GibiGib

POSEBAN DAN U VI. OŠ

Po cijelom dvorištu VI. osnovne škole Varaždin jučer poslijepodne su se rastrčali učenici, ali i njihove učiteljice i učitelji.

Jedan tren su koncentrirano proučavali kartu u ruci, a u drugom trenu su jurili prema kontrolnim točkama.
 

Riječ je bila o natjecanju u orijentacijskom trčanju.
 

Zahvaljujući Orijentacijskom klubu Varaždin, više od 130 učenika iz četiriju škola – OŠ Veliki Bukovec, I. OŠ Varaždin, V. OŠ Varaždin, VI. OŠ i Prve privatne gimnazije s pravom javnosti Varaždin – dobilo je priliku okušati se u jedinstvenom sportu koji je kombinacija fizičke spreme i intelektualnih sposobnosti.
 


 

Na taj način je obilježen Svjetski dan orijentacije, i to ne bilo kako. Varaždin se upisao na svjetsku kartu orijentacije, među više od 1.500 lokacija u svijetu na kojima je istoga dana i u isti sat obilježen ovaj Dan.
 

– Ponosni smo što su Varaždin i VI. OŠ jedna od četiriju lokacija u Hrvatskoj koje su se priključile Svjetskom danu orijentacije. Na specifičan način smo promovirali orijentacijsko trčanje, koje želimo proširiti među mladima. Organizatori su orijentacijski klubovi, ali je svaki morao naći školu s kojom će organizirati tu manfestaciju. Orijentacijski klub Varaždin je poseban po tome što potječe iz VI. OŠ, po čemu smo, mislim, jedinstveni u Hrvatskoj – doznali smo od Karmen Holenda, koja je bila „duša“ cijelog događanja.
 

Ona ne samo da je profesorica kemije i biologije u VI. OŠ, nego je i predsjednica Orijentacijskog kluba Varaždin, koji je osnovan prije dvije godine. Članova nemaju puno, uglavnom je riječ o učenicima te škole, njihovim roditeljima te bakama i djedovima, no već osvajaju medalju za medaljom.

– Ove godine se službeno natječemo u Hrvatskom orijentacijskom savezu, a samo smo ovaj zadnji vikend osvojili četiri zlata i dva srebra – ponosna je Karmen Holenda.
 

Sport je, napominje, jedinstven i po tome što se njime mogu baviti svi članovi obitelji.

– Orijentacijsko trčanje je kombinacija više vještina. Morate naučiti čitati simbole na karti, služiti se kompasom, a uz to morate biti brzi dok tražite zadanu točku na terenu. Potrebno je znati matematiku, a isto tako morate u kratkom vremenskom roku donijeti odluke da biste bili najuspješniji. Ovaj sport je dobar za duh i za tijelo, a njime se možete baviti i rekreacijski – pojasnila je.
 

Otkrila nam je da je još kao 15-ogodišnjakinja prvi put čula za ovaj sport, no dugo je morala čekati priliku da se i sama u njemu okuša.

– Imala sam 15 godina kad mi je bila predstavljena bila djevojčica Natalija Smerke, koja je bila prvakinja tadašnje Jugoslavije u orijentacijskom trčanju. Ali tada nitko nas djecu nije zvao da dođemo i počnemo se baviti tim sportom. Sad kad su mi se godine okrenule, s 15 na 51, imam čast pozivati mladež da se dođu okušati u ovom sportu. Odazvalo se 136 mladih i moram reći da sam presretna – priznala je Karmen Holenda.

Svi zainteresirani za orijentacijsko trčanje mogu se javiti na e-mail Kluba okvarazdin2015@gmail.com, u VI. OŠ ili profesorici Holenda.

 

Izvor:
Foto: RT

Komentari

Komentara