Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Udruga studenata Međimurja i ove je godine provodila svoj tradicionalni projekt “Upoznajmo Međimurje”

Objavljeno:

- dana

Udruga studenata Međimurja tijekom svibnja provodila je svoj tradicionalni projekt “Upoznajmo Međimurje” kojemu je cilj predstaviti povijest, kulturu, običaje, gospodarstvo i prirodne ljepote Međimurja.

Tako su i ovog puta, 18. i 19. svibnja, studente iz raznih krajeva Lijepe naše poveli u razgled prekrasnog Međimurja. Najprije ih je u Gradskoj kavani u Čakovcu primio župan Međimurske županije Matija Posavec s kojim su razgovarali o studentskom životu, aktivnostima i projektima Udruge koja okuplja najviše mladih u Zagrebu. Županu je predsjednik Udruge studenata Međimurja Lovro Horvat predao zahvalnicu kojom se članovi Udruge zahvaljuju na potpori Županije. Nakon Čakovca razgledali su Etnografsku zbirku dr. Juraj Kolarić u Donjem Hrašćanu, gdje su mogli vidjeti kako se nekad živjelo u Međimurju, ali i vidjeti ostale povijesne artefakte – antikne mašine za pisanje, telefone, knjige, novčanice, plakate… Posebno su ih se dojmile stare pređe, kolijevke, kreveti i metak kojim je pucano na hrvatske predstavnike u Narodnoj skupštini u Beogradu 1928. godine. Kako bi skupili energiju za dalje, okrijepili su se u restoranu Bajzovi dvori u Dekanovcu. Smjestili su se u Toplicama sveti Martin, a potom su posjetili sajam vina “Urbanovo” na kojem su degustirali naša međimurska vina, ali i ostale specijalitete. Idući dan pripremili su tradicionalni međimurski doručak koji neizostavno uključuje meso z tiblice, slanine, sir z vrhnjem i ostale međimurske specijalitete. Naravno, pošto su odsjeli u Toplicama sveti Martin, opustili su se u najpoznatijim bazenima u Hrvatskoj. Projekt je u Međimurju završen u Žabniku gdje su razgledali mlin na rijeci Muri i vozili se skelom na drugu obalu. Isto tako, posjetili su i etnografsku zbirku “Jen den v živleju mlinara Franca Žalara”, gdje su ih posebno oduševili 3D efekti, antikne sprave za mljevenje žita i ostali interaktivni sadržaj. Aktivnosti na projektu zaokružene su sudjelovanjem na 24. Međimurskom prošćenju u Zagrebu, a Udruga je dobila posebnu čast da njihov predsjednik Lovro Horvat vodi program manifestacije, na čemu su posebno zahvalni Zavičajnom društvu Međimurje. Udruga studenata Međimurja isto tako koristi priliku da se zahvali svim svojim pokroviteljima: Međimurskoj županiji i županu Matiji Posavcu, Gradu Čakovcu i gradonačelniku Stjepanu Kovaču, Gradu Prelogu i gradonačelniku Ljubomiru Kolareku, tvrtki Tehnix d.o.o. i gospodinu Đuri Horvatu, tvrtkama Međimurske vode d.o.o. i Međimurje-plin d.o.o., kao i svim ostalim udrugama i organizacijama s kojima surađuju na aktivnostima. – Vaša pomoć i potpora studentima oduvijek je mnogo značila, i na tome Vam svima od srca veliko hvala. A hvala i svim sudionicima na projektu “Upoznajmo Međimurje 2019.”. Nadamo se da ste nešto novo naučili o našem malom Međimurju, da ste se dobro zabavili i da se vidimo i sljedeće godine – poručuju.

Foto i video

FOTO Međimurju četiri šampiona, po jedan dolazi iz Varaždinske županije i Slovenije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Matej Ščavničar

U ponedjeljak i utorak, 3. i 4. svibnja, u Štrigovi je održano 5. Međunarodno ocjenjivanje vina Štrigova 2021.

Organizator ocjenjivanja bila je Općina Štrigova u suorganizaciji Društva vinogradara i vinara “Hortus Croatiae“, Međimurske županije te Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede. Peti put pod predsjedavanjem dr. sc. Ivane Alpeze ocjenjivači su ocjenjivali uzorke koji su se natjecali u dvjema grupama, pri čemu su dodijeljene titule šestero šampiona.

 1. ŠAMPION U KATEGORIJI VINA REDOVITE BERBE – PUŠIPEL:
  Pušipel classic, 2020., VINOGRADARSTVO I PODRUMARSTVO CMREČNJAK,
  Sv. Urban 273, 40312 Štrigova.
 2. ŠAMPION U KATEGORIJI VINA PREDIKATNE BERBE – PUŠIPEL:
  Pušipel prestige, kasna berba, 2019., VINA DK DVANAJŠČAK – KOZOL,
  Dragoslavec 81, 40311 Lopatinec.
 3. ŠAMPION U KATEGORIJI PREDIKATNIH VINA:
  Graševina, ledena berba, 2007., VINA KRAMPAČ,
  Kopriva 1, 9246 Razkrižje, R. Slovenija.
  *ukupno najbolje ocijenjeno vino
 4. ŠAMPION U KATEGORIJI CRNIH VINA REDOVITE BERBE:
  Mješavina crnih sorata, 2015., VINOGRADARSTVO I PODRUMARSTVO BRANIMIR JAKOPIĆ, Železna Gora 92, 40312 Štrigova.
 5. ŠAMPION U KATEGORIJI BIJELIH VINA REDOVITE BERBE:
  Rajnski rizling, 2020., deMar vina,
  Luka Ludbreška 7, 42233 Sveti Đurđ.
 6. ŠAMPION U KATEGORIJI PJENUŠAVIH VINA:
  Pjenušac “Polaris” (sorta PUŠIPEL), 2017., VINOGRADARSTVO I PODRUMARSTVO CMREČNJAK,
  Sv. Urban 273, 40312 Štrigova

Dodjela diploma će se održati u petak, 14. svibnja, u Domu kulture u Štrigovi s početkom u 15 sati. Čestitamo šampionima!

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu 7. svibnja masovno cijepljenje građana kod Županijske bolnice!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

ŽB Čakovec

Na temelju dogovora Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Grada Čakovca, u petak, 7. svibnja, u trijažnoj garaži Županijske bolnice Čakovec bit će organizirano cijepljenje protiv SARS-Cov-2 virusa. Cijepiti se mogu svi punoljetni građani, bez obzira na to jesu li se prijavili preko aplikacije Doma zdravlja Čakovec.

Masovno cijepljenje održat će se u vremenu od 9 do 13 sati, a mogu mu se odazvati sve osobe koje se žele cijepiti cjepivom AstraZenece.

– U Gradskoj upravi dnevno se zaprima znatni broj upita zašto na području Grada nema organiziranog mjesta za cijepljenje… Nemaju svi automobile, a ne postoji ni organizirani javni prijevoz do organiziranih punktova za cijepljenje. Iz toga se razloga mnogi koji se žele cijepiti, ne cijepe.

Kako je cilj u što kraćem vremenu procijepiti što više građana, organizacija mjesta za cijepljenje u Čakovcu vrlo je važna pa je zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije uspostavljen jedan takav punkt u krugu Županijske bolnice Čakovec. Nadamo se da će se ova suradnja nastaviti te da će u budućnosti na raspolaganju biti i cjepiva drugih proizvođača – kažu iz Grada Čakovca.

Kako stoji na Facebook stranici Županijske bolnice Čakovec, i ostali žitelji Međimurske županije (koji nisu s područja Grada Čakovca) mogu se cijepiti bez prethodne najave danas (6. svibnja) i sutra (7. svibnja) između 13 i 18 sati.

Nastavite čitati