Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Umirovljenici svladali rad na računalima, engleski i njemački, za nove grupe već postoje liste čekanja!

Objavljeno:

- dana

‘- Ova uvjerenja znače da smo se svi mi uklopili u trend cjeloživotnog učenja i obrazovanja. Nisam išla na tečaj informatike, jer to sam za potrebe posla svladala dobro, nego tečaj engleskog jezika. Jako sam zadovoljna s tečajem jer je praktičan. Volim putovati i engleski jezik sigurno će mi koristiti – rekla je Karmen Gumbas, polaznica programa engleskog jezika na današnjoj dodjeli uvjerenja za polaznike koji su završili programe obrazovanja na Pučkom otvorenom učilištu Varaždin. Programi su realizirani zahvaljujući dotaciji Grada Varaždina te su za polaznike bili besplatni. Za položene tečajeve engleskog i njemačkog jezika, te osnovnog i naprednog tečaja informatike primilo je ukupno 31 umirovljenika, a program voditelja izrade i provedbe EU projekata 12 nezaposlenih osoba koje je predložio Zavod za zapošljavanje

Cjeloživotno učenje važno

– Deset osoba je završilo osnovni tečaj informatike, sedam napredni tečaj informanitke, osmero osoba engleski i šest osoba njemački jezik. Na listi čekanja za ovu jesen je puno umirovljenika. Budući da smo vidjeli da vam ta znanja pomažu u svakodnevnom životu potrudili smo se iste programe staviti na dnevni red – rekla je Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica POU Varaždin. Polaznike je na današnjoj svečanosti pozdravila i predstojnica Zavoda za zapošljavanje – Regionalnog ureda Varaždin Branka Šaško. – Svi znamo da je važnost cjeloživotnog učenja jako velika i podržavam inicijativu za održavanje ovih programa POU-a i Grada Varaždina, s kojima i inače dobro surađujemo. Zavod za zapošljavanje svake godine posvećuje veliku važnost obrazovanju. Naime, u nedostatku radne snage pokušavamo raznim obrazovnim programima pronaći poslodavcima radnike. Lani je u suradnji s Gradom Varaždinom bilo 40 osoba uključeno putem POU-a u programe izrade i provedbe EU projekata, njegovatelje starijih i nemoćnih osoba te engleski i njemački jezik. Većina osobe koji su završili programe za EU projekte se i zaposlila – rekla je Šaško i najavila da će se programi nastaviti i dalje.

Varaždin je bio pionir u obrazovanju

Prije podjele uvjerenja polaznicima gradonačelnik Ivan Čehok je rekao da Hrvatska za ostalim zemljama Europe zaostaje po tečajevima neformalnog obrazovanja. – Zato je dobro da POU, zajedno sa Zavodom za zapošljavanje organizira ovakve programe. Varaždin je bio pionir u obrazovanju informatike za osobe treće životne dobi. Još 2004. godine smo pokrenuli program učenja informatike za umirovljenike. Sjećam se kao danas, imali smo dvoje umirovljenika na tečaju. Svi u Hrvatskoj su se čudili što izvodimo. Umirovljenici koji su krenuli na tečaj nisu znali uključiti računalo, a kad su ga završili već su slali mailove svojim unucima. Obrazovanje traje cijelog života i ovo je dokaz – rekao je Čehok koji je uvjerenja podijelio zajedno sa svojom zamjenicom Sandrom Malenicom. Kako je bilo na današnjoj podjeli uvjerenja pogledajte u fotogaleriji Ivana Agnezovića.

U fokusu

U Hrvatskoj sve više ovisnih o igrama na sreću pa će zakon biti postrožen

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Vlada je 11. srpnja Hrvatskom saboru uputila izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, kojima se puno restriktivnije regulira njihovo oglašavanje te se uvodi registar isključenih igrača koji će voditi Hrvatski zavod za javno zdravstvo radi odvraćanja građana od igranja takvih igara.

Premijer Andrej Plenković kazao je da posebice treba imati na umu da su se igre na sreću “snažno raširile” kroz digitalni prostor, a da Vlada treba voditi računa o uplivu takvih aktivnosti na građane, posebno mlade.

– S te strane, bolja regulacija, osobito u kontekstu Nacionalne strategije djelovanja na području ovisnosti, treba utjecati na smanjenje ovisnosti o kockanju, to jest hazarderstvu, te puno bolje regulirati ovu djelatnost – rekao je.

Kako je kazao potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac, s obzirom na to da postoji problem porasta ovisnosti o igrama na sreću, postoji potreba primjerenijeg utvrđivanja i uređivanja propisa na području igara na sreću.

Prijedlog izmjena zakona je tako usmjeren na dva ključna područja – regulaciju novih mjera društveno odgovornog priređivanja igara na sreću i ograničavanje oglašavanja.

Mjere društveno odgovornog priređivanja tako obuhvaćaju uvođenje obveze identifikacije svih igrača u zemaljskim poslovnicama, ujednačavanje postupka isključenja igrača, uspostavu registra isključenih igrača, kao i mjere oduzimanja prava priređivanja igara na sreću zbog neprovođenja mjera društveno odgovornog priređivanja.

Kada je riječ o ograničavanju oglašavanja, ono uključuje ograničavanje oglašavanja putem interneta, u audio-vizualnim i radijskim programima, zabranu oglašavanja igara na sreću u tiskanim medijima, na javno vidljivim površinama, kao i smanjenje vanjske vidljivosti prostora za igre na sreću.

– Cilj ovih zakonskih izmjena je da se dodatnim mehanizmima odgovornog priređivanja igara na sreću, dostupnost igara na sreću i poticanje na sudjelovanje u igrama na sreću, ograniči, što će rezultirati i smanjenjem incidencije o ovisnosti u igrama na sreću i njenih negativnih posljedica, kako na pojedinca tako i na društvo u cijelini – zaključio je Primorac, koji je novitete u sferi regulative igara na sreću detaljno predstavio sredinom ožujka, kada su zakonske izmjene upućene u javno savjetovanje.

Tada je između ostalog bilo riječi i o sprječavanju rada nelegalnih internetskih priređivača. Naime, trenutno se građanima sudjelovanje u igrama takvih priređivača priječi blokiranjem pristupa sadržaju tih subjekata, to jest njihove IP adrese. No, s obzirom da su subjekti pronašli načine kako izbjeći postavljena ograničenja, zakonskim izmjenama se predlaže uvođenje dodatne mjere blokiranja financijskih transakcija uplate u internet igre od strane pružatelja platnih usluga.

Kako se moglo tada čuti, nelegalno priređivanje igara putem interneta predstavlja jedan od ključnih izazova, pri čemu je mahom riječ o subjektima koji se nalaze u inozemstvu, pa ih je teže kontrolirati i sprječavati u poslovanju. S takvim platformama je povezano i sudjelovanje maloljetnika u igrama na sreću, a također, država se suočava i s propuštenim prihodima i prihodima od naknada.

Nastavite čitati

U fokusu

Dodijeljeni ugovori za financiranje RCGO Piškornica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu sastanka Vlade RH sa županima i predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina, 10. srpnja održano je svečano potpisivanje i dodjela ugovora o privremenom financiranju projekata Regionalnog centra za gospodarenje otpadom (RCGO) Piškornica.

Time se se osiguravaju potrebna sredstva za nastavak izgradnje ovog centara za gospodarenje otpadom.

U skladu s obvezama iz Plana o gospodarenju otpadom, Vlada Republike Hrvatske donijela je 4. travnja 2024. godine Odluku o koordinaciji aktivnosti vezanih uz izgradnju četiri centra za gospodarenje otpadom. Odlukom je određeno da će se za projekte izgradnje centara za gospodarenje otpadom, do potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2027., dosadašnje financiranje privremeno nastaviti u 2024. godini prema postojećim omjerima sufinanciranja iz inicijalno sklopljenih OPKK ugovora.

Okončana i formalna procedura potpisivanjem ugovora kojim se omogućuje nesmetani nastavak projekta. Privremeno financiranje u 2024. godini se ostvaruje na način da se 90 % sredstava osigurava iz EU fondova (udio 69,9975 %) i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) (udio 20,0025 %), dok 10% osiguravaju jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Ukupno, Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije osiguralo je sufinanciranje u iznosu od 5,6 milijuna eura. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) dodao je dodatnih 1,6 milijuna eura. Ostatak od 800.000 EUR osiguravaju jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, čime se osigurava ukupni iznos financiranja projekta od 8 milijuna eura.

Ugovor su potpisali Marija Vučković, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije, Luka Balen, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te Mladen Ružan, direktor RCGO Piškornica. Potpisivanju su također prisustvovali župani svih županija vlasnika RCGO Piškornica: Anđelko Stričak (Varaždinska županija), Željko Kolar (Krapinsko-zagorska županija), Darko Koren (Koprivničko-križevačka županija) i Matija Posavec (Međimurska županija) te Šime Erlić, ministar regionalnoga razvoja i fondova EU.

Ugovor omogućava daljnju realizaciju projekta RCGO Piškornica, koji će kao dio sustava a prema svojoj ulozi u hijerarhiji gospodarenja otpadom pozitivno utjecati na postizanje ciljeva definiranih strateškim i planskim dokumentima Republike Hrvatske u području gospodarenja otpadom te doprinijeti daljnjem smanjenju odlaganja neobrađenog otpada i povećanju stope recikliranja.

– Svakodnevno svjedočimo koliko je bitna zaštita okoliša, odnosno gospodarenja otpadom. O projektu Uspostave RCGO Piškornica čiji su osnivači Varaždinska i Međimurska županija, Koprivničko-križevačka i Krapinsko-zagorska županija te Općina Koprivnički Ivanec govorilo se godinama. Međutim, unatrag godinu-dvije vide se konkretni pomaci, odnosno započelo se s projektiranjem, a potom kreće i sama izgradnja tog centra. Tek po njegovoj izgradnji moći ćemo reći da smo napravili jedna značajan iskorak u gospodarenju otpadom – naglasio je župan Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje