Udruga umirovljenika Dekanovec osnovana je 19. siječnja ove godine.

Okuplja četrdesetak članova, a da nisu tipična umirovljenička udruga svjedoči nekoliko činjenica, kako kaže predsjednik Udruge Josip Globar.

– Kao prvo, nema dobne granice za učlanjenje: ne morate biti umirovljenik, primamo sve ljude dobre volje! Kao drugo, želimo biti aktivni i baviti se raznim akcijama poput ove ekološko-humanitarnoga karaktera tijekom koje smo skupljali tekstil za Socijalnu zadrugu “Humana nova” iz Čakovca. Prostore smo uglavnom uredili vlastitim snagama, uz pomoć i donacije dobrih ljudi – objašnjava.

Jedna je zanimljivost vezana uz logotip Udruge, ljiljan – simbol besmrtnosti: naime, osnivačka sjednica Skupštine Udruge održana je 19. siječnja, na dan kad imendan slave osobe koje su dobile ime po tom prekrasnom cvijetu. Nadalje, zaštitnik dekanoske Župe je sveti Antun, čiji je simbol upravo ta biljka, a spominje je i najpoznatiji Dekanovčan Florijan Andrašec u poznatoj pjesmi “Dekanosko grobiče”.

Svi radovi izvedeni do 1. lipnja uredno su pobrojani i izvješeni u prostorijama Udruge
Predsjednik Udruge Josip Globar

– Prostorije Udruge dostojno smo opremili pa je tako našim članovima na raspolaganju sve što im treba za pikado, stolni tenis, kuglanu ili kartanje. Planiramo u ovom prostoru, ako to bude moguće, organizirati i doček Nove godine uz dobru glazbu, budući da u svojim redovima imamo i muzičare. No, ne stajemo samo na rekreacijskim aktivnostima: najesen, ukoliko to prilike dozvole, bismo htjeli organizirati razne radionice za djecu! Svakako bismo održali radionicu pletenja košara, što djeca rijetko imaju prilike vidjeti, kao i radionicu izrade kućica za ptice, likovnu radionicu te prikaz i igranje s nekadašnjim, starinskim dječjim igračkama od prirodnih materijala – dodaje Globar, čija je strast za prenošenjem znanja mlađim generacijama očita i jasna uzmemo li u obzir činjenicu da je završetak radnog vijeka dočekao na poziciji učitelja u Područnoj školi Novakovec.

Kaže i da je u planu nastavak suradnje sa Socijalnom zadrugom “Humana nova”, ali i brojni drugi projekti poput sređivanja fasade na objektu u kojem su prostorije Udruge, održavanja i sadnje novoga cvijeća, tiskanja zastave te organizacije gimnastičkih treninga i nordijskoga hodanja.

– Imamo raznih ideja kojima želimo urediti Dekanovec i poboljšati kvalitetu života svih mještana. Posebno bih zahvalio Studiju M uz čiju smo pomoć razglasili akciju prikupljanja reciklažnoga tekstila te svim ljudima koji su se odazvali – ne samo našim sumještanima, već i žiteljima okolnih naselja: Domašinca, Novakovca i Gardinovca! – poručuje.

Komentari

Komentara