Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U zrak se vinuli ružičasti baloni da bi upozorili na borbu protiv raka

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Rak je bolest koja je pogodila mnoge obitelji, a borbi s tom opakom bolešću više se govori te uči tijekom listopada, mjesca borbe protiv raka.

Mammae klub Varaždin u partnerstvu sa Zavodom za javnio zdravstvo Varaždinske županije i Ligom za borbu protiv raka Varaždinske županije danas je ispred FOI-a u središtu Varaždina postavio svoj štand te educirao o raku dojke i obilježio Dan ružičaste vrpce. Moglo se dobiti mnogo važnih informacija, ali i donirati za borbu protiv raka.

Prisjetili su se i onih koji su izgubili borbu s rakom te u zrak pustili ružičaste balone. Poruka Mammae kluba Varaždin je jasna – smanjiti smrtnost od raka dojke.

Povodom Dana ružičaste vrpce Županijska plača i Gradska vijećnica u Varaždinu bit će osvijetljene u ružičasto.

Rak dojke je, nažalost, u Varaždinskoj županiji i dalje najčešća vrsta karcinoma kod žena. Prema posljednjim podacima za 2018. godinu, od raka dojke je oboljelo 108 žena. Te je godine umrlo 25 žena, a 2019. godine 30 žena.

– Ovdje smo već 22. godinu kao dokaz da se s rakom dojke može živjeti ako je na vrijeme otkriven. Da bi bio na vrijeme otkriven, potrebno je voditi brigu o svojem zdravlju i svaki mjesec raditi samopregled dojke. Potrebne su i sve dijagnostičke pretrage, ultrazvučni pregled počevši od 20. godine, a mamografski pregled od 40. godine nadalje. Ultrazvučni pregled treba ponavljati svake godine, a mamografski svake dvije. Opet apeliramo na žene da se odazovu na mamografske preglede za koje dobiju poziv. Određen je datum pregleda i vrijeme, neće morati čekati, ništa ih neće boljeti. Pregled će začas obaviti, a on život znači – rekla je Marija Hrašćanec, predsjednica Udruge žena oboljelih na dojku Mammae klub Varaždin.

Podršku akciji dali su i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zamjenica župana Sivija Zagorec, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, pročelnica Županijskog upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić, a uz njih i saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski.

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke obuhvaćene su sve žene u  dobi od 50 do 69 godina starosti, a pozive na mamografske preglede redovno im šalje Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije. U tijeku je sedmi ciklus pozivanja žena, a pozivi se šalju ženama rođenima od 1952. do 1971. godine te nekoliko žena rođenih 1972. godine. Tijekom sljedećih mjesec dana pozive će dobiti žene rođene 1956. i 1957. te 1968. godine.

Za bilo kakve upite u vezi programa ili eventualne promjene termina mogu nazvati besplatni telefon Zavoda za javno zdravstvo 0800-200-163.

– Covid-pandemija je i u našoj županiji utjecala na manji odaziv na mamografske preglede, a mogući razlozi su strah žena od bolnica kao mjesto gdje se mogu zaraziti, kao i reducirani broj autobusnih linija, pa je je ženama iz ruralnih sredina problem organizirati si prijevoz. U Zavodu razmišljamo da sljedeće godine uvedemo i mobilnu mamografiju, odnosno u dogovoru s Općom bolnicom Varaždinu „otvorimo“ subotu kao dan kada će se moći obaviti preventivni pregledi. Željela bih poručiti da je naša Opća bolnica i njihova radiološka jedinica sigurno mjesto što se tiče Covida, poduzimaju se sve mjere da žene budu zaštićene te ih molimo ih da se svakako odazovu – istaknula je mr. Irena Stipešević Rakamarić, voditeljica Djelatnosti za promicanje zdravlja i javnozdravstvenu medicinu Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Život i društvo

Lukom dobio novo vozilo: Cilj je smanjiti količine otpada, ali i račune građanima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je u Vijećnici Centra za kulturu i informacije „Dragutin Novak“ u Ludbregu održana završna konferencija projekta pod nazivom: „Nabava komunalnog vozila za odvojeno prikupljanje otpada“, referentnog broja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstva.

Riječ je o projektu koji je proveo Lukom u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, a ludbreška komunalna tvrtka bogatija je za novo vozilo sa nadogradnjom za odvojeno prikupljanje više vrsta otpada .

Tijekom same konferencije, direktorica tvrtke Spomenka Škafec naglasila je koji su to benefiti modernizacije njihovog voznog parka i kako će to sve utjecati na smanjenje količine otpada koja će se u konačnici odlagati na odlagališta – što je sukladno i samom cilju poziva na koji je projekt prvenstveno i prijavljen.

Osim moderniziranja voznog parka kroz nabavku ovog vozila, direktorica Škafec naglasila je i onaj najzabavniji dio koji je realiziran tijekom provedbe projekta, a to je da se kroz posebno osmišljene edukativne radionice prilagođene djeci predškolskom i osnovnoškolskog uzrasta najmlađe sugrađane. Djecu se educiralo o važnosti pravilnog razvrstavanja otpada pa i korištenja biorazgradivog otpada za kućno kompostiranje, a sve kako bi se kroz takvo djelovanje i od najranije dobi stvorila kolektivna svijest o važnosti smanjenja proizvodnje otpada koji se odlaže na odlagališta.

Tijekom provedbe tih radionica, djeca su također dobila razne edukativne materijale kao što su platnene vrećice sa otisnutom ekološkom temom koju su sami bojali i time smanjili upotrebu plastičnih vrećica prilikom odlaska u trgovinu, te ekološki prihvatljive olovke koje u sebi sadrže sjeme biljke, kako bi zasadili svoju biljku i na taj način učinili prirodu još zelenijom.

Djeca su osim promotivnih i edukativnih materijala dobila zadatke o ponovnoj upotrebi pojedine vrste otpada kako bi naučili kako da smanje proizvodnju istog. Tako su npr. od staklenki krastavaca napravili svatko svoju unikatnu kasicu prasicu.

Sve provedene aktivnosti u ovom projektu osmišljene su sa krajnjim ciljem da se već u prvoj godini nakon provedbe projekta dođe do željenog rezultata od minimalno 150 tona manje odloženog otpada na odlagalište s obzirom da se pravilno sortirani otpad lakše može reciklirati i još jednom postati – sirovina. Kroz podizanje svijesti javnosti o važnosti odvojenog prikupljanja otpada kroz odrađene projektne aktivnosti, možemo očekivati da će se količina tako prikupljenog otpada kroz godine samo i povećavati, što i jest cilj kako Republike Hrvatske, tako i Europske unije.

Na konferenciji je prisustvovao i gradonačelnik grada Ludbrega, Dubravko Bilić koji je pohvalio trud tvrtke da osmisli i provede projekt koji će uz daljnji angažman Lukoma i grada Ludbrega, u vidu buduće izgradnje sortirnice otpada, omogućiti smanjenje količine proizvedenog otpada koji će se odlagati na odlagališta, a time na kraju krajeva rezultirati i sa značajnijim uštedama za njihove građane u pogledu nižeg troška komunalnih usluga. Sve će to zasigurno dići kvalitetu žitelja grada i okolnih općina na jednu višu razinu te općenito uz ostale projekte Grada Ludbrega, doprinjeti još čišćem i ljepšem mjestu za život.

Ukupna vrijednost projekta je 1.151.600,00 HRK od čega Europska unija iz sredstava Kohezijskog fonda sufinancira projekt u iznosu od 963.909,58 HRK. Isto predstavlja 84,9999993% ukupno prihvatljivih troškova u projektu, što zasigurno nije zanemariv doprinos. Razdoblje provedbe projekta je 12 mjeseci, te završava sa zaključno 08.02.2022.

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost tvrtke Lukom d.o.o.

Nastavite čitati

Život i društvo

Igračke iz Vinice otišle bolesnoj djeci u KBC-u Zagreb

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dječji vrtić Vinica je u suradnji s roditeljima, na inicijativu gospođe Matijašec, majke djevojčice oboljele od spinalne mišićne atrofije, polaznice vrtića organizirao prikupljanje igračaka za KBC Zagreb.

“Igračkom do dječjeg osmjeha” je projekt koji traje već neko vrijeme i pokazalo je pozitivne rezultate. Dolaskom u bolnicu dijete bira doniranu igračku koja mu umanjuje prisutan stres i barem nakratko usreći dijete.

Ovim projektom igračke su izmamile osmjeh na mnoga dječja lica, zahvaljujući voditeljici projekta Bernardici Pavić Pračić.

Ovo je pravi primjer da onaj koji ima ljubavi u sebi ima uvijek nešto za darovati, a roditelji djece polaznika vrtića Vinica to su pokazali svojim djelima. Cilj ove hvalevrijedne akcije bio je potaknuti djecu na darivanje, osvijestiti kod njih važnost pomaganja jedni drugima, te razvijati empatiju.

– Zahvaljujemo svima koji su se na bilo koji način uključili u akciju, a za prijevoz do Zagreba hvala gospodinu Božidaru Šipek. Svaki izmamljen dječji osmjeh naš je uspjeh – poruka je organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje