Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Učenike Srednje strukovne škole Erasmus projekt odveo u češki grad Pisek

Objavljeno:

- dana

U okviru Erasmus projekta pod nazivom „Our heritage – Where the past meets the future“ ili „Naša baština – Gdje se prošlost susreće s budućnošću“, grupa učenika Srednje strukovne škole sudjelovala je od 6. do 12. listopada na trećem okupljanju sudionika ovog programa u češkom gradu Piseku.

Pod vodstvom profesorica Gordane Hunjadi i Verice Busije učenice Marina Florjanović, Helena Kramar, Simona Posavec i učenik Fran Šumečki prezentirali su svojim kolegama iz Estonije, Nizozemske, Turske i Češke najznačajnije hrvatske izume, osobe i građevine koje su poznate diljem svijeta. Uvjerljiv nastup, uz živopisne slajdove i izlaganje na tečnom engleskom jeziku, donijeli su našim učenicima bučni pljesak i pohvale, ističu iz škole. Tijekom boravka u Češkoj učenici su također sudjelovali u brojnim grupnim aktivnostima, radionicama i kvizovima. U pratnji svojih čeških domaćina, učenika Srednje ekonomske škole iz Piseka, razgledali su grad, upoznali njegove kulturno-povijesne znamenitosti, šetnice uz rijeku Otavu koja dijeli Pisek na dva dijela te su se uputili sa svim timovima i nastavnicima na toranj Jarnik, radio-odašiljač, s kojeg se pruža spektakularan pogled na grad i okolicu. Cijela grupa je ujedno iskoristila boravak u Češkoj da u organizaciji domaćina posjeti Česky Krumlov, turistički biser na rijeci Vltavi, te glavni grad Češke, Prag, u kojem su proveli nezaboravni dan razgledavajući Praški dvorac, katedralu sv. Vida, šećući Zlatnom ulicom i Karlovim mostom. Puni dojmova, novih prijateljstava i iskustava ocijenili su ovu mobilnost kao pozitivan korak u povezivanju različitih kultura, zemalja i običaja te su istaknuli važnost projekta u otklanjanju kulturoloških predrasuda i jezičnih barijera kao prepreke razumijevanju i uvažavanju među svim ljudima.

Život i društvo

Vatrogasci iz Varaždinske županije su brzi i efikasni, te ulijevaju sigurnost građanima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Vatrogasne zajednice Varaždinske županije u Novom Marofu održana je prezentacija dijela operativnih snaga i mogućnosti Vatrogasne zajednice, a osim promocije opreme održana je i prigodna vježba u kojoj su sudjelovali DVD Ivanec, DVD Gornji Kneginec, DVD Novi Marof, DVD Donja Voća, DVD Varaždinske Toplice i Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina.

Bila je to prilika da se građanima pokaže oprema kojom raspolaži naši vatrogasci, a osim njih u to su se uvjerili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina Ivica Labaš, a prezentaciju kao i vježbu vodio je županijski vatrogasni zapovjednik Željko Nađ.– Predstavili smo dio opreme i tehnike kojom raspolažemo, prezentirali smo vježbu spašavanja iz dubina i visina, izložili smo i vozilo za akcidente, auto ljestve, šumsko vozilo, a od noviteta prezentirali smo vatrogasne dronove. Također smo predstavili i natjecateljske ekipe, od onih malih pa sve do ženske ekipe – rekao je Nađ.Župan Anđelko Stričak pohvalio je organizaciju spomenute prezentacije te je naglasio kako su naši vatrogasci brzi, efikasni i ulijevaju sigurnost građanima, a to su pokazali mnogo puta.

– Prezentacija čime sve vatrogasci raspolažu od vatrogasnih vozila do opreme, te prikaz njihove obuke i vježbi vjerujem da je oduševila sve posjetitelje. Svime pokazanim ulijevaju sigurnost, a najveći test su imali prije dva tjedna kada je područje županije pogodila jaka kiša koja je prouzročila poplave i brojna klizišta. Na teren je tada izašlo 57 vatrogasnih postrojbi sa 1065 vatrogasaca te 245 vatrogasnih vozila. Hvala vam na toj požrtvovnosti i pomoći našim građanima. DVD-u Novi Marof čestitam na organizaciji ove prezentacije za koju pretpostavljam da je uvod u 100 obljetnicu društva, koja će se održati krajem rujna – rekao je župan.Gradonačelnik Grada Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač je izrazio zadovoljstvo prikazanom opremom i spremnošću vatrogasaca.

– Povodom stote obljetnice svog rada i postojanja koju DVD Novi Marof ove godine obilježava organizirana je ova prezentacija na kojoj smo se mogli uvjeriti u spremnost vatrogasnih snaga. Stoga možemo zaključiti kako su vatrogasne snage naše Županije od svih intervencijskih postrojbi najspremnije i najbolje opremljene za sve situacije – rekao je Jenkač.


Svim vatrogascima, te svim gostima zahvalio se predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović napomenuvši pritom važnost dobre organiziranosti i opremljenosti vatrogasnih snaga, ali i suradnje s Varaždinskom županijom za koju je rekao kako je izuzetno dobra i korektna.

Nastavite čitati

Život i društvo

I ove godine Udruga mladih V.U.K. poziva na okupljanje sve koji podržavaju žene i njihovu autonomiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hoda za život u subotu, 3. lipnja, održat će se u Varaždinu.

S ovom inicijativom i njihovim porukama ne slaže se varaždinska Udruga mladih V.U.K. Istog dana s početkom u 10:30 sati na Starom gradu kod kule organiziraju drugu “Subotu za slobodu” u našem Varaždinu.

– Novim okupljanjem šaljemo staru poruku: Varaždin i njegovi građani i građanke uvijek su bili otvoreni, tolerantni, uključivi i želimo da tako ostane! Na “Subotu za slobodu” pozivamo sve koji vjeruju u jednakost i ravnopravnost, koji podržavaju žene i njihovu autonomiju, slobodu i pravo na izbor. Pozivamo sve sugrađane i sugrađanke koji zajedno s nama žele grad u kojem nema mjesta netoleranciji, osudama i diskriminaciji. Pridružite nam se! Dok drugi kleče protiv ljudskih prava, mi ustajemo za slobodu. Nakon okupljanja, šećemo do dvorišta P4. Vidimo se u subotu! – poručili su organizatori.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje