Povežite se s nama

U fokusu

FOTO U Trenkovoj vatrogasci uspjeli s oldtimerima napraviti vodoskoke

Objavljeno:

- dana

ŠKRIPALI I ŠPRICALI

Stare vatrogasne zaprežne i motorne šprice koje su i nakon više od 100 godina upotrebljive, najbolje govore o vatrogasnoj tradiciji varaždinskog kraja, a u to su se u subotu uvjerili i špancireri koji su navratili u Trenkovu ulicu.

Naime, za sve znatiželjnike Muzej hrvatskog vatrogastva organizirao je demonstraciju upotrebe motorne šprice iz 30-tih godina prošlog stoljeća. Ovaj vrijedan agregat – oldtimer, u Varaždin su dopremili članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Strmca.

U bazi JVP grada Varaždina našli su se i njihovi prijatelji iz DVD-a Nova Ves koji su poznati po organizaciji vatrogasnih natjecanja kojima dominiraju brentače i šprice kakve su u 19. i početkom 20. stoljeća koristili njihovi prethodnici.

–  Naše Društvo obnovilo je vatrogasnu špricu iz 1870. godine i gdje god je dovezemo uvijek izaziva znatiželju. Danas smo je cijevima spojili s motornim agregatom i sve je spremno za probni rad – uvjeravao nas je Stjepan Jovan, tajnik DVD-a.

No, vatrogasci su ipak morali pokazati da su i vrsni serviseri svoje opreme jer svi “dihtungi“ baš nisu idealno prianjali na spojevima tlačnih cijevi. Zbog toga su u dvorištu JVP-a nastali mali vodoskoci, ali dobre zabave nije nedostajalo ni publici ni vatrogascima.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u fotogaleriji:

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje