Povežite se s nama

Kultura

FOTO U Varaždinskim Toplicama povodom Dana europske baštine otvorena tradicijska kuća

Objavljeno:

- dana

Povodom Dana europske baštine u Varaždinskim Toplicama je u četvrtak, 25. rujna za razgled otvorena obnovljena tradicijska kuća, za koju je tijekom istražnih i konzervatorskih radova utvrđeno da je izgrađena davne 1801. godine.

Na značaj ovog zaštićenog spomenika kulture, koji se nalazi u sastavu lokalnog Zavičajnog muzeja, u sklopu programa osvrnula se gradonačelnica Dragica Ratković, podsjetivši okupljene da su Varaždinske Toplice izrasle na zasadama antičke i rimske kulture. – Ona je u ovom kraju ostavila neizbrisiv trag, kojim se dičimo i ponosimo. Tijekom stoljeća koja su slijedila od uređenje prvih rimskih kupališta, naš se grad razvijao kao mjesto mondenih ali i pučkih toplica. Ovo je bilo mjesto u koje su ljudi dolazili kako bi ozdravili, ojačali, odmorili se i dobro zabavili – naglasila je gradonačelnica Varaždinskih Toplica, dodavši kako se ovakvim prigodnim okupljanjem zapravo odaje počast kulturnoj baštini koja može potaknuti brojne načine za vrhunsku razonodu. Dodajmo da je gradonačelnica Dragica Ratković za ovu prigodu obukla narodnu nošnju u kojoj je dočekivala radoznalce koje zanimaju topličke lokalne pučke vrijednosti, koje su ovaj grad pozicionirale na listu europske baštine. – Ovim putem zahvaljujem Ministarstvu kulture koje Grad Varaždinske Toplice redovito prati financiranjem svih prijavljenih projekata. Zahvaljujući takvoj suradnji, resorno ministarstvo je jednim dijelom sufinanciralo konzervatorsko – restauratorske radove na tradicijskoj kući – naglasila je Ratković. Na nju se nadovezala dr. sc. Vesna Juraga Pascuttini, pročelnica Konzervatorskog odjela iz Varaždina, pojasnivši da je tradicijska kuća 1936. preseljena iz obližnjeg sela Možđenca na današnju lokaciju, u perivoj M. R. Strozzi. – Od 1967. godine u njoj je smješten dio etnografske zbirke Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice. Riječ je o tradicijskom kućnom inventaru koji se dopunjava. Kuća je građena od hrastovih balvana na tzv. hrvatski vez. Ovaj tradicijski objekt spada u raritetne primjerke tradicijske arhitekture s obzirom na to da su očuvane sve značajke povijesnog načina gradnje. Program u Varaždinskim Toplicama je jedan od njih ukupno 40, koji se ove godine odvijaju diljem Hrvatske – ističe Juraga Pascuttini. Osim statičke sanacije tradicijske kuće, rekonstruiran je slamnati krov i slijedi unutarnje uređenje s novim muzejskim postavom. – Kako je spomenula gradonačelnica, umjetnost i zabava su moto ovogodišnjih Dana europske baštine i zato je u Toplicama pripremljen popratni kulturno – umjetnički program uz sudjelovanje članova KUD-a Varaždinske Toplice. Zadovoljni smo postignutim, jer radovi na ovakvim objektima su iznimno zahtjevni. Riječ je o „starinskoj gradnji“ kuće nastale na samom početku 19. stoljeća i u suradnji sa Zavičajnim muzejom Varaždinske Toplice, odlučili smo da ostavimo jedan zid nedovršen kako bi se vidjela struktura gradnje objekta – zaključila je Juraga Pascuttini.

Kultura

Noć knjige 23. travnja i u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. travnja, održat će se jubilarna, deseta Noć knjige.

Povod ovoj manifestaciji su Svjetski dan knjige i autorskih prava (na isti dan) te Dan hrvatske knjige (22. travnja), a ovaj put njezin je okvir Godina čitanja, proglašena odlukom Vlade RH. U nastojanju da odgovore na aktualni trenutak, organizatori Noći knjige odlučili su je ove godine tematski posvetiti ljekovitoj moći knjiga u razdobljima društvenih i intimnih kriza.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i ove godine organizira manifestaciju Noć knjige. S posebnim veseljem predstavljaju ovogodišnji program koji realiziraju s ICARUS-om Hrvatska. Pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže u proslavi, a zauzvrat možete pronaći teme i aktivnosti koji bi mogle biti korisne za sve ustanove i zanimanja.

Program, koji će se održati u Multimedijalnoj dvorani Muzeja “Croata insulanus” Grada Preloga, započet će u 18 sati. Izložbu “Priče iz arhiva” otvorit će predsjednica ICARUS-a Hrvatska, dr. sc. Vlatka Lemić. Članica ICARUS-a dr. sc. Tamara Štefanac predstavit će priručnik za razvoj publike u projektu CHEARCH, a glazbena gošća večeri je Lea Šprajc.

S obzirom na epidemiološke mjere, broj gostiju u dvorani je ograničen, a potvrda dolaska je obavezna. Prijaviti se možete putem poveznice na obrazac.

Nastavite čitati

Kultura

Ne propustite izložbu “Veliki Tabor u 20. stoljeću” u Dvoru Trakošćan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Galeriji Dvora Trakošćan u četvrtak, 15. travnja, otvorena je izložba „Veliki Tabor u 20. stoljeću“ autorice Renate Dečman.

Riječ je gostujućoj izložbi Dvora Veliki Tabor koja će se u Dvoru Trakošćan moći razgledati do 15. lipnja ove godine.

Okupljenim uzvanicima par su prigodnih riječi uputili ravnatelj Dvora Trakošćan, Adam Pintarić, ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja, Jurica Sabol, te voditeljica Dvora Veliki Tabor, Nadica Jagarčec.

Potom se posjetiteljima obratila autorica izložbe, kustosica Renata Dečman koja je predstavila izložbu i objasnila što joj je bila motivacija da 2018. godine, kada je izložba bila priređena u Velikom Taboru, kao temu odabere upravo razdoblje 20. stoljeća. Dečman je prisutne upoznala s poviješću Velikog Tabora, njegovom raznolikom namjenom i vlasnicima te brojnim događanjima koja su se u dvorcu odvijala tijekom 20. stoljeća.

Gostima je predstavila muzejske eksponate koji se mogu razgledati, a posebno je istaknula neke od najzanimljivijih: maketu Velikog Tabora iz 1915. izrađenu u dvorcu u vrijeme kada je služio kao zatvor, te razglednice s prikazom časnih sestara ispred Velikog Tabora i djecom na galerijama dvora kojima je dokumentirao razdoblje Drugoga svjetskog rata kada je u Taboru bila smještena ratna siročad. Svakako su vrlo posebne i fotografije s partizanima u podnožju Velikog Tabora, te fotografije Josipa Broza Tita i Jovanke koji su posjetili dvorac 1968. godine.

Posjetitelji izložbe imali su priliku razgledati sveukupno 88 eksponata – brojne fotografije i razglednice, slike Otona Ivekovića, knjige, časopise, predmete iz Etnografske zbirke Dvora Veliki Tabor koje je prikupio Josip Štimac, kao i druge predmete koji svjedoče o životu u Velikom Taboru u tome razdoblju. Prikazan je i insert filma Seljačka buna 1573. poznatog redatelja i scenarista Vatroslava Mimice, snimljen u Velikom Taboru 1975. godine.

Nastavite čitati