Centar za kulturu Čakovec sedmu je godinu zaredom od 4. do 7. ožujka organizirao program europskog filma za djecu s ciljem razvoja medijske kulture i osvješćivanja filmske umjetnosti u školama.

Sedam filmova

Naime, 7. Međunarodna revija filmova za djecu okupila i ove godine oko 3000 učenika iz Čakovca, Nedelišća, Strahoninca, Male Subotice, Murskoga Središća, Pribislavca, Domašinca, Macinca, Gornjega Hrašćana, Ivanovca, Vratišinca i Sv. Martina na Muri.
Učenici su mogli pogledati šest europskih filmova i jedan španjolski kao što su „Amelie u bijegu“, „Gajin svijet“, „Pat i Mat 2“, „Dječak s planine“, „Vrijeme leti“, „Old Boys“, „Skriveno blago“ i „Vadžda“.

Prije svake projekcije održan je uvod u gledanje filma da bi im se približili osnovni filmološki i tematski elementi koje film obrađuje, nakon čega je određen broj učenika sudjelovao u radionicama filma održanima na Maloj sceni „Vinko Lisjak“ čakovečkoga Centra za kulturu.

Dječji žiri najboljim filmom je proglasio “Amelie u bijegu” njemačkog redatelja Tobiasa Wiemanna

Jedna od radionica održana je u srijedu, 6. ožujka, a vodile su je profesorice hrvatskoga jezika Nataša Kralj i Tihana Preksavec koje su na temelju odgledanog španjolskog igranog filma „Skriveno blago“ učenicima Osnovne škole Ivanovec pričale o filmskim izražajnim sredstvima.

Riječ je o filmu, objasnila je prof. Nataša Kralj, s jednostavnom radnjom smještenom u malom mjestašcu Barra de Potosi u Meksiku, u koji dolazi obitelj s troje djece. Jedan od njih je dječak Dylan koji stalno na mobitelu igra igricu „Skriveno blago“ te s grupom djece kreće u potragu za davno izgubljenim gusarskim blagom.

Europski dječji filmovi prilagođeni su uzrastu od četiri do 15 godina

– Iz radionica saznajemo kakav je interes djece što se filmova tiče, koliko on djeluje edukativno na njih i koje poruke šalje – objasnila je prof. Kralj, na što se nadovezala i prof. Preksavec:

– Cilj je ove radionice porazgovarati o filmu i vidjeti na koji su ga način učenici doživjeli, a također i porazgovarati o stilsko-izražajnim sredstvima te ih upoznati ih s nekima koje dosad nisu naučili. Ponovit ćemo i određene stvari vezane uz medijsku kulturu – istaknula je Tihana Preksavec.

Osim projekcija i filmova, u okviru 7. međunarodne revije filmova oformljen je dječji žiri koji je imao poseban zadatak – odabrati najbolji film.

Dječji žiri u sastavu učenika III. osnovne škole Čakovec (Hugo Mađarić, Rahela Posavec, Bianca Strbad i Ema Škrobar) pozorno je odgledao sve filmove ovogodišnje Revije i najboljim proglasio „Amelie u bijegu“ njemačkog redatelja Tobiasa Wiemanna.

– Film prati dio odrastanja jedne mlade, hrabre i čvrste djevojke koja je oboljela od astme. Zbog bolesti odlazi u Alpe te se u njenom životu događa velika promjena. U blizini klinike upoznaje dječaka s kojim kreće u ljubavnu avanturu te upoznaje novu sebe, suočava se sa bolešću koju prije nije htjela prihvatiti. Film ima elemente humora, romantike, drame i avanture. Smatramo da je film prikladan za sve uzraste jer prikazuje realne probleme tijekom odrastanja s kojima se susreću djeca diljem svijeta – pojasnio je dječji žiri.

Komentari

Komentara