Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U V. OŠ Varaždin održano Županijsko natjecanje iz geografije: doznajte tko ide na Državno!

Objavljeno:

- dana

U V. osnovnoj školi Varaždin u ponedjeljak, 18. ožujka, održano je Županijsko natjecanje iz geografije za osnovnoškolce.

Na natjecanju je sudjelovalo 85 učenika iz 29 gradskih i županijskih osnovnih škola. Učenici petih razreda Luka Gladović iz OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca (mentorica Božena Pervan), Petar Križanić iz OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića iz Varaždinskih Toplica (mentor Igor Dedić) te Eugen Cikač iz OŠ Vladimir Nazor – Sveti Ilija (mentorica Dalia Šipek) i Sara Lukaček iz OŠ Vinica (mentorica Marija Županić) predloženi su za državnu razinu natjecanja. U kategoriji šestih razreda učenici koji su pozvani na državnu razinu natjecanja su Dan Lepoglavec iz OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca (mentor Josip Kraš), Anja Vidić iz OŠ Tužno (mentorica Valentina Barešić) i Jan Kuća iz OŠ Ante Starčevića Lepoglava (mentor Josip Gunek). Najbolji učenici sedmih razreda iz geografije Josip Slatki iz V. OŠ Varaždin (mentorica Ivana Ivković) te Marta Rabuzin i Pavao Horvat iz OŠ Novi Marof (mentorica Renata Petek Vukmanović) također su predloženi za Državno natjecanje. Od učenika osmih razreda, pozvani na državnu razinu natjecanja su Jan Vršćak iz OŠ Bisag (mentorica Ana Derdić), Lara Perić i Vida Jurković iz VI. OŠ Varaždin (mentorica Vera Hlapčić) i Jan Hren iz OŠ Trnovec (mentor Željko Uremović). Natjecanje je otvoreno kratkim programom dobrodošlice u školskoj sportskoj dvorani u kojem su nastupili učenici V. OŠ Varaždin. U uvodnom dijelu programa učenica Ida otpjevala je pjesmu „I’m yours“. Nakon nje nastupio je učenik Jura na harmonici odsviravši skladbu „Kauboj“, dok je za kraj učenica Franka otpjevala pjesmu „Fight song“. Sve prisutne učenike, mentore i članove Županijskog povjerenstva pozdravila je pedagoginja i zamjenica ravnatelja, Vesna Purgarić te im zaželjela puno sreće i uspjeha prilikom pisanja ispita. Nakon uvida u rješenja i ručka, za učenike je organizirana dodatna aktivnost u obliku QR code igre „Lov na Zlog Galaktosa“. Riječ je o igri koja, uz dobru zabavu i druženje, omogućuje učenicima proširivanje znanja o svemiru primjenom tableta i uz pomoć informacija dostupnih na internetu. Za uhvaćenog Galaktosa i uspješno izvršeni zadatak učenici su nagrađeni „srebrnim galaktičkim ordenom“ – čokoladicama. – Svim natjecateljima i mentorima čestitamo na ostvarenim rezultatima, a predloženicima želimo puno znanja i sreće u nastavku natjecanja – poručuju iz V. OŠ Varaždin.

Život i društvo

Osnovna škola „Petar Zrinski“ Jalžabet u Erasmus + projektima – „Umreži se i podijeli znanje“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Beneficije koje nudi Erasmus prepoznate su i u Osnovnoj školi „Petar Zrinski“ Jalžabet koja u KA 1 projektu sudjeluje po prvi put. Ukupna vrijednost projekta je 22.299 eura.

Još u travnju prošle godine održane su prve pripreme članova projektnih timova s ravnateljicom škole Mirjanom Kučar te voditeljicom projekta Snježanom Arić.

U mobilnostima je sudjelovalo ukupno dvanaest djelatnika škole: Snježana Arić, Lidija Copak, Vesna Skupnjak, Branko Bunić, Mirjana Kučar, Nataša Špralja, Dijana Kuček, Karolina Balog, Gordana Križan, Ivančica Magić, Mirjana Vincek i Romina Tkalec.

Sudionici su putem edukacija, upoznavanja drugih obrazovnih sustava i primjera dobre prakse dobili kvalitetne i primjenjive nove spoznaje i iskustva koja prenose svojim kolegama, učenicima u razredu, ali i široj zajednici.

Strukturirani tečajevi

Učitelji škole u timovima su sudjelovali na strukturiranim tečajevima.

Krajem kolovoza 2023., od 21. do 26., učiteljice Snježana Arić, Vesna Skupnjak i Lidija Copak boravile su u gradu Firenci, u Italiji. Sudjelujući na usavršavanju “Environmental Stewardship: How to Reconnect with Nature” djelatnice su unaprijedile kompetencije odgovornog ponašanja prema okolišu, vještine učinkovitog planiranja zbrinjavanja otpadaka hrane kroz kompostiranje i vještine donošenja praktičnih ekoloških projekata koji se odnose na recikliranje.

U grčkom glavnom gradu, Ateni, u periodu od 6. do 11. studenog 2023. boravile su Gordana Križan, Karolina Balog i Dijana Kuček. Tečaj „Uspješne strategije za rad s učenicima s teškoćama“obuhvaćao je niz predavanja, rasprava i radionica o načinu i strategijama rada s učenicima koji imaju teškoće u učenju. Iskustva iz svoje škole razmijenile su s odgojno-obrazovnim djelatnicima iz Švedske, Estonije i Rumunjske.

Od 26. studenog do 3. prosinca 2023. realizirana je mobilnost našeg Erasmus+ projekta u Španjolsku. Učiteljice Mirjana Vincek, Romina Tkalec i Ivančica Magić boravile su u gradu Valenciji gdje su sudjelovale na tečaju  „ICT and Outdoor Teaching and Learning“.

Job shadowing – praćenje rada

U sklopu Erasmus+ projekta pod nazivom “Share knowledge – Connect“, ravnateljica škole Mirjana Kučar, pedagoginja Nataša Špralja i učitelj Njemačkog jezika Branko Bunić posjetili su grad Białystok u Poljskoj, gdje su sudjelovali u radu osnovne škole Szkoła Podstawowa nr 24 zOddziałami Dwujęzycznymi im. 2 Korpusu Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie .

Pratili su svakodnevni posao, radno okruženje, metode i oblike rada svojih kolega u školi koju pohađa oko 500 učenika. Osim novih znanja korištenja IKT tehnologije u nastavi, novih načina rada na školskim i e-Twinning projektima i novih nastavnih metoda sudionici su stekli i nove prijatelje te stvorili lijepe uspomene.

Nastavite čitati

Život i društvo

Održane 20. Ljetne filmske radionice Filmsko-kreativnog studija VANIMA

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 8. do 11. srpnja održane su 20. Ljetne filmske radionice Filmsko-kreativnog studija Vanima.

Kao i svake godine i ovoga su puta radionice su za krajnje korisnike bile besplatne.

VANIMA je varaždinska udruga zadužena za razvoj audiovizualne djelatnosti te stoga, između ostalog, svakog ljeta organizira radionice kojima je osnovni cilj razvoj filmske pismenosti, filmskog i filmu srodnog stvaralaštva. Tijekom radionica su djeca i mladi upoznali proces stvaranja animiranog filma i filmskih plakata kroz praktičan rad i međuvršnjačku suradnju te tako dio svojih praznika učinili aktivnijim i produktivnijim.

Radionicu animiranog filma namijenjenu osnovnoškolcima su vodili osnivači i voditelji Vanime Dubravka Kalinić Lebinec i Srećko Lebinec. U radionici je sudjelovalo jedanaest polaznika koji su radili film na zajedničku temu u tri animacijske tehnike. Prošli su proces stvaranja filma od ideje, preko razrade filmske priče, crtanja, likovnog oblikovanja lika i filmske scenografije, oblikovanja zvuka do faziranja pokreta i snimanja. Pritom je svaki pojedinac realizirao svoj dio zajedničkog filma. Tako su upoznali osnove filmske animacije, uočili koje su im vještine potrebne za taj oblik stvaralaštva te je većina polaznika izrazila želju za redovitim bavljenjem animiranim filmom kao izvanškolskom aktivnosti kroz redovne Vanimine godišnje grupe.

Likovnu radionicu namijenjenu polaznicima od 10 do 18 godina vodila je Gabriela Butković, magistra likovne pedagogije. U radionici je sudjelovalo šest polaznika koji su kroz praktičan rad usvojili osnovne odrednice izrade filmskog plakata te izradili plakate za recentne Vanimine filmove.

Radionica Animiraj se!, organizirana u varaždinskom Centru za mlade P4, je imala za cilj upoznati polaznike s Erasmus + projektom kojeg je nositelj Studio Dom animacije iz Sremskih Karlovaca, a partneri su Filmsko-kreativni studio Vanima i Dečiji kulturni centar iz Novog Sada.
Voditeljica Likovne radionice i radionice Animiraj se!, Gabriela Butković je s polaznicima radila kolažnu stop animaciju na osnovu filmskih plakata i uz korištenje resursa nastalih tijekom Erasmus + projekta Animiraj se! Na taj su način zajednički napravili animirani film, ali i naučili kako ubuduće koristiti besplatne mobilne aplikacije za stvaranje animiranih filmova te gdje pronaći naputke i tutorijale za rad i za usvajanje osnovnih zakonitosti animacije.

Snimljeni filmovi kao i filmski plakati će biti javnosti prikazani u sklopu godišnje produkcije Vaniminih filmova u listopadu, povodom Međunarodnog dana animacije.
Radionički program je financiran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i sredstvima Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje