Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Kroz razgovor i radionice varaždinske su udruge u Graberju predstavile svoj rad

Objavljeno:

- dana

OTVORENA VRATA

U Graberju se jučer održao Dan otvorenih vrata udruga.

Udruge koje su svoja „vrata otvorila“ svim zainteresiranim i koja su predstavila svoj rad, aktivnosti su: Udruga savjetovališta “Uz tebe sam”, Udruga žena oboljelih na dojku Varaždin, Društvo za zaštitu od dijabetesa Varaždin, “Zipka” Udruga udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije, Klub žena Varaždin, Društvo multiple skleroze Varaždinske županije, Društvo psihologa Varaždin te Zajednica tehničke kulture Grada Varaždina. Iz Novog Marofa se također priključila Udruga za palijativnu pomoć “Srce”.

– Od jutra su nas obilazili učenici iz svih osnovnih i srednjih škola, posjećenost je vrlo dobra. Međusobno se družimo i baš nam je lijepo, više smo se međusobno upoznali – rekla je Antonija Brlek, predsjednica Društva dijabetičara Varaždin.

– Naše bolesne članice svake srijede održavaju radionice i već godinama sudjelujemo i na Špancirfestu. A ove smo godine posebno ponosni na psihološku radionicu – rekla je Irena Vrdoljak, predsjednica Društva multiple skleroze Varaždinske županije te najavila kako će Udruga svoj rad predstaviti i iduću srijedu u Zagrebu povodom Svjetskog dana multiple skleroze.

– Za Dan otvorenih vrata isplanirali smo jednu vrijednu akciju. Svaki posjetitelj mogao je nacrtati jednog anđela koji se podrška našim bolesnim korisnicima, a izvjesili smo ih na pano. Naša djeca će dobiti na poklon jednog anđela po odabiru i akcija nam je u potpunosti uspjela – rekla je Biserka Kupinić iz Udruge savjetovališta “Uz tebe sam”.

– Neizmjerno sam sretna jer ove godine slavimo desetu godišnjicu postojanja naše udruge koja se bavi s djecom s poteškoćama u razvoju i njihovim roditeljima – rekla je voditeljica Udruge “Uz tebe sam” Marina Kereša, te dodala kako Udruga ima pet zaposlenih koji se brinu o korisnicima s cerebralnom paralizom i mentalnom retardacijom. Redovno, svaki ponedjeljak Udruga ima igraonice s djecom s teškoćama u razvoju, a srijedno i petkom se provodi projekt vezan uz učenje djece.

– Planiramo i radnu terapiju za svu djecu i malde jer kada djeca završe osnovnu i srednju školu prepuštena su sami sebi i roditeljima – dodala je Marina Kereša te zahvalila svoma koji pomažu udruzi, a posebice volonterima Gospodarske škole koji već deset godina redovno dolaze na radionice.

Izvor: Foto: Andreja Krobot

U fokusu

Novo popuštanje mjera od 15. ožujka? Ministar Božinović kaže da teško

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je danas da se nakon 15. ožujka teško može očekivati daljnje popuštanje mjera s obzirom na porast broja osoba zaraženih koronavirusom.

– Krajem tjedna trebamo odlučiti o produžetku mjera jer ove istječu 15. ožujka. Još uvijek je prerano konkretnije govoriti, ali s obzirom na porast brojeva teško da se od 15. mogu očekivati daljnja popuštanja. Trebalo bi nam biti u fokusu da zadržimo ove mjere kako se ne bi vraćali unatrag – rekao je Božinović, a objavila Vlada na svojoj internetskoj stranici.

Najavio je da će se nastaviti pratiti situacija sa širenjem koronavirusa u Hrvatskoj i izvan nje, te na temelju toga donositi mjere.

U Hrvatskoj je u odnosu na razdoblje prije tjedan dana 16 % više zaraženih, upozorio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Nastavite čitati

U fokusu

Zdenko Đuras najavio kandidaturu za ivanečkog gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Grada Ivanca jednoglasno podržao kandidaturu Zdenka Đurasa za novog ivanečkog gradonačelnika, u subotu je u Ivancu ispred OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog održano i službeno predstavljanje njegove kandidature.

– Osluškujući moje sugrađane, zaključio sam da je krajnje vrijeme za promjene i da je potrebno Ivanec pokrenuti s konkretnim programima u suradnji sa županijom i državom – rekao je Đuras, dodajući da je za najavu kandidature s ciljem odabrao prostor ispred Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog u ulici Akademika Ladislava Šabana.

– Riječ je o povijesnim osobama koje su ulagale u gospodarski napredak Ivanca, a nisu ni zanemarivali kulturu i tradiciju ivanečkog kraja. Moja želja je da naš grad krene putem jačanja gospodarstva uz održavanje duha tradicije i kulturnog bogatstva koje grad pruža, što nažalost još uvijek nije dovoljno prepoznato i iskorišteno u cijelosti. Također smatram da se budućnost grada temelji na našim najmlađim građanima i iz tog razloga zalagat ću se za da se riješi dugogodišnji problem škole u Ivancu te da se osigura produženi boravak učenicima u svim školama na području grada Ivanca – najavio je Đuras, a kao važno istaknuo je i dogradnju vrtića.

Što se tiče poduzetništva, ističe da je samo zdravo i snažno gospodarstvo na području grada Ivanca osnovni preduvjet za ostanak mladih i za razvoj cijelog gradskog područja. Najavio je i konkretne aktivnosti.

– Poslovnu zonu Ivanec potrebno je upotpuniti s nekoliko novih gospodarstvenika što bi osiguralo zaposlenje stanovnika grada Ivanca i okolice, dok ću u razgovoru s poduzetnicima te suradnjom sa središnjom vlašću, iznaći način kako pomoći prebroditi njihove nedaće uzrokovane korona krizom – jasan je bio Đuras.

Najavio je i oživljavanje poljoprivrede, provođenje aktivne demografske politike putem poticane stanogradnje.

Zaključio je da se uz brigu za mlade te mlade obitelji neće zaboraviti ni na predstavnike treće životne dobi. Najavio je brigu i suradnju sa svim udrugama, posebice vatrogascima, posvećivanje velike pažnje kulturi, sportu i rekreaciji.

– Krenut ćemo snažno u daljnji razvoj gospodarstva, još jače privlačiti sredstva iz EU te nacionalnih fondova. Iskoristit ćemo svaku, pa i najmanju mogućnost da u naš Ivanec dovedemo što više projekata i investicija – završio je Đuras.

Inače, Đuras je diplomirani ekonomist i poduzetnik koji je nakon rukovodećih funkcija u velikim tvrtkama krenuo u privatne vode, gdje uspješno vodi vlastitu tvrtku.

U zajednici je prije svega poznat kao aktivan član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Margečan s vatrogasnim zvanjem „vatrogasni časnik“ na funkciji tajnika DVD-a.

Nastavite čitati