Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Učenici OŠ Maruševec posjetili Vukovar i pobijedili na kvizu znanja!

Objavljeno:

- dana

POSJET KOJI ĆE PAMTITI

Učenici OŠ „Gustav Krklec“ Maruševec i PŠ Druškovec su sa svojim razrednicama, Mirjanom Stanisavljević Trstenjak i Ljiljanom Ramljak te ravnateljicom Anom Galic, 7. i 8. prosinca, kao i još nekoliko škola Varaždinske županije, u okviru projekta „Posjet osmaša Vukovaru“, boravili u Gradu – heroju.

Tijekom dvodnevnog boravka u Vukovaru učenici su prvog dana slušali predavanje na temu Domovinski rat i Bitka za Vukovar te su se upoznali s uzrocima i strašnim posljedicama rata na tom području i općenito u Hrvatskoj. Istog dana razgledali su novootvoreni Muzej vučedolske kulture i Gradski muzej Vukovar smješten u dvorcu Eltz, a navečer prošetali centrom grada do Spomen križa na ušču Vuke u Dunav.

Drugi dan bio je posvećen obilasku memorijalnih lokacija na širem području grada: Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinskoj cesti, Memorijalni centar Domovinskog rata – bivša vojarna 204. brigade, Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica ’91, Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata i Spomen dom Ovčara.

U završnom dijelu programa učenici su prisustvovali predavanju, simbolično nazvanom, Škola mira. Škola mira završna je faza dvodnevnog izleta učenika, a cilj joj je da učenici iz Vukovara odu s razumijevanjem vrijednosti mira i tolerancije. Ovime se učenicima željelo prenijeti pozitivno ozračje u kojem će se oni razvijeti kao odgovorni građani i građanke svjesni neophodnosti uvažavanja različitosti i njegovanja trajnog mira. Moć prošlosti od velike je važnosti u izgradnji pravedne i mirne budućnosti.

Na samom kraju ovog projekta za sve škole je održan Kviz znanja u kojem su učenici OŠ „Gustav Krklec“ Maruševec osvojili prvo mjesto i time završili dojmljiv posjet Vukovaru koji zasigurno neće zaboraviti.

 

Izvor: Foto: OŠ MARUŠEVEC

Život i društvo

Parkovi intenzivirali obnovu klupa u varaždinskoj gradskoj jezgri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako im vremenske prilike ne idu na ruku, varaždinska gradska komunalna tvrtka Parkovi intenzivirala je obnovu klupa u užem centru grada.

Započeli su s klupama na Trgu slobode, a do kraja godine obnovit će se klupe  u Pavlinskoj i Habdelićevoj ulici te na Trgu bana Jelačića.

Dodajmo da zaposlenici spomenute tvrtke marljivo rade i na uređivanju gredica u centru grada te na rotoru kod Bauhausa.

– Sadimo maćuhice, potočnice i tratinčice, te lukovice narcisa i tulipane koji će procvjetati na proljeće – ističu vrijedni vrtlari.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Lepoglava mladim obiteljima sufinancira izgradnju kuća ili kupnju stana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nastavljajući s provođenjem demografskih mjera Grad Lepoglava će i ove godine pružiti potporu mladim obiteljima koje žele riješiti svoje stambeno pitanje.

Za tu je namjenu u tekućoj 2023. godini u proračunu osigurao 26.540,00 eura koje će, do kraja tekuće godine, zainteresiranim mladim obiteljima Grad Lepoglava podijeliti u okviru raspisanog Javnog poziva za dodjelu potpora mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja.

Mlade će obitelji moći, u okviru navedenog Javnog poziva, ostvariti potporu u iznosu do 50 % prihvatljivih troškova, a najviše 5.308,91 eura za sufinanciranje izgradnje obiteljske kuće odnosno za sufinanciranje kupnje obiteljske kuće ili stana na području Grada Lepoglave.

Rok za podnošenje zahtjeva za sufinanciranje traje do zatvaranja Javnog poziva koji je dostupan na službenoj internet stranici Grada Lepoglave (www.lepoglava.hr).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje