Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Učenici VII. OŠ Varaždin izradili slasne energetske pločice

Objavljeno:

- dana

Učenici 2. b razreda VII. osnovne škole Varaždin naučili su kako napraviti zdrave energetske pločice koje će im dobro doći kao obrok u vrijeme pauze ili nakon fizičke aktivnosti.

– Priprema energetskih pločica je vrlo laka. Najprije smo u zobene pahuljice naribali jabuke, dodali im med te grubo mljevene i popržene lješnjake i bademe. Sve smo sastojke stavili na lim i pekli oko 20 minuta kako bi se smjesa malo posušila. Iako se može jesti i sirova, volim da se ispeče jer su namirnice time mikrobiološki ispravnije. Pločice smo zatim prelili domaćom čokoladom od kakaa, meda i maslaca – objasnila je profesorica Lidija Vrbanić iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin, koja je s učenicima Idom Šojić i Ivanom Barukčić u VII. OŠ održala radionicu izrade zdravih pločica. Njihova je energetska i nutritivna vrijednost visoka, objasnila je prof. Vrbanić, te ih je dobro uvijek imati sa sobom. Orašasti plodovi sadrže povoljan omjer zdravih masti, proteina i vitamina, a zobene pahuljice bogate su vlaknima, mineralima i vitaminima. Jedu se u malim količinama te su vrlo ukusne, što su potvrdili i radoznali učenici 2. b razreda i njihova učiteljica razredne nastave Julijana Petrina. – I u našoj smo školskoj kuhinji počeli kuhati što više zdravih jela. Izbacili smo ona koja su se nekad davno konzumirala, poput tjestenine sa šećerom ili kupljene paštete, i uveli mnogo više zdravije hrane, variva i razne namirnice koje naša školska kuharica Senka Magić sama priprema – navela je učiteljica Julijana Petrina. Tijekom prošle školske godine u školi se počeo provoditi projekt “prehranom i kretanjem do zdravlja”, pa su učenici u svim su razrednim odjelima proveli istraživanje kojim su pokušali otkriti kakve su stvarne prehrambene navike učenika. Svaki je razred izradio razredni tanjur, odnosno plakat na kojemu se nalazi hrana koju najčešće konzumiraju kod kuće. – Vrlo sam zadovoljna rezultatima, koji su pokazali da djeca jedu raznoliko. Iznenadila su me jer su istaknula da vole juhu od brokule, hajdinu kašu i rajčice, grašak i tikvice, što uopće nisam očekivala – istaknula je učiteljica Petrina i dodala da su se ove školske godine, osim na prehranu, orijentirali i na projekte vezane uz kretanje, čime stječu zdrave navike, kojima će još više obogatiti svoj život.

Život i društvo

Pušenje trave može naštetiti sposobnosti dugoročnog razmišljanja i planiranja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Istraživanja su odavno pokazala da napušenost može naštetiti kognitivnim funkcijama.

Novo istraživanje, objavljeno u četvrtak u časopisu Addiction, otkriva da posljedice mogu biti i trajnije od inicijalne omamljenosti, posebno kod adolescenata.

– Naša studija omogućila je da istaknemo nekoliko kognitivnih područja narušenih upotrebom kanabisa, uključujući probleme s koncentracijom i poteškoće pri pamćenju i učenju, što može imati značajan utjecaj na svakodnevni život korisnika – rekao je koautor dr. Alexandre Dumais, izvanredni klinički profesor psihijatrije na Sveučilištu u Montrealu, piše index.hr.

– Korištenje kanabisa u mladosti može posljedično dovesti do smanjenog obrazovnog postignuća, a kod odraslih do lošeg radnog učinka i opasne vožnje. Te posljedice mogu biti gore kod redovitih i teških korisnika – rekao je Dumais.

Nedavno objavljena analiza proučavala je studije na više od 43.000 ljudi i otkrila negativan utjecaj tetrahidrokanabinola ili THC-a, glavne psihoaktivne komponente u kanabisu, na višu razinu razmišljanja u mozgu. Te izvršne funkcije uključuju sposobnost donošenja odluka, pamćenja važnih podataka, planiranja, organiziranja i rješavanja problema, kao i kontrole emocija i ponašanja.

Postoji li mogućnost oporavka od ovih nedostataka? Znanstvenici nisu sigurni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Odobreno 75.000 kuna za uređenje dvorišta zdravstvene ambulante u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU odobrilo je 75.000 kuna kroz Program za poboljšanje infrastrukture za 2021. godinu za projekt „Parterno uređenje dvorišta zdravstvene ambulante u Petrijancu.“

Dvorište ambulante je u cijelosti površinski ozelenjeno travom i s nekolicinom ukrasnog drveća, grmlja, raslinja. Kolni prilazi se trenutno koriste u vrlo maloj mjeri za pristup vozila na parcelu (parking za vozila zaposlenika zdravstvene ambulante i pristup vozila Hitne medicinske pomoći). Ovim projektom planirano je da se oploče postojeći ulazi (izlazi na parcelu), urede pješačke površine za komunikaciju unutar parcele te izgradi opločeni plato koji će prvenstveno služiti za parkiranje osobnih vozila s 10 parkirališnih mjesta.

Raspisan je postupak jednostavne nabave za ovaj projekt te ćemo uskoro imati potpisivanje ugovora s najpovoljnijim ponuditeljem. Procijenjena vrijednost ove investicije iznosi 308.656,25 kuna.

Ovim projektom omogućiti će se sukladno Pravilniku o jednostavnim građevinama siguran parking za vozila zaposlenika, ali i za korisnike ambulante te će biti uređen i prilaz za vozila sanitetskog prijevoza ili pak hitne pomoći.

– Naša je ambulanta bogatija za još jedan uređaj koji nam je doniralo Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin, a radi se o AVD uređaju – prenosivi defibrilator za kojeg su u tijeku edukacije kako i na koji način pomoći unesrećenoj osobi i koristiti sam uređaj. Nakon energetske obnove ambulante i obnove unutrašnjosti sanitarnog čvora slijedi nam nastavak ulaganja u prostor oko ambulante i Trga – navodi načelnik Željko Posavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje