Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Kroz razgovor i radionice varaždinske su udruge u Graberju predstavile svoj rad

Objavljeno:

- dana

OTVORENA VRATA

U Graberju se jučer održao Dan otvorenih vrata udruga.

Udruge koje su svoja „vrata otvorila“ svim zainteresiranim i koja su predstavila svoj rad, aktivnosti su: Udruga savjetovališta “Uz tebe sam”, Udruga žena oboljelih na dojku Varaždin, Društvo za zaštitu od dijabetesa Varaždin, “Zipka” Udruga udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije, Klub žena Varaždin, Društvo multiple skleroze Varaždinske županije, Društvo psihologa Varaždin te Zajednica tehničke kulture Grada Varaždina. Iz Novog Marofa se također priključila Udruga za palijativnu pomoć “Srce”.

– Od jutra su nas obilazili učenici iz svih osnovnih i srednjih škola, posjećenost je vrlo dobra. Međusobno se družimo i baš nam je lijepo, više smo se međusobno upoznali – rekla je Antonija Brlek, predsjednica Društva dijabetičara Varaždin.

– Naše bolesne članice svake srijede održavaju radionice i već godinama sudjelujemo i na Špancirfestu. A ove smo godine posebno ponosni na psihološku radionicu – rekla je Irena Vrdoljak, predsjednica Društva multiple skleroze Varaždinske županije te najavila kako će Udruga svoj rad predstaviti i iduću srijedu u Zagrebu povodom Svjetskog dana multiple skleroze.

– Za Dan otvorenih vrata isplanirali smo jednu vrijednu akciju. Svaki posjetitelj mogao je nacrtati jednog anđela koji se podrška našim bolesnim korisnicima, a izvjesili smo ih na pano. Naša djeca će dobiti na poklon jednog anđela po odabiru i akcija nam je u potpunosti uspjela – rekla je Biserka Kupinić iz Udruge savjetovališta “Uz tebe sam”.

– Neizmjerno sam sretna jer ove godine slavimo desetu godišnjicu postojanja naše udruge koja se bavi s djecom s poteškoćama u razvoju i njihovim roditeljima – rekla je voditeljica Udruge “Uz tebe sam” Marina Kereša, te dodala kako Udruga ima pet zaposlenih koji se brinu o korisnicima s cerebralnom paralizom i mentalnom retardacijom. Redovno, svaki ponedjeljak Udruga ima igraonice s djecom s teškoćama u razvoju, a srijedno i petkom se provodi projekt vezan uz učenje djece.

– Planiramo i radnu terapiju za svu djecu i malde jer kada djeca završe osnovnu i srednju školu prepuštena su sami sebi i roditeljima – dodala je Marina Kereša te zahvalila svoma koji pomažu udruzi, a posebice volonterima Gospodarske škole koji već deset godina redovno dolaze na radionice.

Izvor: Foto: Andreja Krobot

U fokusu

FOTO Svečanom sjednicom obilježen Dan grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Gradonačelnik Neven Bosilj poručio je da živi za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti proizvodne hale

Svečanom sjednicom danas je proslavljen Dan Grada Varaždina. Svečanoj su sjednici prisustvovali premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković, ministar Davor Filipović, župan Anđelko Stričak kao izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, direktor Fonda Luka Balen, izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, saborski zastupnici i zastupnice te brojni drugi.

Sve okupljene uvodno je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki.

Gradonačelnik Neven Bosilj podsjetio je na bogatu povijest Varaždina, ali i na projekte koji su realizirani u proteklih godinu dana.

-Skoro osam i pol stoljeća prošlo je od spomena imena Varaždina i s ponosom baštinimo tu povijest. Generacije Varaždinaca izgradile su naš poseban varaždinski duh, a osjećaj vezanosti za povijest i tradiciju samo je prva polovica priče – rekao je Bosilj i istaknuo da je posebno važno budućim generacijama stvoriti bolje prilike.

Spomenuo je i značajne događaje koji  su obilježili ovu godinu, poput primjerice obnove Gradske vijećnice koja slavi 500-ti rođendan.

Ponovio je da je Varaždin iznad svih te se osvrnuo i na problematiku baliranog otpada.

 -Živim za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti nove proizvodne hale i nova radna mjesta. Stvaramo temelje za novi razvojni ciklus našega grada – rekao je Bosilj i zahvalio svima koji su pomogli u rješavanju problema s balama, od stručnog tima, Fonda i na kraju hrvatske Vlade.

U ime svih načelnika i gradonačelnika sve okupljene pozdravio je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Župan Anđelko Stričak, kao izaslanik predsjednika Sabora, čestitao je Dan grada svim Varaždinkama i Varaždincima.

-Da Vlada nije donijela odluku o financiranju sanacije bala vjerojatno bi na ovoj sjednici sve bilo tmurno, ali sada ovdje vlada optimizam – rekao je među ostalim Stričak.

Na kraju se obratio i premijer Andrej Plenković.

-Ovo je moj drugi boravak u Varaždinu u zadnjih desetak dana. Cilj je da zajednički emancipiramo sve što zajedno činom za razvoj grada i cijelog sjevera Hrvatske – rekao je Plenković i podsjetio da je nedavno bio na otvaranju Centra kompetentosti Medicinske škole.

-U osmoj godini mandata gotovo da nema institucije koje nisam obišao, ali ovakvu srednju školu nisam vidio – pohvalio je Plenković. Osvrnuo se i na rješenje bala.

Podsjetio je da je gradonačelnik Bosilj na svečanoj sjednici županijske Skupštine uputio apel da se riješe bale. Potom je zahvalio gradonačelniku i saborskim zastupnicima Damiru Habijanu i Predragu Štromaru jer su dali doprinos u rješavanju bala.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su nagrade i priznanja.

Ivan Vujec i Denis Peričić primili su nagrade za životno djelo. Medalje idu Branku Spevecu posthumno, Hani Hegedušić i Marijanu Sertiću.

Plakete se dodjeljuju, OPG-u Pocedulić, TZ-u Grada Varaždina, ŠRD Varaždin, Udruzi za klasični balet Vindija, Metalskoj industriji Varaždin d.d.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinu obuka komunalnih redara, raspravljat će i o komunikaciji s “teškim strankama“!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

ilustracija

Varaždin će u četvrtak, 7. prosinca, od jutarnjih sati biti domaćin obuke komunalnih redara.

Obuka komunalnih redara, namijenjena je i drugim službenicima i/ili pročelnicima u čijem je “opisu posla” problematika komunalnog gospodarstva.

Stoga će sudionici skupa u Park Boutique hotelu raspravljati između ostalog o zakonskoj regulativi za postupanje komunalnog redarstva s naglaskom na gospodarenje otpadom, o Odluci o komunalnom redu i drugim aktima JLS važnima za postupanje komunalnog redarstva.

Programom je prije pauze za kavu Predviđena još jedna zanimljiva točka. Riječ je  o profesionalnoj komunikaciji s „teškim strankama“, što god to značilo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje