Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Učenici VII. OŠ Varaždin izradili slasne energetske pločice

Objavljeno:

- dana

Učenici 2. b razreda VII. osnovne škole Varaždin naučili su kako napraviti zdrave energetske pločice koje će im dobro doći kao obrok u vrijeme pauze ili nakon fizičke aktivnosti.

– Priprema energetskih pločica je vrlo laka. Najprije smo u zobene pahuljice naribali jabuke, dodali im med te grubo mljevene i popržene lješnjake i bademe. Sve smo sastojke stavili na lim i pekli oko 20 minuta kako bi se smjesa malo posušila. Iako se može jesti i sirova, volim da se ispeče jer su namirnice time mikrobiološki ispravnije. Pločice smo zatim prelili domaćom čokoladom od kakaa, meda i maslaca – objasnila je profesorica Lidija Vrbanić iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin, koja je s učenicima Idom Šojić i Ivanom Barukčić u VII. OŠ održala radionicu izrade zdravih pločica. Njihova je energetska i nutritivna vrijednost visoka, objasnila je prof. Vrbanić, te ih je dobro uvijek imati sa sobom. Orašasti plodovi sadrže povoljan omjer zdravih masti, proteina i vitamina, a zobene pahuljice bogate su vlaknima, mineralima i vitaminima. Jedu se u malim količinama te su vrlo ukusne, što su potvrdili i radoznali učenici 2. b razreda i njihova učiteljica razredne nastave Julijana Petrina. – I u našoj smo školskoj kuhinji počeli kuhati što više zdravih jela. Izbacili smo ona koja su se nekad davno konzumirala, poput tjestenine sa šećerom ili kupljene paštete, i uveli mnogo više zdravije hrane, variva i razne namirnice koje naša školska kuharica Senka Magić sama priprema – navela je učiteljica Julijana Petrina. Tijekom prošle školske godine u školi se počeo provoditi projekt “prehranom i kretanjem do zdravlja”, pa su učenici u svim su razrednim odjelima proveli istraživanje kojim su pokušali otkriti kakve su stvarne prehrambene navike učenika. Svaki je razred izradio razredni tanjur, odnosno plakat na kojemu se nalazi hrana koju najčešće konzumiraju kod kuće. – Vrlo sam zadovoljna rezultatima, koji su pokazali da djeca jedu raznoliko. Iznenadila su me jer su istaknula da vole juhu od brokule, hajdinu kašu i rajčice, grašak i tikvice, što uopće nisam očekivala – istaknula je učiteljica Petrina i dodala da su se ove školske godine, osim na prehranu, orijentirali i na projekte vezane uz kretanje, čime stječu zdrave navike, kojima će još više obogatiti svoj život.

Život i društvo

Općina Belica raspisala natječaj za dodjelu poticaja kod ovogodišnje izrade toplinskih fasada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Belica 15. studenoga raspisala je natječaj kojim mještanima omogućava sufinanciranje izrade toplinskih fasada u 2023. godini. Pravo na ostvarivanje poticaja imaju vlasnici zakonito izgrađene nekretnine uz uvjet da imaju prebivalište na području Općine Belica, na istoj adresi za koju se traži poticaj.

Općina Belica će vlasnicima nekretnina koji su ove godine izradili toplinsku fasadu, dodijeliti poticaj u iznosu od 500,00 eura. Odobrena sredstva doznačuju se na račun korisnika i mogu se ostvariti samo jedanput. Za sudjelovanje na natječaju treba dostaviti dokumentaciju propisanu u prijavi koja je dostupna na mrežnim stranicama Općine.

Riječ je o popunjenoj prijavi na natječaj, kopiji osobne iskaznice, rješenju kojim se potvrđuje da je objekt zakonito izgrađen, zemljišno – knjižnom izvatku za nekretninu za koju se traži potpora (ne stariji od tri mjeseca!), računu za izvedene radove, kopiji bankovne kartice, te fotodokumentaciji trenutnog stanja objekta.

Prijave se primaju do 15. prosinca 2023. godine, a svi podnositelji prijava bit će obaviješteni o rezultatima natječaja najkasnije u roku 5 dana od dana donošenja Odluke o dodjeli poticaja.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Općini Belica, ili na telefon 040/846-067.

Nastavite čitati

Život i društvo

Organizatori Adventa u Beretincu pozivaju na najbolje kuhano vino koje ste ikada pili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ove godine posjetite Advent u Beretincu.

Kako bi se pripremili za najradosniji kršćanski blagdan pobrinut će KUD Ježek u suradnji s udrugom VIV-BER i Općinom Beretinec kroz četiri adventske subote s početkom u 17 sati, kod općinske zgrade.

Čeka vas tradicionalno najbolje kuhano vino koje ste ikada pili, garantirano najslađe fritule koje ste ikada probali i puno iznenađenja, gostiju, žaruljica i ukrasa, objavili su organizatori.

Ove godine na sajmu ćete moći pronaći domaće proizvode i rukotvorine lokalnih OPG-ova i udruga.

Paljenje prve adventske svijeće je 2. prosinca, a 9. prosinca bit će upaljena druga adventska svijeća te će doći sveti Nikola.

Treća adventska svijeća bit će upaljena 16. prosinca, a održat će se i humanitarna akcija. Žive jaslice na rasporedu su 23. prosinca, a tada će biti zapaljena i četvrta adventska svijeća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje