Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U Varaždinskoj županiji zbog nevremena vatrogasci u ponedjeljak imali 20 intervencija

Foto: DVD Vinica/Facebook

Objavljeno:

- dana

Državni vatrogasni operativni centar 193 u svom je redovitom izvješću objavio da su tijekom 3. lipnja vatrogasci imali niz intervencija zbog nevremena.

Tijekom ponedjeljka u večernjim satima područje Varaždinske županije zahvatilo je jako nevrijeme praćeno vjetrom i kišom koje je uzrokovalo većinom plavljenje objekata te padanje stabala i granja na prometnice. Zabilježeno je 20 tehničkih intervencija na kojima angažirani vatrogasci iz JVP-a Varaždin te DVD-ova Donja Voća, Gornji Kućan, Ladanje Donje, Vratno donje, Vinica, Gornje Vratno, Maruševec, Trnovec i Vidovec.

Vatrogasci iz Gornjeg Kućana na svom su Facebooku objavili da su 3. lipnja oko 19 sati ispumpavali vodu u Kučan Marofu, Zelena ulica, iz podruma dvije kuće. Bilo je 15 do 20 cm vode.

Foto: DVD Gornji Kućan/Facebook

U ponoć je i DVD Maruševec dobio poziv u pomoć.

– Zaprimili smo dojavu o srušenom stablu preko prometnice od Čalinca prema Korenjaku. Izašli smo na intervenciju s dva vozila i osam vatrogasaca. Stablo je ubrzo uklonjeno s prometnice te smo se nakon čišćenja prometnice vratili u još tople krevete – objavio je DVD Maruševec.

Foto: DVD Maruševec/Facebook

Vatrogasci DVD-a Vinica i susjednih mjesta imali pak su veći broj intervencija, objavili su.

– Jučer, 03.05.2024. god. u vremenu od 18:00 do 21,20 sati odradili smo 11 tehničkih intervencija – ispumpavanje vode, a sve pretežito u Ulici Vladimira Nazora. Na intervencijama uz naše operativne snage, sudjelovali su vatrogasci iz naše općine DVD Vratno Donje i DVD Gornje Ladanje, te naši prvi susjedi iz DVD Gornje Vratno kojima se zahvaljujemo iz sveg srca. Već dulje vrijeme upozoravamo na određenu problematiku prilikom većih oborina i nadamo se da će se ti problemi riješiti u skoroj budućnosti – objavio je DVD Vinica.

Foto: DVD Vinica/Facebook

Susjedi

Posebno je teško stanje bilo u susjednoj Koprivničko-križevačkoj županiji gdje se žena utopila u podrumu.
Najviše intervencija odnosilo se na području Koprivnice i Rasinja, objavila je Hrvatska vatrogasna zajednica. Zabilježeno je 27 tehničkih intervencija na kojima su kumulativno sudjelovao 61 vatrogasac sa 39 vatrogasnih vozila iz JVP Koprivnica te DVD-a Štaglinec, Koprivnica, Draganovec, Glogovac, Herešin, Jagnjedovec, Koledinec, Rasinja, Subotica Podravska, Gorica-Grbaševec, Miholjanec, Virje, Koprivnički Bregi, Kuzminec, Torčec i Starigrad.

Život i društvo

Osnovna škola „Petar Zrinski“ Jalžabet u Erasmus + projektima – „Umreži se i podijeli znanje“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Beneficije koje nudi Erasmus prepoznate su i u Osnovnoj školi „Petar Zrinski“ Jalžabet koja u KA 1 projektu sudjeluje po prvi put. Ukupna vrijednost projekta je 22.299 eura.

Još u travnju prošle godine održane su prve pripreme članova projektnih timova s ravnateljicom škole Mirjanom Kučar te voditeljicom projekta Snježanom Arić.

U mobilnostima je sudjelovalo ukupno dvanaest djelatnika škole: Snježana Arić, Lidija Copak, Vesna Skupnjak, Branko Bunić, Mirjana Kučar, Nataša Špralja, Dijana Kuček, Karolina Balog, Gordana Križan, Ivančica Magić, Mirjana Vincek i Romina Tkalec.

Sudionici su putem edukacija, upoznavanja drugih obrazovnih sustava i primjera dobre prakse dobili kvalitetne i primjenjive nove spoznaje i iskustva koja prenose svojim kolegama, učenicima u razredu, ali i široj zajednici.

Strukturirani tečajevi

Učitelji škole u timovima su sudjelovali na strukturiranim tečajevima.

Krajem kolovoza 2023., od 21. do 26., učiteljice Snježana Arić, Vesna Skupnjak i Lidija Copak boravile su u gradu Firenci, u Italiji. Sudjelujući na usavršavanju “Environmental Stewardship: How to Reconnect with Nature” djelatnice su unaprijedile kompetencije odgovornog ponašanja prema okolišu, vještine učinkovitog planiranja zbrinjavanja otpadaka hrane kroz kompostiranje i vještine donošenja praktičnih ekoloških projekata koji se odnose na recikliranje.

U grčkom glavnom gradu, Ateni, u periodu od 6. do 11. studenog 2023. boravile su Gordana Križan, Karolina Balog i Dijana Kuček. Tečaj „Uspješne strategije za rad s učenicima s teškoćama“obuhvaćao je niz predavanja, rasprava i radionica o načinu i strategijama rada s učenicima koji imaju teškoće u učenju. Iskustva iz svoje škole razmijenile su s odgojno-obrazovnim djelatnicima iz Švedske, Estonije i Rumunjske.

Od 26. studenog do 3. prosinca 2023. realizirana je mobilnost našeg Erasmus+ projekta u Španjolsku. Učiteljice Mirjana Vincek, Romina Tkalec i Ivančica Magić boravile su u gradu Valenciji gdje su sudjelovale na tečaju  „ICT and Outdoor Teaching and Learning“.

Job shadowing – praćenje rada

U sklopu Erasmus+ projekta pod nazivom “Share knowledge – Connect“, ravnateljica škole Mirjana Kučar, pedagoginja Nataša Špralja i učitelj Njemačkog jezika Branko Bunić posjetili su grad Białystok u Poljskoj, gdje su sudjelovali u radu osnovne škole Szkoła Podstawowa nr 24 zOddziałami Dwujęzycznymi im. 2 Korpusu Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie .

Pratili su svakodnevni posao, radno okruženje, metode i oblike rada svojih kolega u školi koju pohađa oko 500 učenika. Osim novih znanja korištenja IKT tehnologije u nastavi, novih načina rada na školskim i e-Twinning projektima i novih nastavnih metoda sudionici su stekli i nove prijatelje te stvorili lijepe uspomene.

Nastavite čitati

Život i društvo

Održane 20. Ljetne filmske radionice Filmsko-kreativnog studija VANIMA

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 8. do 11. srpnja održane su 20. Ljetne filmske radionice Filmsko-kreativnog studija Vanima.

Kao i svake godine i ovoga su puta radionice su za krajnje korisnike bile besplatne.

VANIMA je varaždinska udruga zadužena za razvoj audiovizualne djelatnosti te stoga, između ostalog, svakog ljeta organizira radionice kojima je osnovni cilj razvoj filmske pismenosti, filmskog i filmu srodnog stvaralaštva. Tijekom radionica su djeca i mladi upoznali proces stvaranja animiranog filma i filmskih plakata kroz praktičan rad i međuvršnjačku suradnju te tako dio svojih praznika učinili aktivnijim i produktivnijim.

Radionicu animiranog filma namijenjenu osnovnoškolcima su vodili osnivači i voditelji Vanime Dubravka Kalinić Lebinec i Srećko Lebinec. U radionici je sudjelovalo jedanaest polaznika koji su radili film na zajedničku temu u tri animacijske tehnike. Prošli su proces stvaranja filma od ideje, preko razrade filmske priče, crtanja, likovnog oblikovanja lika i filmske scenografije, oblikovanja zvuka do faziranja pokreta i snimanja. Pritom je svaki pojedinac realizirao svoj dio zajedničkog filma. Tako su upoznali osnove filmske animacije, uočili koje su im vještine potrebne za taj oblik stvaralaštva te je većina polaznika izrazila želju za redovitim bavljenjem animiranim filmom kao izvanškolskom aktivnosti kroz redovne Vanimine godišnje grupe.

Likovnu radionicu namijenjenu polaznicima od 10 do 18 godina vodila je Gabriela Butković, magistra likovne pedagogije. U radionici je sudjelovalo šest polaznika koji su kroz praktičan rad usvojili osnovne odrednice izrade filmskog plakata te izradili plakate za recentne Vanimine filmove.

Radionica Animiraj se!, organizirana u varaždinskom Centru za mlade P4, je imala za cilj upoznati polaznike s Erasmus + projektom kojeg je nositelj Studio Dom animacije iz Sremskih Karlovaca, a partneri su Filmsko-kreativni studio Vanima i Dečiji kulturni centar iz Novog Sada.
Voditeljica Likovne radionice i radionice Animiraj se!, Gabriela Butković je s polaznicima radila kolažnu stop animaciju na osnovu filmskih plakata i uz korištenje resursa nastalih tijekom Erasmus + projekta Animiraj se! Na taj su način zajednički napravili animirani film, ali i naučili kako ubuduće koristiti besplatne mobilne aplikacije za stvaranje animiranih filmova te gdje pronaći naputke i tutorijale za rad i za usvajanje osnovnih zakonitosti animacije.

Snimljeni filmovi kao i filmski plakati će biti javnosti prikazani u sklopu godišnje produkcije Vaniminih filmova u listopadu, povodom Međunarodnog dana animacije.
Radionički program je financiran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i sredstvima Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje