Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Udruga umirovljenika Dekanovec skupila tonu tekstila za Zadrugu “Humana nova”!

Objavljeno:

- dana

Udruga umirovljenika Dekanovec osnovana je 19. siječnja ove godine.

Okuplja četrdesetak članova, a da nisu tipična umirovljenička udruga svjedoči nekoliko činjenica, kako kaže predsjednik Udruge Josip Globar.

– Kao prvo, nema dobne granice za učlanjenje: ne morate biti umirovljenik, primamo sve ljude dobre volje! Kao drugo, želimo biti aktivni i baviti se raznim akcijama poput ove ekološko-humanitarnoga karaktera tijekom koje smo skupljali tekstil za Socijalnu zadrugu “Humana nova” iz Čakovca. Prostore smo uglavnom uredili vlastitim snagama, uz pomoć i donacije dobrih ljudi – objašnjava.

Jedna je zanimljivost vezana uz logotip Udruge, ljiljan – simbol besmrtnosti: naime, osnivačka sjednica Skupštine Udruge održana je 19. siječnja, na dan kad imendan slave osobe koje su dobile ime po tom prekrasnom cvijetu. Nadalje, zaštitnik dekanoske Župe je sveti Antun, čiji je simbol upravo ta biljka, a spominje je i najpoznatiji Dekanovčan Florijan Andrašec u poznatoj pjesmi “Dekanosko grobiče”.

Svi radovi izvedeni do 1. lipnja uredno su pobrojani i izvješeni u prostorijama Udruge

Predsjednik Udruge Josip Globar

– Prostorije Udruge dostojno smo opremili pa je tako našim članovima na raspolaganju sve što im treba za pikado, stolni tenis, kuglanu ili kartanje. Planiramo u ovom prostoru, ako to bude moguće, organizirati i doček Nove godine uz dobru glazbu, budući da u svojim redovima imamo i muzičare. No, ne stajemo samo na rekreacijskim aktivnostima: najesen, ukoliko to prilike dozvole, bismo htjeli organizirati razne radionice za djecu! Svakako bismo održali radionicu pletenja košara, što djeca rijetko imaju prilike vidjeti, kao i radionicu izrade kućica za ptice, likovnu radionicu te prikaz i igranje s nekadašnjim, starinskim dječjim igračkama od prirodnih materijala – dodaje Globar, čija je strast za prenošenjem znanja mlađim generacijama očita i jasna uzmemo li u obzir činjenicu da je završetak radnog vijeka dočekao na poziciji učitelja u Područnoj školi Novakovec.

Kaže i da je u planu nastavak suradnje sa Socijalnom zadrugom “Humana nova”, ali i brojni drugi projekti poput sređivanja fasade na objektu u kojem su prostorije Udruge, održavanja i sadnje novoga cvijeća, tiskanja zastave te organizacije gimnastičkih treninga i nordijskoga hodanja.

– Imamo raznih ideja kojima želimo urediti Dekanovec i poboljšati kvalitetu života svih mještana. Posebno bih zahvalio Studiju M uz čiju smo pomoć razglasili akciju prikupljanja reciklažnoga tekstila te svim ljudima koji su se odazvali – ne samo našim sumještanima, već i žiteljima okolnih naselja: Domašinca, Novakovca i Gardinovca! – poručuje.

Foto i video

FOTO Na Art Forestu predivne slike, radionice za djecu, čarobne priče…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom ovoga je vikenda kod lovačkog doma LD-a “Fazan” u Nedelišću održana maštovita nova manifestacija koja nosi naziv Art Forest.

Radi se o umjetničkom događanju koje podrazumijeva izložbu slika u prirodnu okruženju, radionice poput one Udruge “Mlada pera” u sklopu koje su djeca izrađivala slikovnice ili one Udruge “Platana” na kojoj su zainteresirani radili na hotelu za kukce.

Organizatori(ce) Art Foresta bile su skupina umjetnika poznata kao “Artisto” na čijem je čelu Tea Mesarić iz Nedelišća te Anita Novak iz Turističke zajednice Općine Nedelišće.

Kod lovačkog su doma predstavljeni i zanimljivi likovni radovi učenika OŠ Nedelišće. Bilo je tu i predstavljanja knjiga (Emanuel Srpak) i predavanja (Udruga Baraka), dok su navečer uslijedile priče Kristijana Petrovića i vatreni šou te svirka benda Vrulja. Imaginativni sadržaji nastavili su se i u nedjelju.

Svježu kasnoproljetnu atmosferu osjetite uz galeriju fotografija našeg suradnika Silvija Benča.

Nastavite čitati

Foto i video

VIDEO Ljubavna priča “F srce si mi zašla” Tamburaškog sastava “Odabrani”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tamburaški sastav “Odabrani” nastao je sredinom prve polovice 2014. godine na inicijativu Antonija Šopara, koji je ujedno i glavni pjevač benda.

Ljubav prema glazbi i samoj tamburici je bila toliko čvrsta i jaka da je sljedeći logičan korak bio osnivanje tamburaškog sastava. Sastav je iz Međimurja.

Budući da se cijeli sastav bazira na članovima koji aktivno sviraju u više grupa, samo ime benda nije bilo teško za odabrati. Svi su oni “Odabrani”. Sastav čini puno svirača, stalni članovi su Antonio Šopar (glavni vokal, bugarija), Denis Hajdarović (vokal, prim), Marin Farkaš (brač), Nikola Munđar (brač), Neven Kolarić (berde, bas gitara), Filip Josipović – Šmit (bubnjevi).

Dosadašnje pjesme TS-a “Odabrani”:

  • Kre Drove sam se narodil – pratnja Mariju Mustaču 2015. godine
  • Bez tebe – 2016. godine
  • Gorice – 2019. godine (od 2020. i videospot)
  • F srce si mi zašla – 2020. godine (tekst- Damir Pilko, glazba i arr. Denis Hajdarović)

– Pjesma koju predstavljamo je “F srce si mi zašla”, a izvedena je 2020. godine na Festivalu “Kre Mure i Drove” u Prelogu. Snimanje i mastering je napravljeno u Donjem Kraljevcu na Radiju Studio M, a snimanje i režiju spota napravio je Marin Kuharić – Mack Films iz Čakovca. Tekst za pjesmu napisao je Damir Pilko iz Zagreba s kojim imamo dugogodišnju suradnju i ne skriva svoje simpatije prema međimurskom narječju, dok je glazbu i aražman i ove godine napravio Denis Hajdarović.

Video je snimljen u srcu Međimurja – Čakovcu – pa ovim putem zahvaljujemo i TZ-u grada Čakovca na pristupačnosti te otvaranju vrata muzeja. Također posebno hvala mladoj Pauli Radek koja je svojom simpatičnošću upotpunila predivan video – kažu članovi TS-a “Odabrani”.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!