Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Učenici III. OŠ u posljednjoj akciji prikupili gotovo tri tone starog papira

Objavljeno:

- dana

Proteklog je tjedna na III. osnovnoj školi Varaždin održana posljednja akcija prikupljanja starog papira u ovoj školskoj godini.

Akcije su pokrenute na inicijativu učenika osmih razreda uključenih u izborni predmet Građanski odgoj i obrazovanje s ciljem prikupljanja sredstava za izgradnju nadstrešnice na učionici na otvorenom kako bi učenici mogli prisustvovati nastavi zaštićeni od sunca i kiše te učiti van školskih zidova. Održano je ukupno pet akcija u kojima je prikupljeno 8.380 kilograma starog papira čime su zaradili 3.000 kuna.

Uskoro nova nadstrešnica!

Učenici osmih razreda koji pohađaju izborni predmet Građanski odgoj i obrazovanje prezentirali su projekt na sastanku s gradonačelnikom Ivanom Čehokom, koji je obećao da će Grad Varaždin financijski pomoći izgradnju nadstrešnice. Nedavno je održana posljednja akcija u ovoj školskoj godini koja je srušila sve prethodne rekorde. Učenici su prikupili u školi ukupno 2.880 kilograma papira, čak 1.200 kilograma više od prethodne akcije. Učenici polaznici Građanskog odgoja su u svakoj akciji vagali prikupljeni papir kako bi imali podatke koji razredi su najviše prikupili. Razredi koji su kroz sve održane akcije prikupili najviše i koji su zaslužili nagradu su:

  1. b: ukupno prikupljenih 1.016 kilograma,
  2. c: ukupno prikupljenih 865 kilograma,
  3. b: ukupno prikupljenih 607 kilograma.

Za navedene razrede dogovorena je besplatna kino projekcija u Kinu Gaj, 5. lipnja, u 10 sati kada će pogledati prvi hrvatski SF film za djecu „Moj dida je pao s Marsa.“ – Pohvaljujemo učenike osmih razreda koji su sudjelovali u transportu svake akcije i kroz čije ruke je prošlo ukupno 8.380 kilograma papira prikupljenih u šest mjeseci. Pohvale zaslužuju i učenici polaznici Građanskog odgoja za ideju o projektu, trud i vaganje prikupljenog papira, kao i za prezentaciju našeg projekta u Gradskoj vijećnici te na međužupanijskoj i državnoj smotri projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja – poručuje voditelj izbornog predmeta Građanski odgoj i obrazovanje Berislav Njegovec iz III. OŠ Varaždin. Ujedno zahvaljuju svim sudionicima proteklih akcija, učenicima, učiteljicama i učiteljima koji su ih poticali, kao i roditeljima učenika koji su papir vozili u školu. Pokazali su da učenici mogu pokrenuti velike stvari. Zahvalni su i poduzeću Univerzal d.o.o. na otkupu papira i na organiziranom transportu prilikom svake akcije, Kinu Gaj na besplatnoj projekciji za učenike i Gradu Varaždinu što su prepoznali vrijednost ove učeničke inicijative.

Život i društvo

Vatrogasci iz Varaždinske županije su brzi i efikasni, te ulijevaju sigurnost građanima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Vatrogasne zajednice Varaždinske županije u Novom Marofu održana je prezentacija dijela operativnih snaga i mogućnosti Vatrogasne zajednice, a osim promocije opreme održana je i prigodna vježba u kojoj su sudjelovali DVD Ivanec, DVD Gornji Kneginec, DVD Novi Marof, DVD Donja Voća, DVD Varaždinske Toplice i Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina.

Bila je to prilika da se građanima pokaže oprema kojom raspolaži naši vatrogasci, a osim njih u to su se uvjerili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina Ivica Labaš, a prezentaciju kao i vježbu vodio je županijski vatrogasni zapovjednik Željko Nađ.– Predstavili smo dio opreme i tehnike kojom raspolažemo, prezentirali smo vježbu spašavanja iz dubina i visina, izložili smo i vozilo za akcidente, auto ljestve, šumsko vozilo, a od noviteta prezentirali smo vatrogasne dronove. Također smo predstavili i natjecateljske ekipe, od onih malih pa sve do ženske ekipe – rekao je Nađ.Župan Anđelko Stričak pohvalio je organizaciju spomenute prezentacije te je naglasio kako su naši vatrogasci brzi, efikasni i ulijevaju sigurnost građanima, a to su pokazali mnogo puta.

– Prezentacija čime sve vatrogasci raspolažu od vatrogasnih vozila do opreme, te prikaz njihove obuke i vježbi vjerujem da je oduševila sve posjetitelje. Svime pokazanim ulijevaju sigurnost, a najveći test su imali prije dva tjedna kada je područje županije pogodila jaka kiša koja je prouzročila poplave i brojna klizišta. Na teren je tada izašlo 57 vatrogasnih postrojbi sa 1065 vatrogasaca te 245 vatrogasnih vozila. Hvala vam na toj požrtvovnosti i pomoći našim građanima. DVD-u Novi Marof čestitam na organizaciji ove prezentacije za koju pretpostavljam da je uvod u 100 obljetnicu društva, koja će se održati krajem rujna – rekao je župan.Gradonačelnik Grada Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač je izrazio zadovoljstvo prikazanom opremom i spremnošću vatrogasaca.

– Povodom stote obljetnice svog rada i postojanja koju DVD Novi Marof ove godine obilježava organizirana je ova prezentacija na kojoj smo se mogli uvjeriti u spremnost vatrogasnih snaga. Stoga možemo zaključiti kako su vatrogasne snage naše Županije od svih intervencijskih postrojbi najspremnije i najbolje opremljene za sve situacije – rekao je Jenkač.


Svim vatrogascima, te svim gostima zahvalio se predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović napomenuvši pritom važnost dobre organiziranosti i opremljenosti vatrogasnih snaga, ali i suradnje s Varaždinskom županijom za koju je rekao kako je izuzetno dobra i korektna.

Nastavite čitati

Život i društvo

I ove godine Udruga mladih V.U.K. poziva na okupljanje sve koji podržavaju žene i njihovu autonomiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hoda za život u subotu, 3. lipnja, održat će se u Varaždinu.

S ovom inicijativom i njihovim porukama ne slaže se varaždinska Udruga mladih V.U.K. Istog dana s početkom u 10:30 sati na Starom gradu kod kule organiziraju drugu “Subotu za slobodu” u našem Varaždinu.

– Novim okupljanjem šaljemo staru poruku: Varaždin i njegovi građani i građanke uvijek su bili otvoreni, tolerantni, uključivi i želimo da tako ostane! Na “Subotu za slobodu” pozivamo sve koji vjeruju u jednakost i ravnopravnost, koji podržavaju žene i njihovu autonomiju, slobodu i pravo na izbor. Pozivamo sve sugrađane i sugrađanke koji zajedno s nama žele grad u kojem nema mjesta netoleranciji, osudama i diskriminaciji. Pridružite nam se! Dok drugi kleče protiv ljudskih prava, mi ustajemo za slobodu. Nakon okupljanja, šećemo do dvorišta P4. Vidimo se u subotu! – poručili su organizatori.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje