Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Učenici IV. OŠ Varaždin ovog su tjedna naučili sve o zdravom doručku

FOTO: Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Varaždinska IV. osnovna škola ugostila je u ponedjeljak, 10. listopada, atletičarku Janu Košćak, a za to su imali dobar razlog. Učenicima i zaposlenicima ova je mlada atletičarka, ujedno bivša učenica te škole, objasnila koje namirnice konzumira te što čini njezinu prehranu kako bi puna snage izdržala ponekad naporne treninge koje održava šest puta tjedno.

– Malo mi čini problem organizirati nastavu i kvalitetnu prehranu jer sam u školi do 14 sati, a treniram već od 14:30. Imam organizirane užine kao i vi, ali ih spremam kod kuće, najčešće su to sendviči, zobene kaše – naglasila je Jana Košćak, među ostalim, učenicima koji su prije doručka vrijedno upijali njezine savjete.

Naime, ova uspješna mlada sportašica bila je jedna je od tri predavača na varaždinskoj IV. OŠ, školi koja pod vodstvom učiteljice geografije Kristine Sadibašić od 10. do 14. listopada organizira aktivnosti u okviru Tjedna zdravog doručka.

U utorak, 11. listopada, gost „Četvrte“ bio je dr. Nenad Kudelić, poznati varaždinski neurokirug koji je učenicima izlagao o utjecaju doručka na mozak i učenje, a posljednje u nizu predavanja održano je u četvrtak, 13. listopada, kada im je u goste stigla nutricionistica Ivana Domislović, vlasnica obrta za edukaciju i savjetovanje Verde Family, koja se dugi niz godina bavi prehranom djece, od početnih kašica do prehrane djece sportaša i prehrane odraslih.

Govorili su o važnosti nutritivno bogatog doručka, štetnosti nutritivno siromašnih jela i preskakanja doručka te općenito o zdravoj prehrani djece, uz smjernice kako se zdravo hraniti.

A kako bi se učenike u praksi podsjetilo na važnost zdravog i redovitog doručka, a u školskoj im je kuhinji ovog tjedna poslužen sljedeći jelovnik: pametna zobena kaša i mlijeko, palenta s jogurtom, kajgana, kruh i čaj, integralni griz, cimet, čokoladni posip te sportski sendvič (šunka, sir, zelena salata, integralni kruh).

– Ulažemo u kreativne projekte, a posebno one koji doprinose tjelesnom i mentalnom zdravlju. Na području mentalnog zdravlja imamo projekte poput “Abecede osjećaja”, “Mindfulness” i dr., a kako bi mentalno zdravlje bilo potpuno, u današnje vrijeme bitna je što kvalitetnija prehrana u školi. Zaista nam je stalo da se putem besplatnih obroka Grada Varaždina, projektom „Čarobna osmica“ i Tjednom zdravog doručka podiže cjelokupna svijest obitelji, škole i djece, koji će jednoga dana biti aktivni građani našeg društva. Da je lako – nije, prehrambene navike nisu idealne, ali mi smo uporni jer smo učitelji – naglasila je ravnateljica IV. OŠ Varaždin Jasmina Dvorski.

„Ove namirnice nisu baš nešto što inače jedem, ali sam upoznata s ovakvim načinom prehrane. Veselim se što ću isprobati malo drukčije stvari nego inače, većinom mi sve odgovara.“

Lara Bartolić, učenica 7. b razreda

„Upravo jedem zobene pahuljice sa sušenim grožđicama. To i inače jedem kod kuće, ali bez mlijeka. Jako je fino. Ne doručkujem stalno, samo ponekad prije škole, te se veselim kušati zdravu hranu. Od ponuđenog, sve mi odgovara, jako je fino i jedva čekam isprobati.“

Dunja Sabol, učenica 7. b razreda

Jasmina Dvorski, ravnateljica IV. OŠ Varaždin
Obilježavanje i organizaciju Tjedna školskog doručka najvećim je djelom na sebe preuzela učiteljica geografije Kristina Sadibašić
Sportašica Jana Košćak i učiteljica Kristina Sadibašić

Život i društvo

“Cekači“ VI. osnovne majstorski spravljaju Varaždinske klipiče

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga kuhara Varaždinske županije održala je ovih dana u suradnji s Hrvatskim kuharskim savezom i njegovim Sekcijama za humanitarne aktivnosti i Sekcijom žena – varaždinski ogranak kulinarsku radionicu za učenike 3.c razreda VI. osnovne škole u Varaždinu.

Radionicu je otvorio predsjednik Saveza Damir Crleni, a vodile su je Marija Kuzminski i Marija Denžić, nagrađivane kuharice HKS-a. One su demonstrirale učenicima kako se pravilno priprema Varaždinski klipič.

– Učenici su nakon početnih instrukcija s nama pripremali klipiče, zadatak su oduševljeno prihvatili, a rezultat radionice naravno pojeli. Upravo je Varaždinski klipič prije nekoliko godina upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te je zaštićen na području cijele Europske unije te smatramo vrlo vrijednim prenositi znanje i tradicionalnu recepturu na mlađe generacije. Uz prijenos ovog znanja važno nam je i naše deficitarno zanimanje približiti djeci te se nadamo da se među ovim učenicima krije i koji budući kuhar – poručili su iz Udruge.

Ovo  je bila samo jedna u nizu odrađenih radionica Udruge kuhara Varaždinske županije a pod temom „Nahrani planet“ kroz koje sa sudionicima radionica promišljamo, osvještavamo, pričamo o održivosti potrošnje hrane, osposobljavanju i djelovanju u našoj okolini.

Ujedno kroz svaku ovogodišnju radionicu Hrvatski kuharski savez i Udruga kuhara Varaždinske županije obilježavaju 20 godina djelovanja.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Na Franjevačkom trgu održana tradicionalna akcija “Dan narcisa“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U subotu su na Franjevačkom trgu brojne Varaždinke i Varaždinci podržali akciju Dan narcisa.

Podsjećamo, Mammae klub Varaždin – Udruga žena oboljelih na dojku ovu akciju provodi već 24. godinu zaredom s ciljem senzibiliziranja javnosti za probleme vezane uz karcinom dojke.

Pritom ukazuju na značaj osvješćivanja žena o važnosti preventivnih pregleda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje