Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Posebno događanje: učenici i učitelji Varaždin upisali na svjetsku kartu orijentacije

Objavljeno:

- dana

POSEBAN DAN U VI. OŠ

Po cijelom dvorištu VI. osnovne škole Varaždin jučer poslijepodne su se rastrčali učenici, ali i njihove učiteljice i učitelji.

Jedan tren su koncentrirano proučavali kartu u ruci, a u drugom trenu su jurili prema kontrolnim točkama.
 

Riječ je bila o natjecanju u orijentacijskom trčanju.
 

Zahvaljujući Orijentacijskom klubu Varaždin, više od 130 učenika iz četiriju škola – OŠ Veliki Bukovec, I. OŠ Varaždin, V. OŠ Varaždin, VI. OŠ i Prve privatne gimnazije s pravom javnosti Varaždin – dobilo je priliku okušati se u jedinstvenom sportu koji je kombinacija fizičke spreme i intelektualnih sposobnosti.
 


 

Na taj način je obilježen Svjetski dan orijentacije, i to ne bilo kako. Varaždin se upisao na svjetsku kartu orijentacije, među više od 1.500 lokacija u svijetu na kojima je istoga dana i u isti sat obilježen ovaj Dan.
 

– Ponosni smo što su Varaždin i VI. OŠ jedna od četiriju lokacija u Hrvatskoj koje su se priključile Svjetskom danu orijentacije. Na specifičan način smo promovirali orijentacijsko trčanje, koje želimo proširiti među mladima. Organizatori su orijentacijski klubovi, ali je svaki morao naći školu s kojom će organizirati tu manfestaciju. Orijentacijski klub Varaždin je poseban po tome što potječe iz VI. OŠ, po čemu smo, mislim, jedinstveni u Hrvatskoj – doznali smo od Karmen Holenda, koja je bila „duša“ cijelog događanja.
 

Ona ne samo da je profesorica kemije i biologije u VI. OŠ, nego je i predsjednica Orijentacijskog kluba Varaždin, koji je osnovan prije dvije godine. Članova nemaju puno, uglavnom je riječ o učenicima te škole, njihovim roditeljima te bakama i djedovima, no već osvajaju medalju za medaljom.

– Ove godine se službeno natječemo u Hrvatskom orijentacijskom savezu, a samo smo ovaj zadnji vikend osvojili četiri zlata i dva srebra – ponosna je Karmen Holenda.
 

Sport je, napominje, jedinstven i po tome što se njime mogu baviti svi članovi obitelji.

– Orijentacijsko trčanje je kombinacija više vještina. Morate naučiti čitati simbole na karti, služiti se kompasom, a uz to morate biti brzi dok tražite zadanu točku na terenu. Potrebno je znati matematiku, a isto tako morate u kratkom vremenskom roku donijeti odluke da biste bili najuspješniji. Ovaj sport je dobar za duh i za tijelo, a njime se možete baviti i rekreacijski – pojasnila je.
 

Otkrila nam je da je još kao 15-ogodišnjakinja prvi put čula za ovaj sport, no dugo je morala čekati priliku da se i sama u njemu okuša.

– Imala sam 15 godina kad mi je bila predstavljena bila djevojčica Natalija Smerke, koja je bila prvakinja tadašnje Jugoslavije u orijentacijskom trčanju. Ali tada nitko nas djecu nije zvao da dođemo i počnemo se baviti tim sportom. Sad kad su mi se godine okrenule, s 15 na 51, imam čast pozivati mladež da se dođu okušati u ovom sportu. Odazvalo se 136 mladih i moram reći da sam presretna – priznala je Karmen Holenda.

Svi zainteresirani za orijentacijsko trčanje mogu se javiti na e-mail Kluba [email protected], u VI. OŠ ili profesorici Holenda.

 

Izvor: Foto: RT

Život i društvo

Poznati marofski motociklist Martin Vugrinec vratio se u školske klupe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznati motociklist i bivši učenik Srednje škole Novi Marof Martin Vugrinec u četvrtak, 29. rujna, vratio se u školske klupe i sa sadašnjim srednjoškolcima podijelio svoja iskustva iz ovog adrenalinskog sporta.

Poznati novomarofski motociklist Martin Vugrinec, poznat kao SpiderMartin svoje je afinitete prema moto svijetu pokazao već u ranoj fazi svog života što je prilikom posjeta svojoj bivšoj srednjoj školi podijelio sa sadašnjim učenicima. Već s 12 godina došao je do trkače licence, a od tog trenutka Martinovi uspjesi nižu se jedan za drugim, te je danas jedan od najtalentiranijih vozača u ovom dijelu Hrvatske.

Bila je ovo prilika da novinarska grupa Srednje škole Novi Marof s Martinom održi intervju, a talentirani Novomarofčanin otkrio im je kako je biti učenik i uz to se baviti motociklizmom, kako je tekao njegov put prema uspjehu i kako se nosio sa svojim usponima i padovima.

Priliku za razgovor sa SpiderMartinom imali su i ostali učenici škole koji su saznali nešto više o Martinu i ovom uzbudljivom sportu.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Trnovcu Bartolovečkom u planu je izgradnja Dječjeg vrtića i Kulturnog centra

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na sjednici Općinskog vijeća Općine Trnovec Bartolovečki održanoj u četvrtak, 29. rujna, donesen je niz hvalevrijednih odluka koje se tiču predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja te umirovljenika, osoba s invaliditetom i osoba sa slabijim socijalnim statusom. 

Jedna od najvažnijih točaka o kojoj su vijećnici raspravljali bio je projekt Dječjeg vrtića Trnovec koji je prijavljen na Nacionalni program oporavka i otpornosti te Kulturnog centra Trnovec. Glavni  projekt novog dječjeg vrtića predstavili su arhitekti tvrtke Aris d.o.o. koji su naglasili da je izrada projekta završnoj fazi te da će se u narednih 10-ak dana predati zahtjev za izdavanje građevinske dozvole.

Vrtić je planiran kroz više modula i na energetski učinkovit način – sadržavat će fotonaponske ćelije i sunčeve kolektore, a moći će primiti 200-tinjak djece. U vrtiću je uz kuhinju, blagovaonicu i prostorije za djecu predviđena i multifunkcionalna dvorana za priredbe i stakleni atrij koji bi povezivao  unutrašnji i vanjski dio samog objekta te parkiralište. U dvorištu će svoje mjesto naći pješčanici, tobogani i ostali sadržaji kao i natkrivena terasa.

Kulturni centar za koji je dokumentacija spremna i čeka natječaj trebao bi služiti za potrebe udruga i mještane. Objekt bi trebao imati dvije dvorane, veću s 215 mjesta i vrhunskom akustikom, idealnu za glazbena događanje te manju s 80 mjesta koja bi služila za  predavanja, izložbe i slično, te vanjsku natkrivenu pozornicu koja se proteže prema novom centralnom trgu u Trnovcu.

Da je općinska politika usmjerena na obrazovanje potvrđuje i niz potpora koje dodjeljuje s ciljem pomoći roditeljima svojih najmlađih mještana. U prvih šest mjeseci ove godine, Trnovec Bartolovečki postao je „bogatiji” za 22 djece, a Općina je roditeljima novorođenčadi i ove godine isplatila potpore. Priprema se isplata naknada i za 16 novorođenih iza lipnja 2022. godine. Nastavilo se i sa sufinanciranjem predškolskog obrazovanja za 205 mališana, za 12 djece nastavljen je program predškole, a djeci s teškoćama u razvoju financira se pomoćnik u odgoju.

Usvojen je zahtjev Dječjeg vrtića ZEKO za povećanjem ekonomske cijene usluge primarnog programa predškolskog odgoja za iznos od 50 kuna mjesečno.

-Naše dvije osnovne škole nastavile su s provođenjem programa produženog boravka za ukupno 89 učenika. Iako Općina nije osnivač osnovnih škola, vlastitim sredstvima financirali smo pet učiteljica u produženom boravku u Osnovnoj školi Šemovec i Osnovnoj školi Trnovec, kao i prijevoz za učenike Osnovne škole Šemovec, te nastavili financirati školsku užinu za djecu u riziku od siromaštva – kazala je Vitković te dodala kako se raznim mjerama potpomagalo i srednjoškolsko, kao i studentsko obrazovanje.

Naime, Općina će u nastavnoj godini za svojih 177 srednjoškolaca dodijeliti jednokratnu novčanu potporu za troškove prijevoza u iznosu od 100 kuna mjesečno kao i stipendirati svoje studente.  Predloženo je da se prosjek ocjena spusti na 3,2 za redovite studente druge do pete  godine kako bi priliku za stipendiju dobilo više njih za što je Općina iznašla dodanih 200 000 kuna u svom proračunu.

Općina će preuzeti obvezu plaćanju miješanog komunalnog otpada za korisnike samce i korisnike koji koriste kantu za pelene. Sakupljanje pelena bi se vršilo po cijeni od 10,50 kuna + PDV koje bi se praznile dva puta mjesečno kada i miješani komunalni otpad, odnosno svaki drugi petak što je smanjenje cijene u odnosu na prijašnjih 27 kuna.

Na dnevnom redu bio je polugodišnji izvještaj o radu načelnice Verice Vitković. U tom je periodu Općina nastavila ulagati u obrazovanje, kulturu, sport, gospodarstvo, poljoprivredu, udruge te provoditi projekte od značaja za dobrobit mještana.

Iz izvještaja rada općinske načelnice vidljivo je da su prvih šest mjeseci ove godine na području Općine području izvršeni slijedeći poslovi:

 • realiziran projekt za izvanredno održavanje ulice Kralja Tomislava
 • realiziran projekt za izvanrednim održavanjem Ruđera Boškovića
 • realiziran projekt unutarnjeg uređenja zgrade bivšeg Matičnog ureda u Bartolovcu
 • proveden postupak Javne nabave za odabir projektanta za izradu idejnog i glavnog projekta izgradnje novog dječjeg vrtića
 • proveden postupak Javne nabave za odabir projektanta za izradu idejnog i glavnog projekta za izgradnju kulturnog centra
 • provedena je postupak Javne nabave za odabir  izvođača na sanaciji I. faze divljih deponija na području Općine
 • naručena je projektna dokumentacija  postavljanja četiri dječja igrališta
 • naručena projektna dokumentacija za izgradnju skate parka i izvršena je prijava na natječaj LAG-a
 • naručena je projektna dokumentacija adaptacije i dogradnje grobne kuće u Šemovcu
 • naručena projektna dokumentacija dogradnje čekaonice uz ambulantu u Šemovcu
 • naručena je projektna dokumentacija i troškovnik unutarnjeg uređenja društvenog doma u Zamlaki
 • naručena je projektna dokumentacija za idejno rješenje parkirališta i nove prometnice kod groblja u Šemovcu
 • naručena je projektna dokumentacija izvanrednog održavanja  ulice Ivana Cankara
 • naručena je projektna dokumentacija sa troškovnikom za izvanredno održavanje ulice Ivana Mažuranića
 • naručena je projektna dokumentacija sa troškovnikom  izgradnje nove ulice između Dravske i Zelenog puta
 • izvršena je prijava početka gradnje  za Sportsku ulicu
 • naručena je projektna dokumentacija izgradnje nadstrešnice kod društvenog doma u Štefancu
 • naručena je projektna dokumentacija za uvođenje centralnog grijanja u društvenom domu u Žabniku
 • proveden je postupak Javne nabave za odabir projektanta za izradu projekta modernizacije javne rasvjete na području Općine  Trnovec Bartolovečki
 • proveden je postupak Javne nabave za odabir projektanta za izgradnju mreže javne rasvjete u ulici Gustava Krkleca
 • proveden je postupak Javne nabave za odabir projektanta za izgradnju mreže javne rasvjete u Poduzetničkoj zoni Trnovec

Općina će i ove godine, odlučeno je to na sjednici, svojim najpotrebitijim sumještanima uljepšati božićne blagdane. Naime, umirovljenicima, osobama s invaliditetom i osobama slabijeg socijalnog statusa čiji su mjesečni primici do 3000 kuna dodijelit će božićnice u iznosu od 200 kuna, a sredstva su  osigurana u proračunu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje