Povežite se s nama

Kultura

FOTO Učenici Glazbene škole pridružuju se velikom zboru na nastupu u Londonu

Glazbena škola u Varaždinu/Foto agencija Sjever

Objavljeno:

- dana

Učenici i profesori Glazbene škole u Varaždinu postigli su još jedan veliki uspjeh – sudjelovat će na London Händel Festivalu.

Riječ je o festivalu koji svake godine tradicionalno organizira izvedbu Händelova oratorija „Mesija“ u crkvi St. George u Londonu, a sam skladatelj, Georg Friederich Händel koji je većinu svojeg života proveo u Londonu, u toj je crkvi bio aktivan kao župljanin i kao glazbenik.

S obzirom na to da u uvjetima pandemije nije bilo moguće održati festival na uobičajeni način, organizatori su osmislili projekt „Messiah Reimagined“ kako bi se prilagodilo trenutnim epidemiološkim mjerama.

U zanimljivoj kombinaciji nastupa uživo u crkvi, uz sudjelovanje dirigenta, solista i orkestra, te izvedbe na daljinu, u kojoj su sudjelovali zborovi, umjetnički je ravnatelj London Händel Festivala Laurence Cummings dirigirao prvom izvedbom 3. prosinca 2020. godine.

U pjevanju zborskih stavaka izmjenjivalo se nekoliko različitih zborova, a početni i završni zbor, te glasoviti stavak „Hallelujah!“ izvodio je jedan veliki međunarodni zbor. Potaknuto tim uspjehom, vodstvo London Händel Festivala odlučilo je organizirati još jedan takav koncert, u kojemu će sudjelovati učenici iz Varaždina.

Bit će to na Uskršnji ponedjeljak, 5. travnja, kada će se velikom međunarodnom zboru pridružiti članovi Komornog vokalnog ansambla Glazbene škole u Varaždinu pod vodstvom prof. Dade Ruža.

Time se nastavlja suradnja započeta još u vrijeme kada se u Varaždinu održavala Međunarodna ljetna škola barokne glazbe i plesa „Aestas musica“ (1999.-2015.), na kojoj je umjetnički je Laurence Cummings, ravnatelj London Händel Festivala, podučavao čembalo, dirigirao glazbeno-scenskim projektima te bio umjetnički ravnatelj.

Projekt naziva „Messiah Reimagined“ učenicima varaždinske Glazbene škole donio je mnoge nove izazove i poticaje. Prije svega, to je sudjelovanje u izvedbi jednog od kapitalnih djela glazbene literature, pod umjetničkim vodstvom jednog od vodećih autoriteta za glazbu G. F. Händela.

Ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić ističe kako je ponosan što se učenicima pružila prilika sudjelovati na jednom takvom međunarodnom projektu, u društvu svjetski poznatih izvođača. Glazbeno obrazovanje, koje se u mnogome razlikuje od ostalih obrazovnih područja, u uvjetima pandemije mora pronalaziti razne alternativne načine podučavanja, a prigode poput ove suradnje pružaju mladim glazbenicima poticaj i inspiraciju u njihovom školovanju, istaknuo je ravnatelj Matačić.

Voditeljica komornog vokalnog ansambla Dada Ruža naglasila je kako je projekt učenicima pružio poticaj i za razvoj digitalnih kompetencija, za usavršavanje znanja engleskog jezika te za povezivanje s velikom međunarodnom zajednicom glazbenika koji sudjeluju u tom projektu, a iako je tijek priprema i rada na projektu bio prilično intenzivan, svi su oduševljeno prihvatili sudjelovanje na ovom projektu.

Magdalena Briševac, Klara Blažunaj, Maria Horvatić, Darija Gazdek, Ema Kovačić, Lora Breški, Lara Beata Tomičić, Marija Magdalena Kočila, Nikolina Cirimotić, Dorijan Stipčić, Gabrijel Barjaktarević, Lovro Štefan, Vid Ilčić, Ivan Ilčić i Sebastijan Nedeljko dio su ovog projekta, dok im se u dionici tenora pridružio Mislav Lucić, bivši učenik varaždinske Glazbene škole, a sada student prve godine Muzičke akademije Zagreb u klasi Tomislava Mužeka.

Voditeljica zbora Dada Ruža istaknula je kako su svi koji sudjeluju u projektu vrlo zahvalni kolegama i prijateljima iz London Händel Festivala na ovom vrijednom poticaju iz kojeg su mnogo naučili. Entuzijazam za zborno muziciranje, koji se preselio na internet, donekle im nadoknađuje nedostatke ove situacije, do trenutka kad će opet moći zajedno nastupati uživo. Do tada, London Händel Festival planira još jednu izvedbu „Mesije“ online, za koju je Glazbenoj školi u Varaždinu već ponuđen i novi vid suradnje, poručuju iz Glazbene škole Varaždin.

Kultura

Varaždinski učenici, studenti i umjetnici u palači Herzer izlažu radove na temu grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 27. svibnja, u 19 sati u palači Herzer GMV-a otvara se izložba „Grad na drugi pogled Varaždin“.

Izložba je rezultat višemjesečnog projekta udruge PUNKT koji se odvijao tijekom proljeća 2022. godine u Varaždinu u partnerstvu s Gradskim muzejom Varaždin i u suradnji s Filmsko-kreativnim studijem Vanima, Društvom arhitekata Varaždin, vizualnim umjetnicima te stručnjacima iz različitih područja koja se bave gradom.

Izložba će biti otvorena do 12. lipnja, a ulaz je besplatan.

Radno vrijeme galerije:

Utorak – petak 9 – 17 sati

Subota i nedjelja 9 – 13 sati

Ponedjeljkom zatvoreno

O izložbi

Izložba uključuje nove umjetničke produkcije pozvanih umjetnika i rezultate nastale na Gn2p radionicama – video radionicama i aktivističkoj radionici.

Radove na temu grada Varaždina izlažu učenici Prve i Druge gimnazije Varaždin, Srednje strukovne škole Varaždin, studenti multimedije Varaždinskog sveučilišta te umjetnici/mentori Antonio Grgić, Bojan Mucko, Monika Rusak, Goran Škofić i Ivana Tkalčić.

Izložba Gn2p Varaždin kroz ambijentalnu izložbenu cjelinu prezentira različite subjektivne i autentične poglede na grad; od prepoznatih mogućnosti i upućenih kritika do poetičnih imaginacija novih urbanih identiteta u mediju videa i fotografije.

Grad se prepoznaje kao neprekinuti proces podložan reimaginaciji, intervenciji i preoblikovanju, a pred posjetitelje se postavlja izazov daljnjeg otkrivanja i traženja „drugog pogleda“ na poznato i svakodnevno.

O projektu

Interdisciplinarni izložbeni putujući projekt „Grad na drugi pogled“ od 2013. godine održan je u 10 gradova (Velika Gorica, Rijeka, Koprivnica, Sisak, Split, Karlovac, Vrbovec, Šibenik, Pariz, Zagreb), a povezuje angažirano promišljanje grada, edukaciju mladih kroz predavanja i radionice s renomiranim suvremenim umjetnicima i stručnjacima iz različitih područja koja se bave gradom, kao i razvoj publike; projekt strateški jača interes zajednice za praćenje i sudjelovanje u programima suvremene umjetnosti i kulture u lokalnom kontekstu.

Projekt je podržan od Ministarstva kulture i medija RH, Zaklade Kultura nova, HAVC-a, i Grada Zagreba.

Nastavite čitati

Kultura

„Srijeda u Muzeju“: predavanje umjetnika Juozasa Zikarasa o kipu „Sloboda“, simbolu litavske nacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu „Srijede u Muzeju“ 25. svibnja u palači Herzer održava se predavanje pod nazivom „Priča o jednom spomeniku“,na kojem će se govoriti o kipu „Sloboda“ litavskog umjetnika Juozasa Zikarasa.

Predavanje se organizira u suradnji Veleposlanstva Republike Litve u RH i Gradskog muzeja Varaždin, koji su već realizirali nekoliko zajedničkih programa, a pripremila ga je varaždinska profesorica i suradnica obiju institucija Mirjana Bračko.

Juozas Zikaras, jedan od najvećih i najpoznatijih profesionalnih kipara svog vremena, radio je tijekom dvije godine (1919. – 1921.) spomenik, nazvavši ga „Sloboda“, koji i danas predstavlja simbol litavske nacije i državnosti.

I ne samo spomenik nego i njegov autor pričaju zanimljivu priču vezanu za nastanak, izradu, otkrivanje, rušenje i ponovno postavljanje spomenika 1989. godine u Kaunasu.

Godine 1985. kopija spomenika svečano je otkrivena u São Paulu u Brazilu, zahvaljujući brojnim litavskim iseljenicima, a original je potaknuo postavljanje spomenika slobodi i u Latviji.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje