Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U Varaždinskim Toplicama ljubitelji kulture, glazbe i umjetnosti došli na svoje

Objavljeno:

- dana

U organizaciji gradske Turističke zajednice ovog vikenda Varaždinske Toplice bile su domaćin dvaju koncertnih spektakla.

Bila je to prava poslastica za sve ljubitelje glazbe, kulture i umjetnosti, a činjenica da su koncerti okupili velik broj gledatelja, kako iz Varaždinskih Toplica, tako i iz Varaždinske županije, ali i šire potvrđuje da je riječ o kulturnom događaju koji se ne propušta.

Naime, na magičnu pozornicu arheološkog nalazišta Aquae Iasae četvero opernih solista Jelena Štefanić, inače rođena Topličanka, Martina Tomčić, Roberto Cresca i Luciano Batinić u petak su publici donijeli komornu izvedbu Messa da Requeim Giuseppea Verija, dok je u subotu u prekrasnom atriju Starog grada koncert na klaviru održao mladi i iznimno talentirani Stjepan Gerić, inače prvi učenik u povijesti Glazbene škole u Varaždinu koji će svoje obrazovanje nastaviti na Konzertfach Klavier Akademije za glazbu i scensku umjetnost u Beču.

Nakon što su prošle godine dvije operne dive, Štefanić i Tomčić izvele neke od najljepših i najtežih arija operne literature ove godine projekt NO©TE(s) Aquae Iasae na pozornicu u srcu Varaždinskih Toplica donio je iznimno djelo – Verdijevu Messa de Requiem.

– Činjenica da je brojna publika i ove godine zauzela rimsko kamenje u našem arheološkom lokalitetu potvrđuje da je riječ o hvalevrijednom projektu koji je pun pogodak te je cilj da on postane tradicionalan dio turističke i kulturne ponude Varaždinskih Toplica. S obzirom da naša magična i mistična pozornica nudi sljubljivanje visokokvalitetne umjetnosti s vrijednom i jedinstvenom antičkom kulturnom baštinom projekt ima potencijala narasti u veliki operni festival. To je smjer u kojem želimo ići – rekla je direktorica Turističke zajednice Varaždinskih Toplica Lana Husnjak.

Operni velikani publici su ovo iznimno djelo predstavili pod dirigentskom palicom maestra Simona Dešpalja i uz Helenu Borović na klaviru, a uz brojne posjetitelje, u koncertu je uživala i toplička gradonačelnica Dragica Ratković.

– Varaždinske Toplice su po svojoj bogatoj kulturnoj i povijesnoj baštini jedinstvene u ovom dijelu Europe, a ovakvim projektima dodatno ju obogaćujemo. Prekrasna atmosfera na oba koncerta i brojna publika koja je došla uživati u nekim od najljepših svjetskih glazbenih djela potvrda su da s ovakvim događajima moramo nastaviti i dalje i još se više pozicionirati kao kulturno i turističko središte Varaždinske županije i ovog dijela Hrvatske – naglasila je gradonačelnica Ratković.

Opernom spektaklu prisustvovali su brojni kulturnjaci, poduzetnici, političari, stari i mladi, a među njima našli su se i državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec, varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj sa suprugom, Senka Bulić, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, biskup u miru Josip Mrzljak, pomoćni zagrebački biskup Juraj Jezerinac te toplički župnik Stjepan Mostečak.

Život i društvo

FOTO Varaždinskim HGSS-ovcima novo vozilo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u četvrtak je posjetio Hrvatsku gorsku službu spašavanja – Stanicu Varaždin u njihovim prostorijama u sklopu DVD Biškupec povodom nabave novog interventnog vozila za potrebe HGSS-a. Grad Varaždin je za sufinanciranje nabave novog vozila marke Dacia isplatio kapitalnu donaciju u iznosu od 5 tisuća eura s ciljem bolje opremljenosti HGSS – Stanice Varaždin.

Gradonačelnika su informirali o svom radu i izazovima s kojima se suočavaju te mu uručili zahvalnicu za velikodušnu donaciju koja je omogućila kupnju novog vozila.

-Vaša podrška i nesebičan doprinos značajno će unaprijediti naše sposobnosti u spašavanju i pružanju pomoći svima kojima je to najpotrebnije. Ovo vozilo neće samo povećati našu učinkovitost, već će i osigurati veću sigurnost naših članova tijekom intervencija.“ – poručuju iz HGSS – Stanice Varaždin.

-Rado smo se uključili u sufinanciranje vozila našoj varaždinskoj ekipi HGSS-a jer smo svjesni koliko im je to nužno i koliko će im olakšati rad. Ovi ljudi su stalno u pripravnosti da riskiraju svoje živote za nas, a osim toga na raspolaganju su i rado se uključuju u sve što je od važnosti za naše građane, Grad Varaždin i naš sustav civilne zaštite. Iznimno to cijenimo i poštujemo, a ja im želim sreću u svim izazovima i akcijama spašavanja – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO “Temelj razvoja Općine G. Kneginec i ono po čemu se razlikujemo od drugih su nove poduzetničke investicije”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Od sredine lipnja traje program obilježavanja Dana Općine Gornji Kneginec.

Vrlo je svečano bilo u četvrtak, 18. srpnja, kada je održano polaganje vijenca na mjesnom groblju u Knegincu Gornjem i svečana sjednica Općinskog vijeća.

Povodom Dana Općine Gornji Kneginec, izaslanstvo Općine predvođeno načelnikom Goranom Kaniškim položilo je vijenac i upalilo svijeće pred središnjim križem na mjesnom groblju u Gornjem Knegincu, a u spomen na sve poginule hrvatske branitelje i preminule žitelje ove općine. U općinskom izaslanstvu sudjelovali su i članovi udruga s područja općine.

Istog dana potpisan je ugovor za modernizaciju sustava javne rasvjete, odnosno izgradnju energetski učinkovite LED javne rasvjete na cijelom općinskom području. Za izvođača radova temeljem provedenog javnog natječaja izabrana je tvrtka ELCON iz Varaždina, a vrijednost potpisanog ugovora je 636.469,90 eura s PDV-om.

Ugovor su potpisali općinski načelnik Goran Kaniški i direktor tvrtke ELCON Goran Vugrek.

Tijekom radova  zamijeniti će postojećih 1134 energetski neučinkovitih lampi te će se ugraditi ormarići za daljinsko upravljanje javnom rasvjetom. Općina je temeljem javnog natječaja odabrala izvođača, a radovi trebaju biti realizirani u roku od 150 dana od uvođenja u posao. LED lampe bit će povezane na jedinstveni sustav nadzora tako da će se, i bez dojave građana, u realnom vremenu pratiti koje lampe rade, a koje je potrebno zamijeniti. S obzirom da Općinom prolaze i državne ceste te je na ovom području i spojna cesta na naplatne kućice s autoputa koja traži jaču rasvjetu, Općina godišnje izdvaja 110.000 eura za trošak električne energije za javnu rasvjetu. Prelaskom na LED lampe taj će se trošak značajno smanjiti.

Svečana sjednica

Brojni dragi gosti Općine Gornji Kneginec stigli su na svečanu sjednicu Općinskog vijeća, a domaćini su im bili načelnik Kaniški i predsjednik Vijeća Marko Brezovec.

Brezovec je pohvalio sve vijećnike na dobroj suradnji i sudjelovanju tijekom dosad održane 34 sjednice u tekućem mandatu. Govorio je o brojnim ulaganjima na području općine te dodao da ga posebno vesele nova ulaganja u Poduzetničku zonu i gradnja infrastrukture tamo. U nastavku je zahvalio načelniku na suradnji te Varaždinskoj županiji i županu, Vladi te svima ostalima koji rade na boljitku Općine Gornji Kneginec.

Načelnik Kaniški u svom govoru naglasak je stavio na to da su svečane sjednice prigoda da se sumira postignuto, ali i govori o projektima koji tek slijede.

– Temelj razvoja naše općine i ono po čemu se razlikujemo od drugih su nove poduzetničke investicije. Trenutno se odvija šest investicija, a već su vidljive četiri; Green park Kneginec trebao bi biti gotov do kraja godine, Fanon je počeo dizati prvi silos, tu je i logistički centar Scanije. Čuli smo za radnike Varteksa na burzi, ako im drugi neće dati posao pomoći će Kneginec – rekao je načelnik.

Od važnih projekata još je spomenuo optičku mrežu na području cijele općine, nabavku stanice za mjerenje zraka, gradnja prometnica u stambenoj zoni, nove tribine nogometnog igrališta u Turčinu, proširenje groblja, inicijativu za pokretanje aglomeracije Varaždin Breg te nastavak ulaganje u predškolsko obrazovanje i produženi boravak u školi.

– Krajnji rezultat svega neuvedenoga je da podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je po gustoći naseljenosti u Varaždinskoj županiji Grad Varaždin prvi, a druga Općina Gornji Kneginec. Novim registrom stanovništva će se konačno pokazati točne brojke, što će nam dobro doći. Naša općina je ponovno rasla i po indeksu razvijenosti te smo sada na sedmoj razini od osam – završio je uz čestitke Kaniški.

Nagrađeni

Slijedila je dodjela nagrada Općine Gornji Kneginec. Općinsko je vijeće ove godine odlučilo nagradu za doprinos ugledu i promociji Općine u zemlji i svijetu dodijeliti rukometnom golmanu Sandru Meštriću iz Gornjeg Kneginca. Meštrić je trenutno s rukometnom reprezentacijom na pripremama za Olimpijske igre u Parizu. Nagradu je primila njegova majka Suzana.

Nagrada za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je Mariji Habunek iz Turčina, koja je 44 godine radila kao patronažna sestra na prostoru od Jalžabeta, Kneginca do Tužna.

Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Donji Kneginec dodijeljena je nagrada za izniman doprinos u radu s vatrogasnim pomlatkom i mladeži te za promicanje i populariziranje vatrogastva među mladima.

Brojne uspjehe Općine Gornji Kneginec u svojim su govorima pohvalili ravnatelj OB Varaždin Damir Poljak, predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Josip Križanić, ministar Damir Habijan i Ljubica Jembrih. Gosti su čestitali i blagdan župne zaštitnice svete Marije Magdalene.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje