Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Uskočite u stare levisice, ponesite ploče i dođite u Novi Marof na plesnjak u traperu

Objavljeno:

- dana

Sastanak u traperu i ove je godine u Novom Marofu okupio ljubitelje levisica, glazbe s ploča i retro trendova iz ludih 80-tih.

U sklopu Dana grada Novog Marofa prošle je godine prvi put održan “Sastanak u traperu”. S obzirom na odličan “feedback” Marofčana i drugih posjetitelja Turistička zajednica grada i ove je godine organizirala program u istome tonu, ali s puno više sadržaja pa je događaj s jedne večeri produžen na cijeli vikend. Glavno mjesto događanja je prostor “Stare škole” gdje su organizirani koncerti, radionice, izložbe, predavanja. – Prošle smo godine malo i riskirali organizacijom ovog eventa, ali sve je izuzetno dobro prihvaćeno i odlučili smo ići dalje. S obzirom na to da se sve odvija u prostoru Stare škole, koju koriste udruge mladih iz Novog Marofa, i one su prepoznale dobru ideju i uključile se. Tako imamo udruge Mladi za Marof, Alternativa i Moving koje sudjeluju u organizaciji, a naravno sve je u stilu 80-ih – kazala je Renata Horvatić iz Turističke zajednice. Posjetitelji su u opuštenoj “rokerskoj” atmosferi i brojnim sadržajima mogli uživati od petka, a kulminacija programa bila je u subotu navečer. Mogli su razgledati izložbu sportskih biciklističkih dresova iz 80-tih iz privatne kolekcije Denisa Vlašića, izložbu retro stolaca brenda Smetnjak i dizajnerske traper odjevne komade modnog studija BROTH. Udruga Pivara Sjever & Križevačka Udruga Pivara prezentirala je popularna craft piva, a udruga mladih MZM organizirala je igranje društvenih igara. Subotnji program završio je koncertom benda jamIT koji je svirao domaći i strani rock 80-tih. – Na istom mjestu kod Stare škole družimo se i u nedjelju, a program ćemo zaključiti plesnjakom u dvorištu. Zato prekopajte ormare, izvucite stare “levisice”, donesite ploče, dođite i uživajte s nama u retro ritmu – poručuju iz Turističke zajednice Novog Marofa.

Život i društvo

Provjerili smo kakvo će biti vrijeme tijekom uskrsnog vikenda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pred sjeverom Hrvatske je hladniji tjedan nego onaj za nama.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a za Varaždin od ponedjeljka, 3. travnja, do petka, 7. travnja, izmjenjivat će se sunce i oblaci. Navedenih dana najviša dnevna temperatura bit će 9 °C. Prema vikendu noćna pada ispod nule, pa se sa srijede na četvrtak očekuje i -3 °C.

Tijekom Velike subote uglavnom će padati kiša, na Uskrs će biti oblačno s malo kiše u večernji satima, a najkišovitiji bi trebao biti Uskrsni ponedjeljak. Ipak, tijekom uskrsnog vikenda trebalo bi biti koji stupanj više nego tijekom tjedna.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na Uskrs u varaždinskoj katedrali će se slavit sveta misa na engleskom jeziku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedjeljom Muke Gospodnje, Cvjetnicom, kršćani ulaze u Veliki ili Sveti tjedan, kada Crkva slavi središnja otajstva svoje vjere – Kristovo djelo otkupljenja u njegovoj smrti i uskrsnuću.

Na Veliki ponedjeljak, utorak i srijedu svete mise su u varaždinskoj katedrali po redovitom rasporedu, u 7.30, 9.00 i 18.00 sati, objavila je Varaždinska biskupija.

Na Veliki četvrtak 6. travnja, dan ustanove Euharistije i Svetog reda, u varaždinskoj će se katedrali okupiti svećenici Varaždinske biskupije koji će sa svojim biskupom Božom Radošem slaviti Misu posvete ulja s početkom u 10 sati. U tom slavlju svećenici će obnoviti svoja svećenička obećanja, a biskup će blagosloviti bolesničko ulje i posvetiti krizmu.
U četvrtak navečer slavit će se Misa Večere Gospodnje s početkom u 18 sati. Nakon prijenosa Presvetog Oltarskog Otajstva biti će bdijenje, tzv. Getsemanska ura. Katedrala će do ponoći biti otvorena za molitvu u šutnji i sabranosti.

Na Veliki petak, 7. travnja spominjemo se Kristove muke i smrti na križu. Toga dana ne slavi se euharistijska žrtva. Služba Muke Gospodnje, obredi Velikog petka, započet će u 17 sati.

Na Veliku subotu 8. travnja dolazimo pokloniti se Kristovom tijelu u grobu, Crkva čitav dan razmatra muku i smrt našega Otkupitelja. Isusov grob moći ćete pohoditi tijekom čitavog dana od 7.30 sati.
Navečer u 20 sati započet će slavlje Vazmenog bdijenja.

Na Nedjelju Uskrsnuća Gospodinova 9. travnja misna slavlja u katedrali bit će po redovitom nedjeljom rasporedu: u 7.30, 9.00, 11.00 i 18.00 sati. Središnjim misnim slavljem u 11 sati predsjedat će varaždinski biskup Bože Radoš.
Uskrsni blagoslov jela bit će nakon vazmenoga bdijenja i na kraju uskršnjih svetih misa u 7.30 i 9.00 sati.

Tijekom Velikog tjedna u varaždinskoj katedrali prilika za slavlje sakramenta pomirenja (ispovijedi).
Prilika za uskrsnu svetu ispovijed u varaždinskoj stolnici kroz Veliki tjedan je po sljedećem rasporedu:

od Cvjetnice do Velike srijede
7.30 – 12 sati i 16 – 19 sati

Veliki četvrtak
7.30 – 9 sati i 16 – 19 sati

Veliki petak i Velika subota
7.30 – 12 sati

Na Uskrs, 9. travnja, u varaždinskoj katedrali Uznesenja BDM na nebo slavit će se sveta misa na engleskom jeziku u 16 sati.
Prilika za svetu ispovijed na engleskom jeziku bit će u varaždinskoj katedrali na Veliku subotu, 8. travnja, u 11 sati.

– Pozivamo sve ljude iz dalekih zemalja koji rade i žive u Varaždinu i okolici da zajedno proslave Uskrs. Poznajete li u svojoj sredini vjernike iz Filipina, Indije ili drugih zemalja koji se žele ispovijedi i slaviti na Uskrs svetu misu na engleskom jeziku – istaknuli su u Varaždinskoj biskupiji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje