Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Posebno događanje: učenici i učitelji Varaždin upisali na svjetsku kartu orijentacije

Objavljeno:

- dana

POSEBAN DAN U VI. OŠ

Po cijelom dvorištu VI. osnovne škole Varaždin jučer poslijepodne su se rastrčali učenici, ali i njihove učiteljice i učitelji.

Jedan tren su koncentrirano proučavali kartu u ruci, a u drugom trenu su jurili prema kontrolnim točkama.
 

Riječ je bila o natjecanju u orijentacijskom trčanju.
 

Zahvaljujući Orijentacijskom klubu Varaždin, više od 130 učenika iz četiriju škola – OŠ Veliki Bukovec, I. OŠ Varaždin, V. OŠ Varaždin, VI. OŠ i Prve privatne gimnazije s pravom javnosti Varaždin – dobilo je priliku okušati se u jedinstvenom sportu koji je kombinacija fizičke spreme i intelektualnih sposobnosti.
 


 

Na taj način je obilježen Svjetski dan orijentacije, i to ne bilo kako. Varaždin se upisao na svjetsku kartu orijentacije, među više od 1.500 lokacija u svijetu na kojima je istoga dana i u isti sat obilježen ovaj Dan.
 

– Ponosni smo što su Varaždin i VI. OŠ jedna od četiriju lokacija u Hrvatskoj koje su se priključile Svjetskom danu orijentacije. Na specifičan način smo promovirali orijentacijsko trčanje, koje želimo proširiti među mladima. Organizatori su orijentacijski klubovi, ali je svaki morao naći školu s kojom će organizirati tu manfestaciju. Orijentacijski klub Varaždin je poseban po tome što potječe iz VI. OŠ, po čemu smo, mislim, jedinstveni u Hrvatskoj – doznali smo od Karmen Holenda, koja je bila „duša“ cijelog događanja.
 

Ona ne samo da je profesorica kemije i biologije u VI. OŠ, nego je i predsjednica Orijentacijskog kluba Varaždin, koji je osnovan prije dvije godine. Članova nemaju puno, uglavnom je riječ o učenicima te škole, njihovim roditeljima te bakama i djedovima, no već osvajaju medalju za medaljom.

– Ove godine se službeno natječemo u Hrvatskom orijentacijskom savezu, a samo smo ovaj zadnji vikend osvojili četiri zlata i dva srebra – ponosna je Karmen Holenda.
 

Sport je, napominje, jedinstven i po tome što se njime mogu baviti svi članovi obitelji.

– Orijentacijsko trčanje je kombinacija više vještina. Morate naučiti čitati simbole na karti, služiti se kompasom, a uz to morate biti brzi dok tražite zadanu točku na terenu. Potrebno je znati matematiku, a isto tako morate u kratkom vremenskom roku donijeti odluke da biste bili najuspješniji. Ovaj sport je dobar za duh i za tijelo, a njime se možete baviti i rekreacijski – pojasnila je.
 

Otkrila nam je da je još kao 15-ogodišnjakinja prvi put čula za ovaj sport, no dugo je morala čekati priliku da se i sama u njemu okuša.

– Imala sam 15 godina kad mi je bila predstavljena bila djevojčica Natalija Smerke, koja je bila prvakinja tadašnje Jugoslavije u orijentacijskom trčanju. Ali tada nitko nas djecu nije zvao da dođemo i počnemo se baviti tim sportom. Sad kad su mi se godine okrenule, s 15 na 51, imam čast pozivati mladež da se dođu okušati u ovom sportu. Odazvalo se 136 mladih i moram reći da sam presretna – priznala je Karmen Holenda.

Svi zainteresirani za orijentacijsko trčanje mogu se javiti na e-mail Kluba [email protected], u VI. OŠ ili profesorici Holenda.

 

Izvor: Foto: RT

Život i društvo

Jurjevo u Mađarevu uz izložbe, koncerte i predstave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa sv. Vida i sv. Jurja mučenika u Mađarevu slavi svog nebeskog zaštitnika u utorak 23. travnja 2024. a ove godine ujedno i dvjestotu obljetnicu izgradnje sadašnje crkve.

Za tu prigodu pripremat će se trodnevnicom koju će predvoditi vlč. Ivica Puškadija st. župnik u Starigradu kraj Koprivnice, a nakon slavlja svete mise od 18 sati, svakodnevno će biti kulturni program.

Tako će u subotu 20. travnja na platou ispred crkve KUD Prigorje iz Križevaca održati koncert tradicijskih pjesama i napjeva.

U nedjelju 21. travnja u crkvi će biti koncert klasične glazbe „Častimo te Jurju sveti…“ na kojem će nastupiti mezzosopranistic Iva Krušić, tenor Mario Bokun, sopranist Marko Antolković, basbariton Boris Beus uz klavirsku pratnju i umjetničko vodstvo Helene Borović.

Dramska družina “Ozana” iz Visokog izvest će dramsko-scensko uprizorenje legendarnog životopisa svetog Jurja uz pedagoško-umjetničko vodstvo Tibora Martana u ponedjeljak 22. travnja, također u crkvi nakon svete mise.

Na samo Jurjevo u utorak 23. travnja mons. Bože Radoš predslavit će svečano euharistijsko slavlje s početkom u 18 sati. Sat vremena ranije prethodit će otvorenje etnografske izložbe „Kinč poveda jurjevsku pripovest“ u PŠ Madžarevo. Autor izložbe i postava je etnolog Tibor Martan, a nakon svete mise bit će koncert Klape sv. Mihovil.

Nastavite čitati

Život i društvo

Pridružite se velikom ekološkom projektu Rezolucija Zemlja i ove subote dođite na varaždinski Motičnjak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Projekt Večernjeg lista Rezolucija Zemlja pokrenut je u prosincu 2021. Od tada je postao najveći ekološki projekt u povijesti Hrvatske u kojem je do sada sudjelovalo više od 38.000 volontera, u 147 akcija čišćenja skupljeno je više od 380 tona smeća i 750 tona recikliranog papira.

Čistećim medvjedićima je pripala čast da u sklopu Rezolucije Zemlje 2022. organiziraju prvu akciju čišćenja. Varaždinski ogranak Čistećih medvjedića pridružio se prošle godine kad su počistili područje Cirkovečke i Belih kipa.

U subotu, 20. travnja, čistit će se područje oko jezera Motičnjak, a planirani početak akcije je u 10  sati. 

Okupit će se na plaži kod šume Motičnjak, a na točno mjesto parkinga dovest će vas google maps koordinate:https://maps.app.goo.gl/6ymbH4QoVgJKgXJV9

Sve sudionike podsjećaju da se adekvatno odjenu i ponesu vlastite bočice s vodom. 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta termin akcije se pomiče, a sve aktualne informacije o ovoj i ostalim akcijama čišćenja i druženjima volontera Čistećih medvjedića pratite u Facebook grupi Čisteći medvjedići – Kontinentalna Hrvatska – grupa za dogovore.

Uz grupu za dogovore Medvjediće možete lajkati i zapratiti na Facebooku, Instagramu, LinkedInu i njihovoj webstranici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje