Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Učenici Medicinske škole Varaždin primili zahvalnice zbog pomoći zdravstvenom sustavu

Medicinska škola Varaždin

Objavljeno:

- dana

Na Međunarodni dan sestrinstva 12. svibnja, učenici petog razreda Medicinske škole Varaždin pozvani su u Opću bolnicu Varaždin, gdje im je ravnatelj bolnice dr. sc. Nenad Kudelić zahvalio što su se dobrovoljno odazvali pozivu Ministarstva zdravlja i Ministarstva znanosti i obrazovanja te tijekom prosinca 2020. te siječnja i veljače 2021. nesebično pomagali zdravstvenim djelatnicima varaždinske bolnice u teškoj situaciji uzrokovanoj epidemijom COVID-a 19.

Glavna sestra bolnice Anica Sekovanić svakom je učeniku uručila zahvalnicu za pomoć varaždinskoj bolnici za vrijeme epidemije COVID-a 19, a u znak zahvalnosti ravnatelj Kudelić darovao je Medicinskoj školi Varaždin monografiju o 120 godina Opće bolnice Varaždin.

Na tom susretu također su bile prisutne glavne sestre odjela na kojima su učenici odrađivali vježbe, a učenici i medicinske sestre zaposlene u bolnici prisjetili su se zajedničkih trenutaka provedenih na odjelu.

Medicinske sestre s dugogodišnjim radnim stažem pritom su navele da im je bilo lijepo raditi s mladim naraštajima koji na vježbe dolaze puni očekivanja i znatiželje, ali i sa strahom jer je posao medicinske sestre ili tehničara vrlo zahtjevan, odgovoran, izazovan i težak.

Učenici su opisali svoja iskustva i zahvalili na prilici da nauče nešto novo i da se susretnu s dosad nepoznatim situacijama te vjeruju da su pokazali znanja i vještine naučene tijekom pet godina srednjoškolskog obrazovanja.

Učenici Medicinske škole pokazali su vrline koje su odgojem stekli u školi i koje su ujedno i njihove životne vrijednosti – odgovornost, humanost, empatija i razumijevanje.

Iz Medicinske škole Varaždin stoga posebno ističu učenike koji su pomagali sustavu zdravstvene zaštite tijekom epidemije COVID-a 19. To su: Ana Beloša, Mia Borščak, Marta Butorac, Domenika Gašparić, Natalija Horvat, Ivana Horvatić, Luka Kolenko, Ines Kralj, Nives Kušćer, Ivona Lukavski, Nika Oštrek, Mia Martinčević, Nina Sambolec, Ira Ščurić, Nola Škvorc i Katarina Valentak.

Život i društvo

Grad Lepoglava s više od 100.000 eura financira obrazovne aktivnosti iznad školskog standarda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić sastao se s ravnateljima triju osnovnih škola s gradskog područja.

Raspravljali su o provedbi i realizaciji gradskog programa potreba u obrazovanju iznad školskog standarda, za čiju je provedbu Grad Lepoglava u 2023. godini u proračunu izdvojio 111.220 eura.

– Financirajući provedbu obrazovnih procesa i aktivnosti iznad školskog standarda, nastavljamo s višegodišnjim ulaganjem u obrazovanje. Velik dio ulaganja odnosi se na obrazovne procese iznad školskog standarda u osnovnim školama. Činimo to iako Grad nije osnivač osnovnih škola, no želimo svim učenicima s područja našeg grada osigurati viši obrazovni standard. Ulaganje u obrazovanje ulaganje je u budućnost našeg grada – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Najviše sredstava, 27.870 eura, izdvojeno je za stipendiranje studenata. 26.540 eura izdvojeno je za nabavku radnih bilježnica za sve učenike osnovnih škola s gradskog područja, dok je za sufinanciranje projekta cjelodnevnog boravka u školi osigurano 19.910 eura.

Za provedbu aktivnosti u okviru programa potreba u obrazovanju iznad školskog standarda u svim trima školama izdvojeno je 6640 eura.

I ove će godine najuspješniji učenici i njihovi mentori za svoj uspjeh biti nagrađeni od strane Grada Lepoglave.

Uz osnovnoškolce, za izvornost će biti nagrađeni i srednjoškolci i studenti.

Grad će poticati s 13.270 eura i provedbu programa „Grad prijatelj djece“, u okviru kojeg će se podupirati rad Dječjeg gradskog vijeća, održavanje zabavnih sportskih igara i ostalih aktivnosti.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Novi Marof dodjeljuje 79 studentskih stipendija, objavljen prijedlog liste kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof nastavlja ulagati značajna sredstva u obrazovanje, pa će tako i ove akademske godine stipendirati svoje studente kako bi im olakšao obrazovanje.

Nakon provedenog javnog natječaja, Povjerenstvo za dodjelu stipendija razmotrilo je pristigle prijave i utvrdilo prijedlog liste kandidata koji je objavljen na službenim web stranicama Grada.

Prema prijedlogu liste kandidata, ove godine Grad će dodijeliti čak 79 studentskih stipendija u iznosu od 600, odnosno 800 kuna mjesečno. No, budući da je riječ o prijedlogu liste kandidata, svaki od njih ima pravo na podnošenje pisanog prigovora gradonačelniku, i to do petka, 10. veljače.

Gradonačelnik Siniša Jenkač podsjetio je da je Grad Novi Marof, kada je u pitanju stipendiranje učenika i studenata, predvodnik u Varaždinskoj županiji.

– Ove godine, osim što smo povećali brojku za dodjelu stipendija za deficitarna učenička zanimanja na njih čak 95, dodijelit ćemo i značajan broj studentskih stipendija. Ovim financijskim potporama Grad Novi Marof nastoji svojim učenicima i studentima olakšati školovanje, ali i poticati izvrsnost. To je smjer kojeg smo zacrtali i kojeg se namjeravamo držati i u budućnosti – rekao je Jenkač.

Podsjetimo i da je uvjet za dodjelu studentske stipendije u iznosu od 600 kuna mjesečno za studente  koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije, odnosno 800 kuna mjesečno za studente koji studiraju na području Grada Zagreba, u drugim mjestima u Hrvatskoj ili u inozemstvu bila izvrsnost.

Tako su se na natječaj mogli prijaviti svi redovni studenti prve godine koji su zadnja dva razreda srednje škole završili s najmanjom prosječnom ocjenom 4,50 te druge i viših godina studija s jedinstvenom prosječnom ocjenom za prethodne godine studija od najmanje 3,50.

Uz uspjeh na studiju, uvjet za prijavu na natječaj bili su hrvatsko državljanstvo te prebivalište na području Grada Novog Marofa, i to najmanje dvije godine od podnošenja prijave, a kako bi ostvarili pravo na gradsku stipendiju, studenti ne smiju biti korisnici drugih stipendija, kao ni stariji od 26 godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje