Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Učenici triju lepoglavskih škola boravili u Rimu i predstavili svoj grad

Hrvoje Kovač

Objavljeno:

- dana

Protekloga je tjedna, od 2. do 8. kolovoza, desetero učenika triju lepoglavskih škola boravilo u Rimu na središnjoj aktivnosti projekta „Once upon a time“ financiranog iz programa Erasmus+.

Iako se ova aktivnost prvotno trebala provesti na Malti, zbog tamošnjih epidemioloških uvjeta realizirana je u glavnom gradu Italije.

– Projekt ‘Once upon a time’ namijenjen je povezivanju djece iz Lepoglave s vršnjacima iz Italije i Malte koji su proteklih mjeseci zajedno radili na svojoj ‘Bilo jednom (Once upon a time) priči’. Priča je nastajala predstavljanjem kulturne baštine i posebnosti gradova iz kojih dolaze učenici, a na temelju tih lokalnih ‘povjestica’ djeca su pripremila svoju originalnu priču – kazao je voditelj projekta Hrvoje Kovač.

Aktivno sudjelujući u ovoj aktivnosti, lepoglavski su školarci s jedne strane poboljšali svoje prezentacijske, ali i vještine u kreativnom pisanju, dizajnu, glumi i komunikaciji na stranom jeziku. Spojivši zajedničke elemente triju priča iz Italije, Hrvatske i Malte, učenici su putem prizme raznih umjetničkih aktivnosti, koje su jedan od univerzalnih alata povezivanja različitih kultura, stvorili novu, svoju bajku.

Kao inspiracija za fabulu, Rim je bio i više nego idealna lokacija, ističe Kovač. Istražujući ulice „Vječnoga grada“, učenici su u četiri dana, između pisanja i ilustriranja, obišli Koloseum, fontanu Trevi, tvrđavu Sant’ Angelo, Trg svetog Petra u Vatikanu i brojne rimske parkove, a priču su uglazbili sambom kojoj ih je podučio izvorni brazilski učitelj sambe.

– Ovim smo projektom otvorili brojne prilike za klince u Lepoglavi u kojima će s vršnjacima iz mnogih zemalja moći razvijati svoje talente, potencijale, ali i ispunjavati svoje aspiracije. Već planiramo novi projekt i pripremamo klince za novo, uzbudljivo europsko iskustvo – zaključio je Kovač.

Život i društvo

Prodaje se parcela bivšeg Varteksa u Ivancu, početna cijena 3,4 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine RH objavilo je Javni poziv za podnošenje ponuda za kupnju nekretnina u vlasništvu RH.

Među njima je i poziv za kupoprodaju zemljišta i zgrada bivšeg Varteksa u Ivancu.

Radi se o parceli od 10.532 metara četvornih, a početna cijena je 3,4 milijuna kuna.

Rok za podnošenje ponuda je 22. prosinca 2021. do 10 sati.

Podsjetimo, u ožujku 2019. država je darovala kompleks Varteksa Gradu Ivancu, a tada su se najavljivali veliki projekti. Godinu dana kasnije Grad Ivanec vratio je spomenuto zemljište državi. Sada država ponovo to zemljište prodaje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija za vikend u pojačanom nadzoru svih sudionika u prometu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

– Skrećemo pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojasa i druge. Također molimo sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj Županiji – ističu iz PU varaždinske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje