Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Posebno događanje: učenici i učitelji Varaždin upisali na svjetsku kartu orijentacije

Objavljeno:

- dana

POSEBAN DAN U VI. OŠ

Po cijelom dvorištu VI. osnovne škole Varaždin jučer poslijepodne su se rastrčali učenici, ali i njihove učiteljice i učitelji.

Jedan tren su koncentrirano proučavali kartu u ruci, a u drugom trenu su jurili prema kontrolnim točkama.
 

Riječ je bila o natjecanju u orijentacijskom trčanju.
 

Zahvaljujući Orijentacijskom klubu Varaždin, više od 130 učenika iz četiriju škola – OŠ Veliki Bukovec, I. OŠ Varaždin, V. OŠ Varaždin, VI. OŠ i Prve privatne gimnazije s pravom javnosti Varaždin – dobilo je priliku okušati se u jedinstvenom sportu koji je kombinacija fizičke spreme i intelektualnih sposobnosti.
 


 

Na taj način je obilježen Svjetski dan orijentacije, i to ne bilo kako. Varaždin se upisao na svjetsku kartu orijentacije, među više od 1.500 lokacija u svijetu na kojima je istoga dana i u isti sat obilježen ovaj Dan.
 

– Ponosni smo što su Varaždin i VI. OŠ jedna od četiriju lokacija u Hrvatskoj koje su se priključile Svjetskom danu orijentacije. Na specifičan način smo promovirali orijentacijsko trčanje, koje želimo proširiti među mladima. Organizatori su orijentacijski klubovi, ali je svaki morao naći školu s kojom će organizirati tu manfestaciju. Orijentacijski klub Varaždin je poseban po tome što potječe iz VI. OŠ, po čemu smo, mislim, jedinstveni u Hrvatskoj – doznali smo od Karmen Holenda, koja je bila „duša“ cijelog događanja.
 

Ona ne samo da je profesorica kemije i biologije u VI. OŠ, nego je i predsjednica Orijentacijskog kluba Varaždin, koji je osnovan prije dvije godine. Članova nemaju puno, uglavnom je riječ o učenicima te škole, njihovim roditeljima te bakama i djedovima, no već osvajaju medalju za medaljom.

– Ove godine se službeno natječemo u Hrvatskom orijentacijskom savezu, a samo smo ovaj zadnji vikend osvojili četiri zlata i dva srebra – ponosna je Karmen Holenda.
 

Sport je, napominje, jedinstven i po tome što se njime mogu baviti svi članovi obitelji.

– Orijentacijsko trčanje je kombinacija više vještina. Morate naučiti čitati simbole na karti, služiti se kompasom, a uz to morate biti brzi dok tražite zadanu točku na terenu. Potrebno je znati matematiku, a isto tako morate u kratkom vremenskom roku donijeti odluke da biste bili najuspješniji. Ovaj sport je dobar za duh i za tijelo, a njime se možete baviti i rekreacijski – pojasnila je.
 

Otkrila nam je da je još kao 15-ogodišnjakinja prvi put čula za ovaj sport, no dugo je morala čekati priliku da se i sama u njemu okuša.

– Imala sam 15 godina kad mi je bila predstavljena bila djevojčica Natalija Smerke, koja je bila prvakinja tadašnje Jugoslavije u orijentacijskom trčanju. Ali tada nitko nas djecu nije zvao da dođemo i počnemo se baviti tim sportom. Sad kad su mi se godine okrenule, s 15 na 51, imam čast pozivati mladež da se dođu okušati u ovom sportu. Odazvalo se 136 mladih i moram reći da sam presretna – priznala je Karmen Holenda.

Svi zainteresirani za orijentacijsko trčanje mogu se javiti na e-mail Kluba [email protected], u VI. OŠ ili profesorici Holenda.

 

Izvor: Foto: RT

Život i društvo

Općina Belica raspisala natječaj za dodjelu poticaja kod ovogodišnje izrade toplinskih fasada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Belica 15. studenoga raspisala je natječaj kojim mještanima omogućava sufinanciranje izrade toplinskih fasada u 2023. godini. Pravo na ostvarivanje poticaja imaju vlasnici zakonito izgrađene nekretnine uz uvjet da imaju prebivalište na području Općine Belica, na istoj adresi za koju se traži poticaj.

Općina Belica će vlasnicima nekretnina koji su ove godine izradili toplinsku fasadu, dodijeliti poticaj u iznosu od 500,00 eura. Odobrena sredstva doznačuju se na račun korisnika i mogu se ostvariti samo jedanput. Za sudjelovanje na natječaju treba dostaviti dokumentaciju propisanu u prijavi koja je dostupna na mrežnim stranicama Općine.

Riječ je o popunjenoj prijavi na natječaj, kopiji osobne iskaznice, rješenju kojim se potvrđuje da je objekt zakonito izgrađen, zemljišno – knjižnom izvatku za nekretninu za koju se traži potpora (ne stariji od tri mjeseca!), računu za izvedene radove, kopiji bankovne kartice, te fotodokumentaciji trenutnog stanja objekta.

Prijave se primaju do 15. prosinca 2023. godine, a svi podnositelji prijava bit će obaviješteni o rezultatima natječaja najkasnije u roku 5 dana od dana donošenja Odluke o dodjeli poticaja.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Općini Belica, ili na telefon 040/846-067.

Nastavite čitati

Život i društvo

Organizatori Adventa u Beretincu pozivaju na najbolje kuhano vino koje ste ikada pili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ove godine posjetite Advent u Beretincu.

Kako bi se pripremili za najradosniji kršćanski blagdan pobrinut će KUD Ježek u suradnji s udrugom VIV-BER i Općinom Beretinec kroz četiri adventske subote s početkom u 17 sati, kod općinske zgrade.

Čeka vas tradicionalno najbolje kuhano vino koje ste ikada pili, garantirano najslađe fritule koje ste ikada probali i puno iznenađenja, gostiju, žaruljica i ukrasa, objavili su organizatori.

Ove godine na sajmu ćete moći pronaći domaće proizvode i rukotvorine lokalnih OPG-ova i udruga.

Paljenje prve adventske svijeće je 2. prosinca, a 9. prosinca bit će upaljena druga adventska svijeća te će doći sveti Nikola.

Treća adventska svijeća bit će upaljena 16. prosinca, a održat će se i humanitarna akcija. Žive jaslice na rasporedu su 23. prosinca, a tada će biti zapaljena i četvrta adventska svijeća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje