Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Učenici iz Lepoglave sami će regulirati promet u okolici škole

Objavljeno:

- dana

Na inicijativu Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Lepoglave, a u suradnji s OŠ Ante Starčevića Lepoglava te Policijskom postajom Ivanec, u lepoglavskoj je Osnovnoj školi formirana školska prometna jedinica.

Ovih je dana Grad Lepoglava opremio jedinicu pa se ukazala prigoda da njeni pripadnici, učenici sedmog razreda, isprobaju opremu i prezentiraju kako će ubuduće, s ciljem povećanja sigurnosti učenika u prometu, regulirati promet u okolici škole. – Ulaganje u sigurnost građana nije samo izgradnja nogostupa i uređenje cesta. Postoji i ovaj društveni segment. Za nabavku opreme izdvojili smo tisuću kuna što je mali trošak u odnosu na to koliko dobrog možemo dobiti formiranjem ove školske prometne jedinice za koju vjerujem da će povećati sigurnost učenika u prometu – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač prilikom uručenja opreme pripadnicima školske prometne jedinice. Vjeruje da će s povećanjem sigurnosti učenika u prometu roditelji češće svoju djecu puštati da sama dolaze u školu, a ne ih voziti do škole autom zbog čega se kod škole u jutarnjim satima stvaraju velike gužve i  povećava rizik od prometnih nesreća. Pripadnici školske prometne jedinice za zadatke koji ih očekuju pripremaju se u školi u okviru nastave tehničke kulture te kroz edukaciju koju provodi policija. – U sklopu kurikuluma tehničke kulture učenici savladavaju teoriju dok u radu s policijom rade na praktičnim znanjima potrebnima za člana školske prometne jedinice – pojašnjava Vjekoslav Kolar, učitelj tehničke kulture u OŠ Ante Starčevića Lepoglava. – Ovo je priprema za jesen, za početak nove školske godine. Vjerujem da ćemo angažmanom školske prometne jedinice povećati sigurnost sudionika u prometa u blizini škole u Lepoglavi. Na žalost, kategorija pješaka u prometu je ugrožena. Kad je o pješacima riječ imamo dosta stradavanja upravo djece. U sprječavanju toga vjerujem da će nam pomoći i ova aktivnost koju provodimo u suradnji s Gradom Lepoglavom i OŠ Ante Starčevića Lepoglava – istaknuo je Mario Medenjak, načelnik Policijske postaje Ivanec. Ravnatelj škole Ratko Tomić pojasnio je da će pripadnici školske prometne jedinice regulirati promet na županijskoj prometnici uz školu te na školskom parkiralištu koje je često vrlo prometno, posebice u jutarnjim satima kada roditelji dovoze djecu u školu te kasnije kad dolaze po njih da bi ih nakon završetka nastave odvezli kući.

Život i društvo

U Grani kod Novog Marofa gradi se nogostup

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof i Županijska uprava za ceste Varaždinske županije potpisali su Sporazum o zajedničkom financiranju radova izvanrednog održavanja na ŽC 2135 u Grani.

Tako će u tom naselju biti izgrađen nogostup.

Vrijednost radova je 298.065,94 kune s PDV-om, a bit će financirani sa 75 % od strane ŽUC-a i 25 % od Grada Novog Marofa.

Za izvođača je izabran najpovoljniji ponuditelj – Niskogradnja Veselnik iz Cestice, a završetak radova očekuje se do kraja srpnja ove godine.

– Komunalna opremljenost naših naselja jedan je od važnih segmenata u koje ulažemo, u ovom slučaju sa županijskom ustanovom. Svakako treba dodati i drugu važnu stvar, a to je povećanje sigurnosti na županijskoj cesti izgradnjom nogostupa – naglasio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Nastavite čitati

Život i društvo

U V. Toplicama uređena Ulica kralja Zvonimira, investicija vrijedna 1,1 milijun kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskim Toplicama završen je još jedan veliki projekt vrijedan 1,1 milijun kuna – u potpunosti je uređena Ulica kralja Zvonimira.

Nastavak je to velikih ulaganja u komunalnu infrastrukturu na području grada, kako bi se osigurao primjeren standard za život u Varaždinskim Toplicama.

Ulica kralja Zvonimira svečano je otvorena u ponedjeljak, 10. svibnja, uz nazočnost topličke gradonačelnice Dragice Ratković, državnog tajnika u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarka Katića te novomarofskog gradonačelnika Siniše Jenkača.

– Neizmjerno sam radosna što smo uspjeli urediti i ovu ulicu u kojoj je doista bilo problema koje je trebalo što prije riješiti. Još  2018. godine HEP  je rekonstruirao električnu mrežu, dok je Varkom u prošloj i ovoj godini radio na interventnom održavanju vodoopskrbne mreže izgradnjom novog cjevovoda te priključnih cjevovoda kućnih priključaka. Sad smo priveli kraju sve radove, a MUP je financirao uređenje, asfaltiranje i proširenje ceste. To je financijski 674 tisuće kuna, od kojih nam je MUP odobrio 450 tisuća kuna, dok je ukupno u uređenje Ulice kralja Zvonimira uložen 1,1 milijun kuna – rekla je gradonačelnica Ratković, zahvalivši MUP-u.

– Mi smo već dobri i uhodani partneri jer na području Varaždinskih Toplica u našem mandatu iz MUP-a došlo 2,7 milijuna kuna i to za uređenje pješačke staze u Ulici Kralja Zvonimira  i uređenje pješačke staze uz županijsku cestu u Vrtlinovcu, a tu je i saniranje klizišta uz županijsku cestu u Svibovcu. Čekamo nove natječaje, a projekte imamo spremne – poručila je gradonačelnica.

Državni tajnik Katić naglasio je da hrvatska vlada i MUP žele biti, a najčešće i jesu,
partneri lokalnoj samoupravi.

– Kad lokalna samouprava osmisli projekte na dobrobit svojih građana, MUP se uvijek odazove. U Programu nacionalne sigurnosti cestovnog prometa koji se provodi već 20 godina, MUP je izdvojio za rekonstrukciju pojedinih dionica, u prometnom smislu najviše opasnih i kritičnih mjesta, oko 110 milijuna kuna, a u zadnjih pet godina taj broj se sve više povećava. Vrijedi naglasiti da se ne popravljaju i rekonstruiraju samo ona mjesta gdje su se već dogodile prometne nesreće, nego se i preventivno djeluje da se nesreće ne bi dogodile. Kad se izgubi ljudski život, kad se uništi imovina velike vrijednosti, to nitko ne može vratiti – zaključio je Katić.

Čestitavši gradonačelnici Ratković na još jednom uspješnom projektu u Varaždinskim Toplicama, Siniša Jenkač naglasio je da kao gradonačelnik vrlo dobro zna kako je takav posao težak i mukotrpan.
– Čestitam i Ministarstvu što lokalnim samoupravama pomaže upravo na ovakvim projektima. Kao što je državni tajnik rekao, MUP je koncentriran na crne točke, na problematične dijelove naselja koji su opasni za prometovanje, posebno za pješake. Nadam se da s ovim programom idete dalje, da projekata ne nedostaje i da ćemo zajedno kao gradonačelnici susjedi agitirati prema Ministarstvu da osigura još više sredstava za ovaj naš kraj – rekao je Jenkač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!