Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Učenici VII. OŠ Varaždin izradili slasne energetske pločice

Objavljeno:

- dana

Učenici 2. b razreda VII. osnovne škole Varaždin naučili su kako napraviti zdrave energetske pločice koje će im dobro doći kao obrok u vrijeme pauze ili nakon fizičke aktivnosti.

– Priprema energetskih pločica je vrlo laka. Najprije smo u zobene pahuljice naribali jabuke, dodali im med te grubo mljevene i popržene lješnjake i bademe. Sve smo sastojke stavili na lim i pekli oko 20 minuta kako bi se smjesa malo posušila. Iako se može jesti i sirova, volim da se ispeče jer su namirnice time mikrobiološki ispravnije. Pločice smo zatim prelili domaćom čokoladom od kakaa, meda i maslaca – objasnila je profesorica Lidija Vrbanić iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin, koja je s učenicima Idom Šojić i Ivanom Barukčić u VII. OŠ održala radionicu izrade zdravih pločica. Njihova je energetska i nutritivna vrijednost visoka, objasnila je prof. Vrbanić, te ih je dobro uvijek imati sa sobom. Orašasti plodovi sadrže povoljan omjer zdravih masti, proteina i vitamina, a zobene pahuljice bogate su vlaknima, mineralima i vitaminima. Jedu se u malim količinama te su vrlo ukusne, što su potvrdili i radoznali učenici 2. b razreda i njihova učiteljica razredne nastave Julijana Petrina. – I u našoj smo školskoj kuhinji počeli kuhati što više zdravih jela. Izbacili smo ona koja su se nekad davno konzumirala, poput tjestenine sa šećerom ili kupljene paštete, i uveli mnogo više zdravije hrane, variva i razne namirnice koje naša školska kuharica Senka Magić sama priprema – navela je učiteljica Julijana Petrina. Tijekom prošle školske godine u školi se počeo provoditi projekt “prehranom i kretanjem do zdravlja”, pa su učenici u svim su razrednim odjelima proveli istraživanje kojim su pokušali otkriti kakve su stvarne prehrambene navike učenika. Svaki je razred izradio razredni tanjur, odnosno plakat na kojemu se nalazi hrana koju najčešće konzumiraju kod kuće. – Vrlo sam zadovoljna rezultatima, koji su pokazali da djeca jedu raznoliko. Iznenadila su me jer su istaknula da vole juhu od brokule, hajdinu kašu i rajčice, grašak i tikvice, što uopće nisam očekivala – istaknula je učiteljica Petrina i dodala da su se ove školske godine, osim na prehranu, orijentirali i na projekte vezane uz kretanje, čime stječu zdrave navike, kojima će još više obogatiti svoj život.

Život i društvo

FOTO Hrvatske vatrogasne časnice nastavljaju posao Tivarove samaritanke Anke Drvarek, započet još 1936. godine u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Muzej hrvatskog vatrogastva je nizom događanja ostvario uspješno sudjelovanje u ovogodišnjoj manifestaciji „Noć muzeja“, održanoj u petak 27. siječnja. Od 18 do 23 sata, muzejski postav je obišlo oko 450 građana svih uzrasta.

Ovogodišnja manifestacije je bila u znaku vatrogaskinja, a počela je ‘predavanjem i razgovorom na temu “Žene u vatrogastvu”. Nakon kratkog povijesnog uvoda koji je prezentirao voditelj Muzeja Vedran Runjić, tajnik kabineta glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvoje Ostović upoznao je slušatelje s današnjom statistikom i percepcijama uloge žena u vatrogastvu kroz rezultate istraživanja koje su početkom godine proveli glasnogovornica HVZ-a Nina Francetić i psiholog Zoran Šimić.

Svoje djelovanje u vatrogastvu su okupljenima predstavile profesionalna vatrogaskinja JVP Grada Varaždina Višnja Bardić, zapovjednica DVD-a Varaždinske Toplice Marinela Belavić i predsjednica DVD-a Strmec Podravski i VZO Petrijanec Nataša Šincek.

Središnje događanje manifestacije bilo je otvorenje izložbe “Iza vatrenog zida  – Žene u vatrogastvu”, realizirane u suradnji Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva i Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Otvorenju izložbe su prisustvovali u ime glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića tajnik kabineta GVZ-a Hrvoje Ostović, zamjenik predsjednika i zapovjednik VZŽ Varaždinske Saša Lenček i Željko Nagy, počasni predsjednik VZŽ Varaždinske Zvonko Biškup, zapovjednik VZŽ Primorsko-goranske Mladen Šćulac, predsjednik VZ Grada Varaždina Tomislav Bogović, zapovjednik JVP Grada Varaždina Ivica Labaš, pročelnica za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić, predsjednik i zamjenik predsjednika DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Mirko Svetec i Radovan Martinec, autorski dvojac izložbe Kosjenka Laszlo Klemar (TMNT) i Vedran Runjić (HVZ/MHV), autorica postava Barbara Blasin te brojni vatrogasci i posjetitelji.

Autori izložbe Klemar i Runjić su pozdravili prisutne i predstavili nastanak ideja za ovu izložbu, nakon uspješne suradnje na izložbi “Žene i tehnika” 2021., gdje je predstavljena priča o prvoj vatrogasnoj časnici u Kraljevini Jugoslaviji, Anki Drvarek.

Bila je članica Industrijske dobrovoljne vatrogasne čete Tivar (poslije DVD Varteks) u Varaždinu od njezina osnutka 1936. U spomenici Industrijske vatrogasne čete Tivar Anka Drvarek spominje se 1936. kao “vodnik odjela” samaritanki, a 9. studenog iste godine zabilježeno je da je Anka Drvarek unaprijeđena u „prvog tehničkog vatrogasnog časnika u Jugoslaviji“. Iz čete je istupila u kolovozu 1938. godine…

Također su se zahvalili na pomoći vatrogaskinjama i organizacijama koje su kroz predmete i priče omogučili postavljanje izložbe.

Tajnik kabineta GVZ-a Ostović je pozdravio ideju predstavljanja ove zanimljive teme kroz izložbu te se zahvalio Tehničkom muzeju na suradnji.

– Zahvaljujući entuzijazmu i ustrajnosti prvih žena u vatrogastvu koje su se izborile za mjesto u do tada muškom svijetu, stvoreni su temelji koji su doveli do brojke od preko 26 000 članica u vatrogasnoj organizaciji. Naše vatrogaskinje su osposobljene, opremljene i spremne na izvršavanje svih vatrogasnih zadataka, rame uz rame s muškim kolegama – rekao je Ostović i otvorio izložbu.

Ona daje prikaz povijesti, položaja i uloge žena u vatrogastvu na području Hrvatske, od prvih spomena žena u kontekstu vatrogastva i pionirki vatrogastva u Hrvatskoj, preko ulaska većeg broj žena u vatrogastvo u vrijeme socijalizma do suvremenog doba, kada usprkos još uvijek prisutnim predrasudama i izazovima s kojima se susreću svjedočimo intenzivnom rastu broja žena u vatrogastvu.

Uz tekstove i fotografije, predstavljeni su i predmeti vezani uz vatrogaskinje i njihove uspjehe u radu. Izložba ostaje otvorena za posjetitelje do svibnja.

Građani su također mogli vidjeti stalni postav Muzeja te razgledati vatrogasna vozila i opremu DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu i JVP Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Meteorolozi za varaždinsko područje najavili promjenjivo vrijeme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Meteorolozi DHMZ-a najavljuju raznoliko vrijeme narednih sedam dana za šire varaždinsko područje.

U ponedjeljak, 30. siječnja, izmjenjivat će se sunce i oblaci, a najviša temperatura bit će 3 °C.

Utorak i srijeda bit će uglavnom sunčane s najvišom temperaturom od 9 °C.

U četvrtak, 2. veljače, mogla bi pasti i pokoja snježna pahulja, ali živa u termometrima neće pasti.

U petak bi trebalo biti oblačno i kišovito, a oblaci bez kiše zadržat će se nad Varaždinom i u dane sljedećeg vikenda. Za subotu je najavljeno 11 °C, a za nedjelju najviše 5 °C.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje