Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U Vidovcu na stablu dvadesetak tikvica od kojih su vinogradari nekada pravili „šef“

Objavljeno:

- dana

Nesvakidašnji prizor

U dvorištu Franje Kovačića u središtu Vidovca na suhom stablu voćke pronašli smo doista neobičan prizor.

Sa suhih grana visi dvadesetak tikvica od kojih su vinogradari nekada pravili „šef“. Riječ je o tradicijskom uporabnom predmetu koji je nekad bio obvezan dio svakog vinskog podruma.

 – Kad tikvice dozriju iz njih se vade koštice i ostatak unutrašnjosti . Posebno se pazi da otvor kroz kojeg se vade koštice bude što manji. Naime, zbog izduženog oblika tikvice su pogodne za vađenje vina iz drvenih bačava i njegovo pretakanje u čaše. Nekada je vinski podrum bio nezamisliv bez „šefa“. Pravo je čudo kako su ove godine tikvice rodile. Sve su zdrave i lijepe – rekao je Franjo Kovačić, te dodao da stari vinogradari, posebno podrumari, još uvijek rado spomenu narodnu izreku o „šefu“ koja glasi:  – Ja u klieti trebam bit da iz mene vino možeš pit!

Izvor: Foto: KS

Život i društvo

FOI u Varaždinu 25. travnja otvara svoja vrata maturantima i posjetiteljima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu ovogodišnje nacionalne manifestacije Festival znanosti, u četvrtak, 25. travnja 2024. od 12:00 do 14:00 sati na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu (Pavlinska 2), sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, održat će se Dan otvorenih vrata namijenjen maturantima te široj zainteresiranoj javnosti.

Cilj Dana otvorenih vrata je upoznati učenike završnih razreda srednjih škola (prvenstveno 3. i 4. razreda), a potencijalno i naše buduće studente sa studijskim programima FOI-ja, koje maturanti mogu upisati nakon što polože ispite državne mature. Prijave za događaj otvorene su OVDJE.

Želja nam je pokazati učenicima i našim budućim studentima kako izgleda jedan uobičajeni dan FOI studenta. Program će započeti sastankom ispred zgrade Fakulteta, a nastavit će se uvodnom prezentacijom studijskih programa FOI-ja, koji se mogu upisati u Varaždinu, Zagrebu ili Sisku. Učenici će saznati sve potrebne informacije o uvjetima za upis, o stručnoj praksi, studentskoj razmjeni i mnogim drugim specifičnostima koje Fakultet organizacije i informatike čine jedinstvenim, ali i o mnogim izvannastavnim aktivnostima u koje će se kao FOI studenti/ce moći uključiti te tako proširiti svoje vidike i kreativnost te steći iskustva koja im kasnije mogu pomoći kod zapošljavanja ili pokretanja vlastitog poduzetničkog pothvata.

PROGRAM:

12:00 – uvodna prezentacija studijskih programa i informacije o prednostima studiranja na FOI-ju

12:30 – panel sa studentima na temu ‘Zašto je FOI moj odabir?’

13:00 – obilazak FOI 1 uz ‘gadget show’ stanice, Knjižnicu FOI i Student HUB

13:45 – obilazak FOI 3 (opcionalno)

Za dodatne informacije zainteresirani mogu kontaktirati FOI na [email protected] ili na broj telefona 042/390 881.

*Grupne dolaske (više od 10 osoba) potrebno je najaviti mailom. Prijave su otvorene do 24. travnja 2024.

Vidimo se Danu otvorenih vrata!

Nastavite čitati

Život i društvo

Povorka Jure Zelenog u nedjelju u naseljima Općine Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUD “Klaruš” Maruševec u nedjelju, 21. travnja, organizira povorku Jure Zelenog.

Ova lijepa tradicija počinje u 10:45 kod Etno kuće u Čalincu kićenjem Jure Zelenog. Točno u podne dolaze u crkvu u Maruševcu, a nakon toga povorka nastavlja svoj put od Brodarovca, kroz Novake i svoj cilj ima na tamošnjem malonogometnom igralištu.

– Pozivamo vas da okitite lese i pridružite se povorci. Nije Jura saki dan, već na leto jedan dan! – poručili su organizatori.

Manifestaciju podupire Općina Maruševec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje