U Osnovnoj školi Vidovec Mjesec knjige obilježen je raznim aktivnostima koje su se, već tradicionalno, odvijale u školskoj knjižnici.

Učenici, učitelji, djelatnici škole, ali i gosti iznenađenja, sudjelovali su u čitateljskom maratonu, tj. svakodnevnom glasnom čitanju u dogovoru s voditeljicom projekta Sanjom Biškup, učiteljicom hrvatskoga jezika, te Ivanom Mrvelj, knjižničarkom.

Razrednici su sa svojim razredima na Satovima razrednika također obilježili Mjesec hrvatske knjige.

Kako se glazba i pisana riječ isprepliću na razne načine, u školskoj su knjižnici čitali glazbene biografije i autobiografije, npr. Brucea Springsteena, grupe Pink Floyd, Queen i slično, slušali glazbu tih velikih rock zvijezda, sudjelovali u glazbenom kvizu vezanom uz prepoznavanje filmske glazbe iz filmova i serija (npr. Igre prijestolja, Harry Potter, Pink Panter, James Bond, Družba Pere Kvržice, Tko pjeva, zlo ne misli, Pirati s Kariba itd.).

Čitale su: Doris Horvat, socijalna pedagoginja, Nataša Zagorec, pedagoginja škole, Ivana Mrvelj, knjižničarka, te razrednici i predmetni učitelji. Učenici i učitelji mogli su donijeti i neke svoje knjige ili filmove s glazbenim temama te uživati na dekicama.

Na kraju Mjeseca hrvatske knjige, u školskoj je knjižnici za sve zainteresirane učenike i učitelje organizirana projekcija igranog filma Wunderkinder (Nadarena djeca). Gošće iznenađenja bile su  učenice Glazbene škole Varaždin, Laura Ptiček i Elizabeta Košić, sudionice ovogodišnje emisije Supertalent.

One su otpjevale kompoziciju  Bohemian Rhapsody iz istoimenog filma. O nadarenim učenicima te o tome kako je postala operna pjevačica, govorila je učiteljica i operna diva Barbara Othman.

Oproštaj od Branka Lustiga

Film Wunderkinder (Nadarena djeca) njemačka je filmska drama iz 2011. godine u režiji Marcusa O. Rosenmüllera; radi se o filmu koji je 2013. godine u Novom Marofu na Edukacijskom jutru u sklopu Zagrebačkog Festivala tolerancije, preporučio nedavno preminuli filmski redatelj i producent Branko Lustig. Naime, Lustig je tada održao predavanje o vlastitom iskustvu iz koncentracijskih logora nacističkog režima te iz bogatoga životnog iskustva izdvojio poruku potrebe za oprostom i ljubavlju prema bližnjem te uvažavanju svakog pojedinca. Čitav je svoj život posvetio isticanju vrijednosti tolerancije među mlađom populacijom. Filmom “Nadarena djeca” učenici i učitelji OŠ Vidovec oprostili su se od ovog velikog čovjeka.

Sanja Biškup, prof.

Komentari

Komentara