Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Učenici Područne škole Črešnjevo odvajaju papir i plastiku te ostali otpad i čuvaju okoliš

Objavljeno:

- dana

Osamdesetak osnovnoškolaca Područne škole u Črešnjevu odnedavno može razvrstavati otpad u prostorima škole.

Već znaju kamo ide papir, a kamo kora od banane

Zahvaljujući tvrtci Čistoća Varaždin, koja već sedam godina obavlja poslove sakupljanja i odvoza otpada na području Općine Beretinec, u spomenutoj školi postavljene su kutije za razvrstavanje otpada.

Naši učenici su već stekli navike razvrstavanja otpada i prošli edukaciju u školi, rekla je Jasna Brdar, ravnateljica OŠ Tužno

– Naši učenici su već stekli navike razvrstavanja otpada i prošli su edukaciju u samoj školi – rekla je Jasna Brdar, ravnateljica OŠ Tužno, u sklopu koje je PŠ Črešnjevo.
Učenici već sada dobro znaju što ide u koju od tri kutije: plavu za papir i karton, žutu za plastiku i crnu za ostali otpad. Kutije se nalaze u svakom razredu te ostalim prostorima u školi. Osim toga, postavljene su kutije za prikupljanje starih baterija. Na ovaj način je i škola u Črešnjevu došla na popis više desetaka škola, vrtića i drugih javnih institucija u kojima je tvrtka Čistoća omogućila razvrstavanje otpada.
– Što se više otpada razvrstava, ne samo u školama i vrtićima, već i u samim kućanstvima, u konačnici će biti manje otpada koje završava u spremnicima predviđenim za ostali otpad, što nam je svima i glavni cilj – poručili su iz Čistoće.
Prilikom podjele kutija za razvrstavanje otpada školu je posjetio i načelnik Općine Igor Kos. On je osnovnoškolce potaknuo da savjesno i odgovorno razvrstavaju otpad što su već naučili kod svojih kuća.
Inače, tvrtka Čistoća i Općina Beretinec sklopili su ugovor o obavljanju poslova sakupljanja i odvoza otpada na području općine u prosincu 2010. godine.
Podjela kutija za razvrstavanje otpada u školi u Črešnjevu, te još ranije u vrtiću u istom mjestu, nastavak su dobre suradnje tvrtke i Općine.

 

Izvor: Foto: Foto: Čistoća

Život i društvo

FOTO U Radešiću blagoslovljena kapela Alojzija Stepinca i nevine djece

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO - Brzi mediji

Subotnje je poslijepodne u naselju Radešić, povrh Brezničkog Huma, okupilo nekoliko stotina žitelja ovoga kraja i župljana s područja regije, kako bi prisustvovali blagoslovu novoizgrađene kapele blaženoga Alojzija Stepinca i nevine djece.

Riječ je o sakralnom objektu usred vinograda obitelji Šafran, čiji je utemeljitelj -poduzetnik Stjepan Šafran poslije svete mise izrazio zadovoljstvo da je na zalazu karijere doživio trenutak o kojem je maštao još od mladosti.

– Kapelica se nalazi na čestici i zemljištu u koje su unatrag nekoliko stoljeća pa sve do poslije drugoga Svjetskog rata 1945. godine ukapana nekrštena novorođena djeca. Stoga smo se sada barem simbolično pokojnima odužili posvetivši to područje. Poslije drugoga rata to je zemljište bilo zapušteno a uklonjene su sve oznake i znakovlje groblja te je sve bilo zaraslo u grmlje. Sadnjom vinograda tijekom 2006. godine. Rođena je ideja da se zapušteno groblje očist,i te da na ovome mjestu podignemo kapelicu u čast nevine dječice i na slavu njihovog zaštitnika blaženoga kardinala Alojzija Stepinca. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovome od pripreme i izgradnje pa sve do ovoga blagoslovljenog trenutka – rekao je u emotivnom govoru Stjepan Šafran.

Svetu je misu povodom blagoslova kapele blaženog Alojzija Stepinca i nevine djece predvodio biskup bjelovarsko-križevački mons. Vjekoslav Huzjak.

U misnome je slavlju uz lokalno svećenstvo sudjelovao i varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak.

Pored stotina vjernika i žitelja brezničkohumskoga kraja, svetoj su misi i posvećenju kapele uz obitelji Šafran i Tržec prisustvovali varaždinski župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec, načelnici Visokog, Breznice i Huma Dragutin Mateković, Stjepan Krobot i Zoran Hegedić, brojni predstavnici kulturnog, političkog i javnog života regije, vatrogasci društava s područja regije uz članove orkestra Limene glazbe Sveti Martin.

Kakva je bila atmosfera pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Vrhunac hodočašća: večeras u Bistrici Zavjetna sveta misa vjernika grada Varaždina  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina započelo je u 3 sata ujutro u subotu, 2. srpnja, blagoslovom hodočasnika pješaka u Varaždinskoj katedrali, nakon čega su s biskupom Božom Radošem i nekoliko varaždinskih župnika i svećenika krenuli na 46 kilometara dug put prema svetištu Majke Božje Bistričke.

Ovom prvom danu 333. zavjetnog hodočašća odazvali su se brojni vjernici grada Varaždina, sa svih gradskih župa, a ove je godine organizator hodočašća bila župa sv. Josipa na Banfici.

Hodočasnici pješaci, ali i biciklisti krenuli su uobičajenim putem prema Belskom dolu, pa preko Podruta i Konjščine do Vinskog Vrha odakle je u 14:00 sati krenula zajednička procesija prema svetištu Majke Božje Bistričke.

Nakon odmora i prilike za sakramenat pomirenja u večernjim su se satima hodočasnicima pješacima pridružili i brojni Varaždinci, ali i hodočasnici iz Župe Novo Selo na Dravi, Ljubešćica i Remetinec koji su ispunili prostor crkve bl. Alojzija Stepinca na otvorenom gdje je u 19 sati biskup Radoš u zajedništvu s petnaestak svećenika predslavio euharistijsko slavlje.

Uvodeći u misno slavlje biskup Radoš je podsjetio da je današnja hodočasnička kolona iz Varaždina nastavak kolone koja je već 333 godine iz grada Varaždina ide u ovo Marijansko svetište te svjedoči kako su vjernici svjesni svojeg hodočasničkog proputovanja zemljom prema vječnoj domovini.

Nakon svete mise u 21 sat  započela je pobožnost „Put svjetla“ uz procesiju sa svijećama na kalvariji, a pobožnost su animirali župni zbor i suradnici Župe sv. Josipa iz Varaždina.

Glavni hodočasnički dan u nedjelju 3. srpnja započet će pobožnošću križnoga puta na kalvariji s početkom u 9 sati, a Zavjetna sveta misa vjernika grada Varaždina slavit će se u crkvi na otvorenom u nedjelju u 11 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje