(naslovna fotografija: OŠ Vratišinec)

U sklopu projekta “Mali vrt za velike promjene” Udruga Biovrt provodi edukativne aktivnosti u partnerskim školama PŠ Novo Selo Rok i OŠ Vratišinec, gdje su ovog proljeća zajedno s lokalnom zajednicom oformili i školski vrt.

Pš Novo Selo Rok

– Aktivno educiramo učenike biovrtlarskih grupa škola; ne samo o organskom vrtlarenju u školskim vrtovima, nego i puno šire – o zdravom načinu života, očuvanju prirode i održivom razvoju. Tako smo tijekom lipnja educirali učenike u ustanovi “Međimurska priroda” o očuvanju bioraznolikosti i o očuvanju leptira plavca u novootvorenom centru “Med dvemi vodami”, gdje smo se oduševili novim edukativnim sadržajima i zanimljivim edukacijama.
Početkom srpnja organizirali smo i terensku edukaciju na ekološkim međimurskim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. To je bila odlična prilika da učenici nauče više o ekološkoj proizvodnji hrane i načinima čuvanja starinskih vrsti sjemenja, kao i bogatstvu njihove raznolikosti, blagodati i važnosti raznolikog konzumiranja za naše zdravlje.

U Centru “Med dvemi vodami” u Križovcu

Tako su biovrtlarske grupe učenika iz obiju partnerskih škola posjetile OPG Josipa Sabola u Donjoj Dubravi, gdje nam je Josip Sabol ispričao sve o uzgoju zaštićenoga “dobravskog ljuka” te o procesu uzgoja od sjemenja do luka. Posjetili smo i centar Donje Dubrave i pogledali prekrasno i zaštićeno drvo ginkgo biloba.

Posjet OPG-u Sabol u Donjoj Dubravi

Zatim smo posjetili OPG Nikole Siladija u Kotoribi, gdje nam je obitelj Siladi prezentirala postupak hladnog i toplog prešanja sjemenki i dobivanja ulja u njihovoj uljari. Pogledali smo i i uzgoj životinja – naučili sve o zaokruženom ciklusu uzgoja povrća i životinja te o uzgoju kokoši nesilica i eko certificiranih jaja u Hrvatskoj. Najveće zanimljivosti učenicima bili su vožnja na prikolici s sijenom te pogon s strojevima i skladištenim žitaricama.
Učenici su posjetili i školski vrt partnerskih škola – učenici PŠ Novo Selo Rok pogledali su školski vrt u OŠ Vratišinec i obrnuto te se upoznali s njihovim primjerom u praksi. Školski vrt u PŠ Novo Selo Rok pokrenula je Udruga Biovrt 2016. godine, a u OŠ Vratišinec 2020. godine u sklopu ovoga projekta – objašnjavaju iz Udruge Biovrt.

Kod Nikole Siladija u Kotoribi
Na OPG-u Siladi učenici su doznali štošta o proizvodnji bučina ulja

Na kraju su učenici posjetili i imanje Biovrta, gdje im je predsjednica Udruge Silvija Kolar-Fodor prezentirala biološke metode uzgoja u Biovrtu i važnost čuvanja starinskih sorti povrća, kao i uzgoja vlastite hrane.

Na kraju su posjetili i imanje Biovrta

– Hvala svim našim domaćinima, terenska nastava je bila odlična i sa sobom su učenici odnijeli puno korisnih znanja i uspomena. Na ovaj način, s puno praktičnih znanja stvaramo nove osviještene generacije koje će moći to znanje i same primijeniti u društvu! – poručuju iz Biovrta.

Projekt “Mali vrt za velike promjene” traje od 1. studenoga 2019. do 31. kolovoza 2020. i provodi ga Udruga “Biovrt – u skladu s prirodom” kao nositelj u partnerstvu s I. osnovnom školom Čakovec i Područnom školom Novo Selo Rok te Osnovnom školom dr. Vinka Žganca Vratišinec. Projekt financijski podržavaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Čakovec i Međimurska županija.

Komentari

Komentara