Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Uspjeh Koke i Vindije: Prvo meso peradi ponijelo oznaku “Dokazana kvaliteta – Hrvatska“

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Objavljeno:

- dana

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u četvrtak je s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom i ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem obišla pogon tvrtke Koka d.d.  Povod posjeta bilo je označavanje prvog mesa peradi oznakom „Dokazana kvaliteta–Hrvatska“.

Naime, Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je nacionalni dobrovoljni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda „Dokazana kvaliteta-Hrvatska“, radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Spomenuta oznaka garantira da je upravo Hrvatska zemlja podrijetla glavnog sastojka, te ujedno i zemlja gdje je proizvod proizveden ili prerađen. Riječ je zapravo o certifikatu kojeg je 2020. godine odobrila Europska komisija, te će ga Vindija uskoro dobiti i za svoje mliječne proizvode.

– Do danas imamo priznate četiri oznake „Dokazana kvaliteta“ –  za meso, voće, konzumna jaja, povrće te meso peradi. Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“, za sektor proizvodnje mesa peradi podnijela je Hrvatska poljoprivredna komora – istaknula je ministrica u svojem obraćanju okupljenima u proizvodnim pogonima varaždinske Koke. 

– Do danas imamo priznate četiri oznake „Dokazana kvaliteta“ –  za meso, voće, konzumna jaja, povrće te meso peradi. Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“, za sektor proizvodnje mesa peradi podnijela je Hrvatska poljoprivredna komora – istaknula je ministrica u svojem obraćanju okupljenima u proizvodnim pogonima varaždinske Koke.

Dodala je kako su prvi podnositelji zahtjeva spomenuti certifikat bili proizvođači jabuka, koji su dobili sredstva za izgradnju logističko-distribucijskog centra. Slijedili su ih proizvođači povrća, jaja, mesa peradi…

– Sada su na redu proizvođači svinjetine, te me posebno raduje činjenica da su zahtjev podnijeli i u sektoru proizvodnje mlijeka. Vindija je iskazala spremnost za preuzimanje i daljnji razvoj ove oznake koja garantira da se cjelokupni proizvodni proces od polja do stola odvija u Hrvatskoj. U peradarstvu to podrazumijeva proizvodnju od rasplodnog jajeta i jednodnevnih pilića do tova. Odnosno, od proizvodnje stočne hrane do finalne prerade pilećeg mesa s distribucijom u trgovačku mrežu – objasnila je Vučković. 

Na nju se nadovezao  varaždinski župan Anđelko Stričak koji smatra da je proizvodnja hrane stekla izniman značaj, i to u sferi nacionalne sigurnosti!

-Uvijek kada spominjemo prehrambene proizvode, govorimo o poljoprivrednim gospodarstvima, ali po meni je to sve više i više pitanje nacionalne sigurnosti. Svi pratimo aktualne geopolitičke okolnosti koje su top tema već sada, a kako stvari stoje, u idućem razdoblju će samodostatnost u proizvodnji poljoprivrednih proizvoda biti ključna – ustvrdio je župan.

Treba znati da je na području Varaždinske županije iz programa ruralnog razvoja dosad ugovoreno oko 700 milijuna kuna za različite investicije i potpore. Korisnicima poput malih i mladih poljoprivrednika isplaćeno je oko 550 milijuna kuna, što je hvale vrijedno.

Spomenimo i to da Grupa Vindija, čija je sastavnica i Koka, oduvijek njeguje pojam kvalitete u cjelokupnom proizvodnom procesu.

– Ovaj certifikat dokazuje sljedivost ne samo u preradi jer tu je riječ o proizvodu istinski proizvedenom u okviru hrvatskih tovnih kapaciteta, te su u prehrani peradi korištene domaće žitarice. Na taj način dokazujemo da njegujemo hrvatsku proizvodnju koja je već dugi niz godina pod iznimno velikim pritiskom – ističe Nenad Klepač, predsjednik Uprave ove tvrtke koja zapošljava više od 4200 radnika, te istovremeno angažira preko 1000 kooperanata za proizvodnju mlijeka i mesa peradi.

U fokusu

Vlasnici međimurske “Vajde“ dobili milijune za stoku koje uopće nema na farmama?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Redakcija Telegrama tvrdi da je razotkrila veliki skandal s EU potporama – braća Pivac dobila su milijune eura, a na nekim prijavljenim farmama navodno uopće nemaju stoku!

Prema tvrdnjama Telegramovih izvora riječ je o međimurskoj Vajdi, tvrtki iz Grupe Pivac koji su najveći korisnici potpore za Mjeru 14  iz europske blagajne. Prošle im je godine za tu mjeru isplaćeno 3,8 milijuna eura.

Prihodi Vajde prošle su godine iznosili 89 milijuna eura, dobit je 3,46 milijuna eura, upravo nešto manje od iznosa potpora za Mjeru14.

– Na nekim se lokacijama svinje nikad nisu ni nalazile, niti su, prema izjavama zatečenih vlasnika, imali ugovore s podnositeljem zahtjeva o usluzi uzgoja svinja. Dakle, novac za Mjeru 14 je isplaćen, a da životinje nisu niti bile uzgajane na farmama niti je postajao ugovor s kooperantima – ističe se u članku kojeg u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Nastavite čitati

U fokusu

Afera covid testovi: Filip Mihalić bio je na razgovoru u policiji. U istragu se uključio i USKOK

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Filip Mihalić bio je nedavno na razgovoru u policiji, a u istragu se uključio i USKOK, neslužbeno doznaju 24 sata.

Također, Filip Mihalić u nedjelju je prvi put izravno pokušao komunicirati s novinarima 24sata.

Podsjetimo da je prošlo više od mjesec dana od kad je afera o krivotvorenim covid testovima izašla u javnost.

On je navodno u početku uvozio originalne kineske testove, ali se u drugoj polovici prošle godine prebacio na drugu vrstu biznisa. Sumnja se da je uvozio krivotvorine iz jedne turske tvornice, a zatim ih raspačavao po Hrvatskoj i Europskoj uniji. U slučaj je uključen i Interpol.

Prošlog tjedna i mi smo pitali policiju u kojoj je fazi istraga. Kratko su nam odgovorili da je istraga u tijeku.

Pitali smo policiju što je sa slučajem Mihalićevih krivotvorenih covid tekstova. Evo odgovora

-Nastavno na vaš upit obavještavamo vas kako se u sklopu istraživanja poduzimaju potrebne mjere i radnje iz nadležnosti policije, a o kojim detaljima, s obzirom na tajnost izvida, u ovom trenutku ne možemo javno iznositi podatke. Po dovršetku kriminalističkog istraživanja o rezultatima istog, kao i svim poduzetnim mjerama i radnjama, policija će izvijestiti nadležno državno odvjetništvo, a kada se steknu uvjeti u koordinaciji s državnim odvjetništvom izvijestit će se javnost – odgovorili su nam iz policije.

Novinari 24 sata pak javljaju da je u međuvremenu prijava za silovanje i prijetnje odbačena na Odvjetništvu u Velikoj Gorici s obrazloženjem na dvadesetak stranica, uz uputu oštećenoj da u određenom roku može poduzeti progon nad Filipom.

Filip je pak kontaktirao 24 sata nakon što je saznao da novinari pokušavaju komunicirati s ljudima povezanim s njim. Nazvao je u nedjelju navečer, i pokušao dogovoriti sastanak s novinarima 24 sata s prijedlogom da će on odgovoriti na pitanja umjesto ljudi do kojih su pokušali doći. Međutim, odbio je prijedlog da se sastanu u redakciji.

Nadalje, prije objave prvog u seriji istraživačkih tekstova o Mihaliću, redakciji 24 sata javio se Anđelko Mihalić, Filipov otac, i otvoreno zatražio sastanak. Anđelko je prokurist u Filipovoj firmi. Sastali su se u jednom zagrebačkom hotelu, a on je nešto više od sat vremena pokušavao objasniti čime se točno bavi njegov sin. Filipa nije bilo, baš tog dana morao je otputovati u inozemstvo. Tada je obećao dogovoriti zajednički sastanak s Filipom i odgovore na sva pitanja. Sastanak s Filipom nikad se nije dogodio. Odgovori na poslana pitanja nikad nisu stigli.

Više o samom slučaju pročitajte u tekstu: Kako su Mihalići iz Kneginca stekli bogatstvo: Anđelko zarađivao na zemljištima, sin Filip krivotvorio novac, a potom i covid testove

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje