Povežite se s nama

Međimurje

FOTO U sklopu Ljeta uz Muru Padarić i gosti još jednom oduševili publiku!

Objavljeno:

- dana

Bariton Dominik Padarić talijanskim i francuskim šansonama, baladama i poznatim evergrinima ponovo je oduševio brojnu publiku na šetnici uz rijeku Muru. Na koncertu su uz njega nastupali i pijanist Patrik Zamuda te, kao gost iznenađenja, mladi talentirani glazbenik Sebastijan Nedeljko.

Dominik Padarić je student Kraljevske glazbene akademije u Ujedinjenome Kraljevstvu. U proteklih nekoliko godina imao je prilike raditi s eminentnim glazbenicima, pedagozima i dirigentima te sudjelovati na seminarima i masterclassovima BBC televizije, Londonskoga simfonijskog orkestra, Škotske opere, Kraljevske opere u Londonu te na različitim radionicama profesora s američkog univerziteta Yale te Glazbene akademije u Beču. Operno pjevanje studira u klasi britanskog baritona – profesora Quentina Haynesa.

O gostima

Maestro Patrik Zamuda nakon završene Osnovne glazbene škole u Čakovcu (u sklopu Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić”) upisuje srednju Glazbenu školu u Varaždinu, na kojoj je i maturirao u klasi profesora Predraga Šanteka. Pijanističku naobrazbu nastavlja u Grazu, gdje je i diplomirao u listopadu 2020. godine s odličnim uspjehom. Iste godine upisuje magisterij.

Bas-bariton Sebastijan Nedeljko iz Murskog Središća učenik je Glazbene škole u Varaždinu. Uči teoriju te solo pjevanje u klasi profesorice Dorotee Ilčić.

Gradonačelnik Dražen Srpak zahvalio je glazbenicima na divnoj večeri ispunjenoj predivnim melodijama te ujedno najavio da će se ako to bude moguće, poštujući epidemiološke mjere organizirati razni kulturno-umjetnički i glazbeni programi, kino predstave te putopisna predavanja i slični sadržaji u Centru za kulturu “Rudar” u Murskome Središću.

Nadolazeće nedjelje, 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe s početkom u 19 sati na ljetnoj pozornici na šetnici uz rijeku Muru održat će se i koncert mlade glazbenice Rebecce Posavec.

Međimurje

Čakovec: i ove godine besplatni autobusi prema grobljima u Mihovljanu i Nedelišću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Kao i ranijih godina Grad Čakovec je povodom nadolazećeg blagdana Svih svetih uveo posebne besplatne linije prema čakovečkom groblju. Autobus će voziti od subote, 30. listopada do utorka, 2. studenoga. U nedjelju, 31. listopada i ponedjeljak, 1. studenoga, autobus će na Gradsko groblje u Mihovljanu voziti pet puta dnevno.

Polazak s autobusnog kolodvora je u 9, 10, 11, 15 i 16 sati, dok je povratak u 10.20, 11.20, 12.20, 16.20 i 17.20. U subotu i utorak autobusi s kolodvora u Čakovcu polaze u 9, 11 i 16 sati, a povratak s Gradskoga groblja je u 10.20, 12.20 i 17.20.

Novost ove godine su linije za groblje u Nedelišću. U nedjelju autobus iz Čakovca polazi u 13.20, a povratak iz Nedelišća je u 14.40. U ponedjeljak prema Nedelišću voze dvije linije u 8.20 i 13.20, dok je povratak u 9.40 i 14.40. U utorak, 2. studenoga, autobus prema Nedelišću kreće u 13.20, a povratak je u 14.40.

Linije koje sa čakovečkog groblja u nedjelju, ponedjeljak i utorak polaze u 16.20 i na čakovečki autobusni kolodvor dolaze u 16.40, nastavljaju prema Nedelišću kamo stižu u 17 sati. Također, u ponedjeljak, 1. studenoga, autobus koji s čakovečkog groblja polazi u 11.20, vozi prema Nedelišću kamo stiže u 12 sati. Sve vožnje za građane su besplatne.

Nastavite čitati

Međimurje

Odluka na Gradskom vijeću Grada Čakovca: ugostiteljima subvencije za korištenje terasa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U društvenom domu u Novome Selu Rok održana je 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca. Vijećnici su raspravljali i glasali o 11 točaka Dnevnoga reda, među kojima je bila i odluka o izmjenama i dopunama gradskoga Proračuna za 2021. godinu. U odnosu na prvobitni plan, ukupni je Proračun s 301,86 milijuna kuna smanjen za oko 15,77 milijuna na 286,09 milijuna kuna. Pritom je prihodovna strana smanjena za otprilike 5,5 milijuna kuna.

– Proračun je bio nerealno planiran s prihodima za koje se od početka znalo da neće biti ostvareni. Nakon preuzimanja dužnosti i snimanja stanja, utvrđen je ukupni minus od gotovo 95 milijuna kuna. Kako su ukupni godišnji prihodi gradskog Proračuna po osnovi poreza oko 85 milijuna kuna, mogli bismo godinu dana vraćati dugove i ništa ne raditi, što je nemoguće. Grad će ispoštovati sve valjane ugovorne obveze, no kraj proračunske godine najvjerojatnije ćemo završiti u minusu – naglasila je gradonačelnica Ljerka Cividini u uvodnom obrazlaganju, a rebalans je nakon kraće rasprave i usvojen većinom glasova.

Vijećnici su usvojili i odluku o izradi urbanističkog plana uređenja lokacije „Globetka – istok“. Riječ je o dijelu grada između Županijske bolnice i sjeverne zaobilaznice, istočno od Svetojelenske ceste, koja je najvećim dijelom neizgrađena, a na kojoj postoji interes za gradnju građevina socijalne i zdravstvene namjene. Planom uređenja omogućuje se komunalno opremanje te izrada projektne dokumentacije. Zemljište je u privatnom vlasništvu, a investitor planira graditi objekt namijenjen palijativnoj skrbi.

Vijećnici će dali i zeleno svjetlo za raspisivanje javnog poziva za prikupljanje ponuda za građenja građevina sportsko-rekreacijske namjene unutar sportskog kompleksa u zapadnom dijelu grada.

– Postoji potreba za dodatnom sportskom infrastrukturom na području Grada, a putem ovog poziva pokušat će se pronaći potencijalni investitori koji su na osnovi prava građenja spremni ulagati u sportske sadržaje – rečeno je na sjednici.

Prihvaćen je program potpora ugostiteljima na području Grada Čakovca koji su pogođeni mjerama uvedenim zbog sprječavanja širenja koronavirusa. Grad Čakovec subvencionirat će troškove poreza na korištenje javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa u razdoblju od 1. ožujka do 27. srpnja 2021. godine, kad su na snazi bile mjere ograničenja poslovanja.  Svaki ugostitelj koji zatraži i na to ima pravo, može ostvariti povrat cjelokupnog iznosa temeljem izdanih rješenja, a za lipanj i srpanj 30 posto iznosa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje