Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U špilji Vindiji pronašli praljude, a vile se vratile u voćanske šume

Objavljeno:

- dana

Na prostoru ispred špilje Vindije u Donjoj Voći održana je 7. po redu kulturna i edukativna  manifestacija „Špilja Vindija – naša prošlost i budućnost.“

Članovi KUD-a Voća oživjeli su praljude, ali i vile, koje prema legendi još uvijek žive i moguće ih je sresti u voćanskim šumama. Scensko uprizorenje izazvalo je posebno zanimanje kod najmlađih posjetitelja te nisu propustili priliku slikati se s praljudima.

Brojni posjetitelji, njih gotovo 800, svjedočilo je ponovnom oživljenju neandrtalaca čiji su ostaci nađeni u špilji Vindiji. U edukativnom djelu, ponovno je naglašena važnost lokaliteta na hrvatskoj i svjetskoj razini te potreba za njegovim očuvanjem.

Načelnica Sanja Kočet ugostila je ovom prigodom i državnog tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislava Paljaka, predsjednicu varaždinskog Gradskog vijeća Zdravku Grđan i župana pobratimljene Općine Starše, Stanislava Greifonera.

Život i društvo

FOTO “Opaki“ trkači na Čevu iskapili po dvije litre gemišta i dobro se zabavili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Na Čevo se i šesti puta “opako” krenulo, a ovogodišnje izdanje utrke kulminiralo je s veselicom, bez i najmanjeg incidenta.

Organizatore je poslužilo vrijeme a sudionicima utrke pridružili su se i brojni navijači željni dobrih vibracija koje ona sa sobom uvijek donosi.

Kakva je bila atmosfera na natjecanju pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Uz 25. obljetnicu Varaždinske biskupije – veliko hodočašće u Rim s audijencijom kod Pape!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska biskupija ove godine proslavlja srebrni jubilej, 25. obljetnicu svoga osnutka. Tim povodom bit će organizirano zahvalno hodočašće Varaždinske biskupije u Vječni Grad – Rim – od 16. do 22. listopada.

Hodočasnici će pohoditi 4 velike bazilike, sudjelovati na audijenciji sa Svetim Ocem te obići i druga važna mjesta okupljanja hodočasnika.

Cijena hodočašća je 2.400 kuna ili 318,50 Eura, a u cijenu su uključeni: prijevoz turističkim autobusom, ulaznica u katakombe i 4 polupansiona u smještaju Fraterna Domus u Sacrofanu pored Rima.

Zainteresirani za ovo hodočašće mogu se prijaviti do 15. rujna 2022. godine u svojim župama ili izravno u Biskupski ordinarijat putem elektroničke pošte: [email protected]

Uz prijavu traži se plaćanje akontacije u iznosu od 50 % cijene aranžmana (1.200 kuna) vlastitom župniku u gotovini ili kod prijave u Biskupski ordinarijat na IBAN: HR8323600001101733121 s naznakom – ZA HODOČAŠĆE U RIM uz IME I PREZIME uplatitelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje