Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Učenici OŠ Maruševec posjetili Vukovar i pobijedili na kvizu znanja!

Objavljeno:

- dana

POSJET KOJI ĆE PAMTITI

Učenici OŠ „Gustav Krklec“ Maruševec i PŠ Druškovec su sa svojim razrednicama, Mirjanom Stanisavljević Trstenjak i Ljiljanom Ramljak te ravnateljicom Anom Galic, 7. i 8. prosinca, kao i još nekoliko škola Varaždinske županije, u okviru projekta „Posjet osmaša Vukovaru“, boravili u Gradu – heroju.

Tijekom dvodnevnog boravka u Vukovaru učenici su prvog dana slušali predavanje na temu Domovinski rat i Bitka za Vukovar te su se upoznali s uzrocima i strašnim posljedicama rata na tom području i općenito u Hrvatskoj. Istog dana razgledali su novootvoreni Muzej vučedolske kulture i Gradski muzej Vukovar smješten u dvorcu Eltz, a navečer prošetali centrom grada do Spomen križa na ušču Vuke u Dunav.

Drugi dan bio je posvećen obilasku memorijalnih lokacija na širem području grada: Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinskoj cesti, Memorijalni centar Domovinskog rata – bivša vojarna 204. brigade, Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica ’91, Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata i Spomen dom Ovčara.

U završnom dijelu programa učenici su prisustvovali predavanju, simbolično nazvanom, Škola mira. Škola mira završna je faza dvodnevnog izleta učenika, a cilj joj je da učenici iz Vukovara odu s razumijevanjem vrijednosti mira i tolerancije. Ovime se učenicima željelo prenijeti pozitivno ozračje u kojem će se oni razvijeti kao odgovorni građani i građanke svjesni neophodnosti uvažavanja različitosti i njegovanja trajnog mira. Moć prošlosti od velike je važnosti u izgradnji pravedne i mirne budućnosti.

Na samom kraju ovog projekta za sve škole je održan Kviz znanja u kojem su učenici OŠ „Gustav Krklec“ Maruševec osvojili prvo mjesto i time završili dojmljiv posjet Vukovaru koji zasigurno neće zaboraviti.

 

Izvor: Foto: OŠ MARUŠEVEC

Život i društvo

Dan neovisnosti uz svijeće za poginule i preminule hrvatske branitelje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je povodom Dana neovisnosti župan Varaždinske županije Anđelko Stričak kod Križa zahvalnosti u Varaždinu zapalio svijeću u spomen na sve poginule i preminule hrvatske branitelje odavši im tako počast i poštovanje za doprinos u obrani Hrvatske.

Podsjetimo, Dan neovisnosti u Republici Hrvatskoj je spomendan koji se obilježava 25. lipnja, u spomen na dan kada je Hrvatski sabor donio Odluku o uspostavi suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinska maturantica kolabirala pišući test u potkrovlju bez klime

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Jučerašnji toplinski val loše je utjecao na neke maturante koji pišu državnu maturu.

Srednjoškolka iz Makarske se onesvijestila pišući dvoipolsatni esej iz hrvatskog jezika na maturi, a index.hr javila se majka učenice iz Varaždina. Ispričala je da se njenoj kćeri dogodila slična situacija.

– Maturu su pisali u potkrovlju škole, ne znam zašto, kad su učionice na donjim katovima. U potkrovlju nisu imali klimu. Mojoj kćeri pozlilo je već nakon 20 minuta. Profesorica koja je dežurala zvala je van, no ona je sama rekla da želi nastaviti pisati test i napisala ga je skoro do kraja kad joj je ponovno pozlilo. Pozvali su me iz škole, otišli smo u bolnicu i proveli pet sati u hitnoj internističkoj ambulanti na infuziji i pretragama – priča još pod dojmom Đurđica Vodopija.

Kaže kako moraju obaviti još neke pretrage kod obiteljskog liječnika.

Pohvalila je prisutno nastavno osoblje jer su pohrlili u pomoć. Spominje da joj nije jasno zašto se, uz to što maturu pišu u ovakvim uvjetima, djecu poziva da pred školu dođu puno ranije, pa se tako izlažu stajanju na suncu.

Škola o kojoj je riječ je Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola, a bitna je činjenica da je to tek jedna od mnogih hrvatskih škola koje u 2021. godini još uvijek nemaju klimatizacijske uređaje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!