Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Učenici Područne škole Črešnjevo odvajaju papir i plastiku te ostali otpad i čuvaju okoliš

Objavljeno:

- dana

Osamdesetak osnovnoškolaca Područne škole u Črešnjevu odnedavno može razvrstavati otpad u prostorima škole.

Već znaju kamo ide papir, a kamo kora od banane

Zahvaljujući tvrtci Čistoća Varaždin, koja već sedam godina obavlja poslove sakupljanja i odvoza otpada na području Općine Beretinec, u spomenutoj školi postavljene su kutije za razvrstavanje otpada.

Naši učenici su već stekli navike razvrstavanja otpada i prošli edukaciju u školi, rekla je Jasna Brdar, ravnateljica OŠ Tužno

– Naši učenici su već stekli navike razvrstavanja otpada i prošli su edukaciju u samoj školi – rekla je Jasna Brdar, ravnateljica OŠ Tužno, u sklopu koje je PŠ Črešnjevo.
Učenici već sada dobro znaju što ide u koju od tri kutije: plavu za papir i karton, žutu za plastiku i crnu za ostali otpad. Kutije se nalaze u svakom razredu te ostalim prostorima u školi. Osim toga, postavljene su kutije za prikupljanje starih baterija. Na ovaj način je i škola u Črešnjevu došla na popis više desetaka škola, vrtića i drugih javnih institucija u kojima je tvrtka Čistoća omogućila razvrstavanje otpada.
– Što se više otpada razvrstava, ne samo u školama i vrtićima, već i u samim kućanstvima, u konačnici će biti manje otpada koje završava u spremnicima predviđenim za ostali otpad, što nam je svima i glavni cilj – poručili su iz Čistoće.
Prilikom podjele kutija za razvrstavanje otpada školu je posjetio i načelnik Općine Igor Kos. On je osnovnoškolce potaknuo da savjesno i odgovorno razvrstavaju otpad što su već naučili kod svojih kuća.
Inače, tvrtka Čistoća i Općina Beretinec sklopili su ugovor o obavljanju poslova sakupljanja i odvoza otpada na području općine u prosincu 2010. godine.
Podjela kutija za razvrstavanje otpada u školi u Črešnjevu, te još ranije u vrtiću u istom mjestu, nastavak su dobre suradnje tvrtke i Općine.

 

Izvor: Foto: Foto: Čistoća

Život i društvo

Ribič zapeo autom u koritu Drave, problem su riješili vatrogasci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija/JVP Varaždin

Varaždinski profesionalni vatrogasci zaista pomažu u raznim nevoljama.

Tako su u ponedjeljak, 1. ožujka, primili smo dojavu o potrebi izvlačenja vozila iz korita rijeke Drave, na predjelu Beli Kipi, budući da mu je prijetilo poplavljanje.

– Dolaskom na mjesto utvrdili smo da se osobno vozilo Citroen C3 nalazi usred korita te ga je vlasnik (dojavitelj) pokušao sam izvući na obalu no bezuspješno. Prema njegovim riječima uputio se na ribolov za vrijeme kad je vodostaj bio nizak, no s obzirom da se počela rijeka Drava dizati, zaglavio je te se nije mogao sam izvući do obale. Uporabom traka za teret, povukli smo, vatrogasnim terenskim vozilom, osobno vozilo uspješno do obale. Šteta nije utvrđena – objavio je JVP Varaždin na svojoj internetskoj stranici.

Nastavite čitati

Međimurje

Kada će se sanirati putovi u Globetki korišteni pri izgradnji dalekovoda?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto čitateljice

Mještanka Dunjkovca obratila nam se s pitanjem o sanaciji putova u Globetki između Dunjkovca, Nedelišća i Čakovca.

– Hoće li itko sanirati devastirane putove u Globetki nakon postavljanja dalekovoda? Doista su u katastrofalnome stanju, a vole ih ljubitelji prirode, šetači, vlasnici ne mogu do svojih parcela… – piše Dunjkovčanka.

Općinski načelnik Darko Dania uputio nas je na tvrtku HOPS (Hrvatski operator prijenosnog sustava) koja je zadužena za izgradnju spomenutoga dalekovoda.

Dinamika ovisi i o vremenskim uvjetima

– Izgradnjom voda DV 110 kV Nedeljanec – Lenti u TS 110/35 kV Čakovec dobit će se još jedan pravac za opskrbu električnom energijom međimurske regije koja bilježi kontinuirani rast konzuma, kao i rasterećenje postojećeg DV 110 kV Nedeljanec – Čakovec.

Ugovorom za izgradnju uvoda DV 110 kV Nedeljanec – Lenti u TS 110/35 kV Čakovec predviđena je sanacija postojećih puteva koji su korišteni za vrijeme izgradnje dalekovoda. Po završetku svih radova na predmetnom dalekovodu, koji su u završnoj fazi, pristupit će se sanaciji korištenih putova.

Početak sanacije predviđen je u drugom tjednu ožujka 2021., a dinamika i završetak radova izravno ovise o vremenskim uvjetima s obzirom na to da se radovi na sanaciji ne mogu izvoditi pri velikoj zasićenosti tla vodom, odnosno za vrijeme visokih razina podzemne vode – kažu iz tvrtke HOPS.

Nastavite čitati