Povežite se s nama

U fokusu

FOTO U Trenkovoj vatrogasci uspjeli s oldtimerima napraviti vodoskoke

Objavljeno:

- dana

ŠKRIPALI I ŠPRICALI

Stare vatrogasne zaprežne i motorne šprice koje su i nakon više od 100 godina upotrebljive, najbolje govore o vatrogasnoj tradiciji varaždinskog kraja, a u to su se u subotu uvjerili i špancireri koji su navratili u Trenkovu ulicu.

Naime, za sve znatiželjnike Muzej hrvatskog vatrogastva organizirao je demonstraciju upotrebe motorne šprice iz 30-tih godina prošlog stoljeća. Ovaj vrijedan agregat – oldtimer, u Varaždin su dopremili članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Strmca.

U bazi JVP grada Varaždina našli su se i njihovi prijatelji iz DVD-a Nova Ves koji su poznati po organizaciji vatrogasnih natjecanja kojima dominiraju brentače i šprice kakve su u 19. i početkom 20. stoljeća koristili njihovi prethodnici.

–  Naše Društvo obnovilo je vatrogasnu špricu iz 1870. godine i gdje god je dovezemo uvijek izaziva znatiželju. Danas smo je cijevima spojili s motornim agregatom i sve je spremno za probni rad – uvjeravao nas je Stjepan Jovan, tajnik DVD-a.

No, vatrogasci su ipak morali pokazati da su i vrsni serviseri svoje opreme jer svi “dihtungi“ baš nisu idealno prianjali na spojevima tlačnih cijevi. Zbog toga su u dvorištu JVP-a nastali mali vodoskoci, ali dobre zabave nije nedostajalo ni publici ni vatrogascima.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u fotogaleriji:

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Vlada prihvatila amandmane pa Sveučilištu Sjever za dogradnju odobreno dodatnih 2,5 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

sveučilište sjever

Saborski zastupnik Damir Habijan u Hrvatskom saboru je podnio amandman na Prijedlog državnog proračuna za 2024. godinu kojim se redovna aktivnost Sveučilišta Sjever, u okviru razdjela Ministarstva znanosti i obrazovanja, povećava za 2,5 milijuna eura.

Vlada Republike Hrvatske u utorak, 28. studenoga, prihvatila je 11 amandmana od ukupno 468,

Ova sredstva Sveučilište Sjever će iskoristiti rekonstrukciju i dogradnju nekretnina koja su im darovana za nastavno istraživačke djelatnosti u sklopu bivše vojarne u Varaždinu.

Habijan je iskazao zadovoljstvo što je Vlada Republike Hrvatske prepoznala Sveučilište Sjever kao instituciju koja obrazuje brzo zaposliv kadar koji je tražen na tržištu rada.

– Ova financijska podrška bit će zasigurno novi zamah i Sveučilištu Sjever u proširenju njihovih kapaciteta i razvoju Varaždina kao sveučilišnog grada. Ovo je još jedna važna investicija naše Vlade u Varaždin i Sjever Hrvatske – rekao je Damir Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

S 20 ruku “za” izglasan je proračun Varaždinske županije za 2024. godinu vrijedan 174 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ivan Agnezović

Na današnjoj Skupštini Varaždinske županije izglasan je Prijedlog proračuna Varaždinske županije za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu.

Vijećnici su podržali proračun s 20 glasova za i 11 protiv. Protiv su bili vijećnici SDP-a, Reformisti i dio nezavisnih vijećnika koje predvodi Tomislav Paljak.

Konsolidirani proračun Varaždinske županije za 2024. iznosi 174 milijuna eura. To je prijedlog proračuna bez Opće bolnice Varaždin, čija osnivačka prva od 1. siječnja preuzima država, ali s još ukupno 56 korisnika.

– Proračun za 2024. pokazuje da je ovo mandat rezultata i uspjeha. O tome najbolje govori podatak je u ovom trenutku realiziranih, u provedbi ili pripremi više od 65 projekata vrijednih 355,4 milijuna eura. U 2022. godini bili smo iznimno uspješni u privlačenju EU sredstva, drugi u Hrvatskoj. Glavni županijski proračun je četvrtina proračuna i iznosi 46 milijuna eura. Bespovratna EU sredstva planirana su na 8 % i na razini su 2023. godine. Ova je godina bila povijesna za žuapanijsko zdravstvo. Najveći dio proračuna za 2024. godinu odnosi se na obrazovanje i zdravstvo – prilikom predstavljanja pojasnio je župan Anđelko Stričak, ali ulagat će se i u sva druga područja.

U proračunu je navedena i mogućnost kupnje dvorca Bela, rekao je župan, dodavši da dolina u kojoj je smješten nema nikakvu infrastrukturu. Ako će biti povoljna cijena planiramo kupiti dvorac Bela i pokrenuti razvoj cijele doline, jasan je bio Stričak.

– Svi projekti koje planiramo imaju za cilj podizanje kvalitete života građana – završio je varaždinski župan.

Prije glasanja o proračunu se vodila žustra višesatna rasprava. SDP je vladajućoj stranci predbacio što nisu njihove projekte uvrstili u proračun te povećanje rashoda za plaće županijskih zaposlenika. Reformisti smatraju da župan Stričak nema nikakve projekte, predbacuju mu pad županijskog proračuna u narednim godinama i to što za projekte ne privlači sredstva EU fondova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje