Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U Sračincu otvoren jedinstveni tematski Topiary park u ovom dijelu Europe

Objavljeno:

- dana

Kao prvi takve vrste u Hrvatskoj, a drugi u Europi, u Općini Sračinec otvoren je tematski Topiary park. Zasluga je to Vladimira Flegara koji se zelenim kiparstvom počeo baviti 1995. godine, kada je ostao bez posla.

– Na početku su to bile reznice od 10 do 15 centimetara. Nakon 27 godina, od 800 reznica uspio sam dobiti 400-tinjak topiarya, odnosno skulptura koje se protežu na površini od 7200 m2. Usporedbe radi, u čitavoj Europi postoji samo jedan ovakav tematski park, sa svega 250 biljaka i to u Belgiji. Naš park, sastoji se od čak 30-tak zasebnih priča, poput: motora i skutera na cesti, seoskog imanja s domaćim životinjama, jezera s labudovima, patkama i žabama. Park priča priču i o divljim životinjama, raznim pticama, imamo anđelinjak, svetu obitelj, japanske prikaze vrta i drugo. U planu nam je i proširenje parka, kako bi svaka skulptura dobila što više na značaju – izjavio je „zeleni kipar“ Vladimir Flegar.

Uz razgled parka, želja vlasnika je u njemu održavati i razne edukacijske radionice za djecu, učenike, studente, kao i za sve zainteresirane, a sve s ciljem osiguranja održivosti i trajnosti ove složene umjetničke forme te povećanja brojnosti osoba koje će se baviti ovakvom vrstom zelenog kiparstva.

 U ime načelnika Općine Sračinec Božidara Novoselca i općinskih vijećnika na parku je obitelji Flegar čestitao predsjednik Općinskog vijeća Krunoslav Lukačić.

– Hvala vam što ste ustrajali u svojoj ideji i što ste ovaj park podarili ne samo Općini Sračinec, već i svakom dobronamjerniku koji ovdje dođe. Općina Sračinec ima niz projekata kojima se ponosi, od Ribičke kuće, parka „Velika Graba“, pa do ovog jedinstvenog parka koji će biti još jedan dodatni turistički sadržaj na ponos same općine, ali i Varaždinske županije – istaknuo je Lukačić.

 Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec istaknula je kako joj je iznimna čast što može sudjelovati na otvorenju prvog tematskog Topiary parka u Hrvatskoj.

– Varaždinska županija ponosi se svojim inovativnim građanima koji ovakve jedinstvene ideje pretvaraju u prave turističke atrakcije. Ovaj atraktivan i jedinstven sadržaj zasigurno će obogatiti turističku ponudu Varaždinske županije koja bilježi trend pozitivnih turističkih rezultata. Ono čemu težimo je da postanemo destinacija koju turisti posjećuju cijelu godinu, a upravo ovakvi proizvodi doprinijet će u tom smislu. Ova prava zelena umjetnička djela, uvjerena sam, bit će jednako atraktivno vidjeti u svim godišnjim dobima – obasjane suncem, prekrivene snijegom ili osvjetljene ukrasnim lampicama. Svaki posjetitelj koji kada uđe u ovaj park osjetit će sklad prirode i umjetnosti i doživjeti priče koje im ove skulpture pričaju – naglasila je zamjenica župana Zagorec.

 Otvorenju parka prisustvovao je i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak koji je istaknuo kako je Vladimir Flegar godinama tražio svoj način izražavanja, mogućnost da pokaže što može i što može dobiti jedna zajednica kada ima jednog ovakvog kreativca.

– Ovo je priča o obitelji, priča o potpori, prvenstveno supruge Anice, ali i priča koja je nadišla ovu obitelj, o kojoj će se pričati ne samo u općini Sračinec, Varaždinskoj županiji, već diljem Europe. Uvjeren sam kako će ovaj Topiary park biti pravi izvor i inkubator edukacije, kreativnosti i jedne nove turističke dimenzije dugi niz godina – zaključio je Paljak.

 Park su simboličnim rezanjem vrpce otvorili Vladimir Flegar i njegov unuk Jakov Flegar, dok su svečanosti otvorenja svojom pjesmom i plesom doprinijeli članovi KUD-a Benedikt, te Snježana Liber i Nadica Martinec svojim recitacijama. Topiary park bit će otvoren srijedom i četvrtkom od 14 do 21 sat, petkom, subotom i nedjeljom od 9 do 21 sat, uz cijenu ulaznica, 40 kuna odrasli, 30 umirovljenici, 20 kuna djeca od 7 do 16 godina, te 15 kuna za djecu do sedam godina starosti. 

Život i društvo

Pao odaziv na mamografske preglede u Varaždinskoj županiji – 100 žena iz naše županije ima karcinom, a da to ne zna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavljanje nacrta Odluke o izradi 4. izmjena i dopuna Prostornog plana Varaždinske županije, kako povećati odaziv žena iz Varaždinske županije na mamografske preglede u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, održavanje županijskih prometnica, integracija stranih radnika, uređenje prostora koje koristi Dom zdravlja Varaždinske županije, bile su teme radnog sastanka načelnika i gradonačelnika sa županom Anđelkom Stričakom i njegovom zamjenicom Silvijom Zagorec 30. siječnja.

– S obzirom na niz pokrenutih investicija na području naše županije, nužno je pristupiti četvrtim izmjenama i dopunama Prostornog plana Varaždinske županije. Da bismo donijeli što kvalitetnije izmjene i dopune, a u isto vrijeme poštovali svu zakonom propisanu proceduru, molim vas da se kod postupka izrade sa svojim prijedlozima i inicijativama uključite svi – rekao je župan Stričak.

Nositelj izrade izmjena i dopuna Prostornog plana je Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo Varaždinske županije, a stručni izrađivač je Zavod za prostorno uređenje Varaždinske županije.

– Glavni razlozi za četvrte izmjene i dopune Prostornog plana su usklađenje s Planom razvoja Varaždinske županije za razdoblje do 2027. godine, osiguranje prostorno-planskih uvjeta za realizaciju novih i izmijenjenih projekata, zatim programa i mjera državnog i županijskog značaja, kao i usklađenje s osnovanim inicijativama i zahtjevima jedinica lokalne samouprave te javnopravnih tijela, odnosno usklađenje sa zakonima i podzakonskim propisima i ažuriranje pojedinih podataka u Prostornom planu. Nakon što je nacrt Odluke bio na savjetovanju sa zainteresiranom javnošću, prijedlog o pokretanju četvrtih izmjena i dopuna Prostornog plana bit će upućen Županijskoj skupštini na usvajanje – izvijestila je ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Tanja Martinec.

Rak dojke

U cijeloj Hrvatskoj, pa tako i Varaždinskoj županiji povećava se broj žena oboljelih od raka dojke, no odaziv na preventivne mamografske preglede istovremeno pada. Na to su upozorile predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač zajedno sa specijalisticama radiologije iz Opće bolnice Varaždin, doktoricama medicine Sandrom Banek i Ivanom Cujzek.

– Odaziv na mamografske preglede je u Varaždinskoj županiji s oko 70 % pao na 55 do 60 %. Iako smo po tome u hrvatskom prosjeku, nužno je povećati odaziv žena budući da je incidencija karcinoma dojke u porastu. Jedan o načina je organizirati edukativna predavanja i radionice u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, na kojima bi se ženama ukazalo na važnost odziva na preventivne preglede kako bi se karcinom dojke otkrio u što ranijem stadiju kada ga je moguće izliječiti – rekla je doc. Kiđemet-Piskač.

Dr. Sandra Banek je navela da pacijentice napominju da se teško odazivaju na zakazane termine zbog nemogućnosti javnog prijevoza. – Apeliram na vas da tim ženama organiziramo prijevoz do Opće bolnice Varaždin, gdje bi ih dočekali naši djelatnici i obavili preglede. Mi smo s odazivom od 50 % na sredini među hrvatskim županijama, ali želimo biti bolji jer se 50 % karcinoma sada ne otkrije – rekla je dr. Banek.

Iako je bilo prijedloga da se preventivni pregledi obavljaju mobilnim mamografom, dr. Cujzek je napomenula da to nije dobra opcija budući da je riječ o uređaju manje osjetljivosti u odnosu na mamograf s kojim raspolaže Opća bolnica Varaždin.
– Prošle godine je u Općoj bolnici 100 žena s karcinomom dojke pristupilo terapiji. S obzirom da je odaziv na preventivne preglede 50-ak posto, još sigurno 100 žena iz naše županije ima karcinom, no to ne zna – navela je dr. Cujzek.

Doc. Kiđemet-Piskač je pozvala načelnike i gradonačelnike da se sa svojim prijedlozima i mogućnostima jave u nadležni županijski Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje.

– Naši radiolozi su spremni raditi jednu subotu u mjesecu kako bi se preventivnim pregledima obuhvatilo što više žena, pri čemu je važno da pacijentice telefonskim putem potvrde da će se doista odazvati. Na sve vas gradonačelnike i načelnike apeliram da razmislite o mogućnosti osiguranja prijevoza i održavanja edukacija te da nas o tome izvijestite kako bi se svi zajedno udružili i povećali odaziv na mamografske preglede – rekla je doc. Kiđemet-Piskač.

Župan Stričak je podsjetio da se 2023. godine obilježava 30. godišnjica uspostavljanja sadašnjeg sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave te je pozvao prisutne da se uključe u obilježavanje ove obljetnice. Sustav je uspostavljen donošenjem Zakona o lokalnoj samoupravi i upravi 1992. godine, a njegovim stupanjem na snagu uređen je teritorijalni ustroj, samoupravni djelokrug, izborni sustav i način financiranja lokalne samouprave.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kreće uređenje špilje Vindija, jednog od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Europi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Varaždinskoj županiji, Hrvatskoj, ali i ovom dijelu Europe sasvim sigurno je špilja Vindija. Iako se dugi niz godina pričalo o njezinom uređenju i primjerenoj zaštiti, ozbiljan iskorak napravila je aktualna općinska vlast na čelu s načelnicom Sanjom Kočet, a dodatan uskoro slijedi.

Naime, jedan od ključnih projekata koje obuhvaća Plan razvoja Varaždinske županije do 2027. godine upravo je špilja Vindija, kojoj i Općina Donja Voća i Varaždinska županija pridaju veliku pažnju.

– Špilja Vindija je niz godina bila samo priča, a mi smo kao Općina u suradnji s resornim Ministarstvom i Županijom krenuli s preuzimanjem inicijative. Županija kreće s njenim unutarnjim uređenjem i izradom projektne dokumentacije, dok je Općina istovremeno više fokusirana na očuvanje samog lokaliteta, pa je tako izveden niz radova, od popravka ograde koja je godinama bila devastirana do skorijeg postavljanja videonadzora kako bismo doprinijeli njezinom očuvanju – rekla je načelnica Kočet.

Uz samu zaštitu jednog od najznačajnijih kulturnih bogatstava Općine Donja Voća i Varaždinske županije te pravog turističkog bisera ovog kraja, u planu je i izgradnja interpretacijskog centra. Trenutno je u tijeku dogovor oko lokacije koja će se definirati u suradnji sa Županijom.

Špilja Vindija, njeno očuvanje i daljnja promocija je, kako za Varaždinsku županiju, tako i za Općinu Donja Voća jedan od strateških projekata što potvrđuje i činjenica da je načelnica Kočet glavninu svog mandata posvetila pokretanju ovog važnog projekta, a sve s ciljem da jedno od najznačajnijih nalazišta postane hit destinacija u ovom dijelu Hrvatske.

– Europska sredstava za kulturnu baštinu prilika su i za našu špilju što je najavilo i resorno Ministarstvo u novoj perspektivi. Zato su Županija i Općina krenule u pripremu projektne dokumentacije i pronalazak lokacije koja bi bila idealna za interpretacijski centar i u razgovore s Ministarstvom oko njezinog daljnjeg očuvanja – pojasnila je Kočet.

Inače, Općina Donja Voća intenzivno radi na boljoj promociji same špilje, pa će se kroz razne manifestacije i događanja provlačiti i motiv ovog povijesnog nalazišta čime će ju Općina dovesti na jednu višu razinu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje