Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Učenici iz Mađarske, Češke, Austrije i Latvije pet dana boravili u Maloj Subotici na nastavi na otvorenom

Objavljeno:

- dana

Osnovnu školu „Tomaša Goričanca“ iz Male Subotice posjetilo je 60 učenika i 15 učitelja iz Mađarske, Češke, Austrije i Latvije u sklopu Erasmus+ projekta „Schule draussen“. Riječ je o projektu koji je započeo prije tri godine s ciljem održavanja dijela nastave izvan učionice. Gosti iz Europe u Maloj Subotici su boravili pet dana, čime je obilježen i kraj trogodišnjeg projekta.

– Dočekali smo ih u Zagrebu i odmah ih upoznali s našom metropolom. Dolaskom u Međimurje smjestili smo ih u hotel Park, a nakon kratkog odmora  mogli su razgledati Čakovec. Idući dan upoznali su se s našom školom, ali i cijelom općinom. Pripremili smo radne stanice putem kojih su učili i zabavljali se, plesali su međimurske plesove, igrali stare narodne igre, ali i one popularne poput šaha i gumi-gumi, pisali su svoje ime na glagoljici, reciklirali papir… U Domu kulture održana je priredba, a na vanjskom trgu degustacija njihove i naše tradicionalne  hrane – rekla je Iva Mihalic Krčmar iz OŠ „Tomaša Goričanca“. Gosti iz četiri europske zemlje imali su priliku prošetali obalom Mure, gdje su se upoznali s regionalnim parkom „Mura-Drava“, dok su se Dravom provozali u čamcima. Učenici i njihovi učitelji posjetili su i Varaždin te Trakošćan. – Zadnjeg dana njihovog boravka u Međimurju i u našoj školi obilježili smo Dan Sunca. Gosti su se mogli uključiti u 12 radionica iz različitih područja na temu Sunca. U radionice su bili uključeni i svi naši učenici. Za to vrijeme, njihovi učitelji su posjetili područnu školu Držimurec-Strelec te naselje Piškorovec. Posljednja radionica odvijala se u večernjim satima, kada smo promatrali noćno nebo pomoću teleskopa. Sve je završilo u dvorani naše škole plesom, pjesmom i suzama na rastanku. Projekt i završno druženje u Maloj Subotici obilježili smo sadnjom drva prijateljstva – dodala je Mihalic Krčmar. Iz škole zahvaljuju svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji ovog druženja u Maloj Subotici.

Međimurje

Zvukovi speedway motora u okolici D. Kraljevca i Goričana najavili proljeće: otvorena je nova sezona

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Marko Kiš / Speedway klub Milenium

Proljeće u okolici Donjega Kraljevca i Goričana ne najavljuju samo glasnici proljeća, već i kružni zvukovi speedway motora.

Prošli vikend na Speedway stadionu Milenium boravilo je petnaestak vozača, otvorivši tako novu trening sezonu. Među njima je i stari prijatelj hrvatske speedway staze, Slovenac Matej Žagar, koji je ukratko ispričao što očekuje od nove sezone.

Foto: Marko Kiš / Speedway klub Milenium

– Ovdje nastupam od samoga početka, od 2005. godine. Odradili smo prvi trening, sve još uvijek isprobavamo, želim se dobro pripremiti. Ova je staza dosta tehnička i na njoj sam uvijek postizao dobre rezultate… Slična je stazi u Engleskoj, gdje sam vozio punih 13 godina – objašnjava slovenski as, inače 18-erostruki slovenski prvak i osvajač triju europskih individualnih naslova, među kojima je jedan juniorski.

Motori u krvi

– Dugo sam u sportu: Zvonko Pavlic i moj otac bili su prijatelji, a mi nasljednici kao sljedeća generacija nastavili smo njegovati to prijateljstvo. Obitelj Pavlic voli speedway baš kao i ja, sve bismo dali za to, a Stadion Milenium poseban je upravo po toj obiteljskoj atmosferi. Tko zna, možda nas za koju godinu zapanji razvoj speedwaya na ovim prostorima – smatra Žagar.

S njim se slaže i direktorica FIM Speedway Grand Prix of Croatia utrke, ujedno predsjednica Speedway cluba Milenium, Darija Pavlic.

Žagar dodaje da u Hrvatskoj i Sloveniji zapravo ima dosta ljubitelja speedwaya, no smatra da je omladina ponešto manje zainteresirana za takve sportove općenito.

– Kad sam ja bio dječarac, najradije ne bih silazio s motora! Motori i speedway su očito nešto što je u krvi… To vrijedi i za moje troje djece, ali vjerojatno nema boljeg primjera od obitelji Pavlic. Zato mladima poručujem: probajte speedway! Za razliku od mnogih drugih sportova, klub će vam dati sve drugo što trebate, potrebna vam je najvećim dijelom volja! – zaključuje Matej.

Uz brojne individualne vozače proteklih 20 dana na Speedway stadionu Milenium u Donjem Kraljevcu bili su i poljski ekstraligaški klubovi Wilki Krosno, Lublin, ali i češke momčadi.

Gotovo stotinu vozača od Velike Britanije do Australije provelo je nekoliko dana trenirajući u Međimurju, čime se pokazalo još jednom da je Međimurje vrhunska destinacija za sport i turizam.

Ulaznice za nadolazeći sportski spektakl FIM Speedway Grand Prix of Croatia potražite u sustavu Entrio, na prodajnim mjestima Tiska ili pak na ulazu na sam stadion uoči utrke 29. travnja, od 12 sati.

Nastavite čitati

Međimurje

U međimurskoj Udruzi slijepih nastavlja se pružanje usluge videće pratnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga slijepih Međimurske županije od 1. siječnja 2022. do 31. srpnja 2023. godine provodi program „Mala podrška, velik uspjeh“ koji financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

U tijeku je druga godina provedbe programa, a od 1. ožujka 2023. godine na programu se postojećoj videćoj pratiteljici pridružila još jedna.

Međutim, nova videća pratiteljica članovima nije nepoznata jer je već više od godinu dana bila zaposlena u Udruzi putem europskog projekta.

Korisnici obuhvaćeni programom su članovi Udruge; slijepe i praktično slijepe osobe s dodatnim poteškoćama, koje nisu u mogućnosti samostalno obavljati svakodnevne aktivnosti, koje su nesamostalne u kretanju i kojima je nužno potrebna pomoć u samozbrinjavanju.

Udruga trenutno ima upisano 140 članova te je usluga videće pratnje dostupna svima njima sukladno njihovim potrebama.

Videće pratiteljice pružaju slijepim osobama usluge prijevoza, pratnje i pomoći u različitim svakodnevnim i socijalnim aktivnostima te pomoć/obuku pri kućanskim i administrativnim poslovima.

Opći cilj programa „Mala podrška, velik uspjeh“ je jačanje socijalnog uključivanja slijepih osoba kroz daljnji razvoj i povećanje kvalitete usluge videćeg pratitelja na području Međimurske županije.

Specifični ciljevi su povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu života slijepih osoba na području Međimurske županije, poticati što veću samostalnost i neovisno življenje slijepih osoba na području Međimurske županije te nastavak zapošljavanja videćeg pratitelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje