Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Učili kako se snima film – pisati scenarij, baratati kamerom, ali i što je “glavokadar”

Objavljeno:

- dana

– Kako se zove kadar u kojem je u prvom planu čovjekova glava? – bilo je pitanje Lidije Kraljić djeci okupljenoj na filmskoj radionici u Prelogu.

– Pa, glavokadar! – odmah je stigao odgovor, ali bilo je i onih mališana koji su imali drugačije mišljenje. – Takav kadar se zove selfie!

Dječje radionice

Voditeljica Lidija ipak je na kraju pojasnila da se radi o krupnom planu. To je samo dio vrlo zanimljivih razgovora koji su se odvijali u sklopu filmske radionice „FROOOM!“ Četrdesetak polaznika podijeljenih u tri grupe cijelog je proteklog tjedna učilo sve najvažnije stvari vezane uz film i njegovo nastajanje. – „FROOOM!“ predstavlja sklop dječjih filmskih radionica koje su namijenjene djeci i mladima uzrasta od 8 do 13 godina u početnoj radionici, a u višim razinama opismenjavanja do 16 godina. U Prelogu smo treću godinu zaredom, tako da imamo sve tri grupe polaznika – pojasnila je jedna od voditeljica radionice Lidija Kraljić. U grupi početnika polaznici uče kako je nastao film, njegove osnove te što je sve potrebno da bi se film snimio.

Djeca su podijeljena u tri grupe, početnike, naprednu i majstorsku, a svaka na svoj način uči o filmovima

– Djecu koja nam se pridruže sljedeće godine okupljamo u naprednu grupu, gdje uče pisati scenarij te se dublje upoznaju sa stvarima vezanima uz film. Kasnijih godina polaze majstorske radionice, gdje uče sve o montaži, izradi kostima i ostalim djelatnostima koje su potrebne kako bi se mogao snimiti film. Sve stvari kojima ih naučimo dodatno im pokazujemo kroz konkretne filmove, tako da radionice uključuju i gledanje igranih i animiranih filmova – dodala je voditeljica Kraljić. A da se na radionicama uz igru i zabavu može puno toga naučiti, potvrdile su nam i same polaznice, Janja Gotal, Marta Gregur, Lorena Šestak i Neva Beti. – Jako nam je lijepo. Zabavno je crtati i učiti o filmovima. Naučili smo već i tko se sve od ljudi nalazi na filmskom setu – rekla nam je Janja. A tko je najvažnija osoba na filmskom setu? – Redatelj! On je kao dirigent kojeg svi moraju obavezno slušati – otkrila je Marta. – Jako je zanimljivo gledati što je sve potrebno napraviti kako bi nastao film. Da film nije samo ta dva sata kada sjedite pred televizorom ili u kinu, da je za njegovo snimanje potrebno puno, puno više vremena – zaključila je Lorena. I dok su Janja, Marta i Lorena otkrile kako bi najviše voljele biti filmske glumice i pjevačice, Neva sebe vidi u sasvim drugačijoj ulozi.

Voditelji radionica pružili su polaznicima osnove promišljanja filmske i vizualne kulture, pripremajući ih za praktičnu primjenu stečenih znanja

– Ja želim biti snimateljica. Zanimljivo je gledati kroz malo oko kamere i tako bilježiti stvari koje se događaju oko tebe – pojasnila nam je. A zašto nitko ne želi biti redateljica? – Redateljica mora stalno vikati, a od toga bi nas boljelo grlo – zaključile su mlade frooomovke.

Pomoć partnera

Interdisciplinarna škola o filmu „FROOOM!“ osmišljena je u namjeri da se ostvari vrhunsko obrazovanje i opismenjavanje djece i mladih te osiguraju visokokvalitetni kulturni, filmski i zabavni programi. Program provodi neprofitna međunarodna umjetnička i produkcijska platforma „Bacači sjenki“ sa svojim partnerima: Društvo Naša Djeca, Knjižnica i čitaonica Prelog i Dom kulture Prelog, Muzej Croata insulanus Grada Preloga uz podršku Međimurske županije i Grada Preloga. – Uvidom u složeni proces nastajanja filmske umjetnosti pružamo polaznicima osnove promišljanja filmske i vizualne kulture, pripremajući ih za primjenu dobivenih znanja s naglašenim autorskim principom te razvijajući tehničke, narativne i izvedbene kompetencije koje lako mogu primijeniti u ostalim životnim ili školskim aktivnostima – pojašnjava ekipa okupljena oko „Bacači sjenki“.

Međimurje

U Međimurju danas 104 novozaražene osobe, ukupno 659 aktivnih slučajeva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 245 uzoraka, od čega je evidentirano 97 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 39,6% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavila se 71 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 659.

Obavljenim testiranjima brzim antigenskim testovima evidentirana su 2 pozitivna slučaja, epidemiolozi su na temelju kliničke slike dijagnosticirali 1 pozitivan slučaj, dok je iz drugih županija javljeno o 4 pozitivna slučaja osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurju. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 51.675 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 76 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 8 pacijenata, otpušteno je 6 pacijenta, a 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020. godine, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji bilježimo 13.849 osoba oboljelih od SARS-CoV-2 virusa, od čega se oporavilo 12.931.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Djeca koja uče ruski u međimurskim školama razgovarala s kozmonautom Sergejom Ryazanskyjem!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedavno se navršila 60. godišnjica svemirskog leta prvoga kozmonauta Jurija Gagarina.

U sklopu proslave velike obljetnice u dvodnevni posjet Republici Hrvatskoj došao je pilot-kozmonaut, heroj Ruske Federacije Sergej Ryazansky. Osim navedenog, Ryazansky je i prvi svjetski znanstvenik – zapovjednik svemirskog broda i doktor bioloških znanosti.

Diplomirao je na Biološkom fakultetu Moskovskoga državnog sveučilišta “M. V. Lomonosov” i proveo 306 dana u svemiru tijekom dvaju svemirskih letova. Pritom je izveo četiri svemirske šetnje, od kojih je jedna postala rekordnom (više od 8 sati neprekidno).

Djeluje kao govornik o vodstvu, motivaciji, izgradnji tima, radu u stresnim situacijama i slično. U subotu, 17. travnja, u Gradskome parku Stara Trešnjevka u Zagrebu održani su ceremonija polaganja cvijeća kod biste Jurija Gagarina i razgovor s djecom ruskih sunarodnjaka koji žive u Hrvatskoj i djecom koja uče ruski jezik u međimurskim školama.

Kozmonaut je odgovarao na brojna pitanja mladih znatiželjnika: koliko je kilometara do svemira te ima li mirisa u svemiru. Djeca su na poklon dobila fotografije iz svemira i autograme kozmonauta.

Nadalje, u Tehničkom muzeju Nikole Tesle u Zagrebu otvorena je izložba fotografija Sergeja Ryazanskog “Nevjerojatna Zemlja”, koja se sastoji od desetaka fotografija koje je kozmonaut osobno snimio tijekom letova u svemir.

Putovanje je omogućila Udruga ruskog govornog područja u Međimurju “Kalinka”.

– Vode se i pregovori da izložba doputuje u Čakovec! – dodaje predsjednica “Kalinke” Tatjana Mikolaj.

Nastavite čitati