Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Uspješna Noć muzeja u Međimurju: Riznicu Međimurja razgledalo 1500 posjetitelja

riznica međimurja noć muzeja

Objavljeno:

- dana

Međimurje se u ovogodišnju Noć muzeja uključilo s nikad bogatijim programom, a građani su imali priliku besplatno razgledati postav Muzeja Međimurja Čakovec, Centra za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu, Centra dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu, Muzeja “Croata insulanus” Grada Preloga, Ekomuzeja “Međimurje malo” u Međimurskoj palači turizma u Čakovcu, Oldtimer muzeja u Selnici i etno zbirku Župnog dvora u Donjem Vidovcu.

O uspješnosti održane manifestacije u Međimurju svjedoči podatak Muzeja Međimurja Čakovec koji je posjetilo 1500 građana, što je velika brojka s obzirom na  ograničavajuće okolnosti u kojima se i ove godine održala Noć muzeja. Velikom broju posjetitelja zasigurno je pridonijela Riznica Međimurja, jedinstveni muzej nematerijalne baštine koji je svoja vrata otvorio prošle godine, a u kojem su, osim razgledavanja stalnog postava, posjetitelji mogli kroz virtualnu stvarnost doživjeti slijetanje čakovečkog pozoja na Stari grad Čakovec ili prošetati hodnicima kojima su šetali Zrinski.

Muzej Međimurje Čakovec s obilježavanjem Noći muzeja krenuo je već od jutarnjih sati radionicama na kojima su školarci imali priliku isprobati i upoznati tehnologiju virtualnih (VR) i naočala za hologramske projekcije (HoloLens). Na službenom otvorenju Noći muzeja održala se promocija Knjige legendi i turističkoga proizvoda projekta „Living castles“ kojoj su nazočili župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini. U Noći muzeja po prvi puta su se uključili i Ekomuzej “Međimurje malo” i Centar dr. Rudolf Steiner u Čakovcu.

U prostorima Centra dr. Rudolfa Steiner postavljena je izložba učenica Graditeljske škole Čakovec Elene Fegeš i Dore Mežnarić, koje su predstavile svoj koncept autorskih umjetničkih djela pod nazivom “Darkness Light”.

Podršku mladim umjetnicama pružili su zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat, ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec sa suradnicima i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec.

U sklopu Noći Muzeja u Ekomuzeju Međimurje malo predavanje „Historia draconum ili povijest zmajeva“ održao je Kristijan Petrović, a posjetitelji su mogli razgledati suvremeni, multimedijalni, interaktivni postav koji uz virtualnu stvarnost ujedinjuje najvažnije vrijednosti Međimurja.

Međimurje

FOTO Među ovogodišnjim dobitnicima općinskih pohvalnica Općine Belica Mateja Vranović i Stjepan Škvorc

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: VV/Međimurska županija

Povodom obilježavanja Dana Općine Belica i blagdana sv. Petra i Pavla, u petak, 24. lipnja, održana je svečana sjednica tamošnjeg Općinskog vijeća. Obilježavanje Dana Općine započelo je prijmom nagrađenih učenika Osnovne škole Belica.

– Općina snažno podupire rad udruga, starije populacije, ali i pomaže djeci uz povećanje naknada za sufinanciranje boravka djece u oba vrtića, pomažemo učenicima osnovnih i srednjih škola te stipendiramo studente.

Očekivanja naših mještana su uvijek velika, i to je ono što nas potiče da još bolje radimo svoj posao. Imamo prekrasnu Općinu, s prekrasnim ljudima koji su aktivni u mnogobrojnim udrugama, a nama vijećnicima odgovornost je da opravdamo povjerenje koje nam je dano – rekao je predsjednik Općinskog vijeća Općine Belica Petar Janušić.

Pozdravio je i uzvanike, među kojima su bili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, župan Međimurske županije Matija Posavec, potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini te načelnici susjednih općina, predstavnici političkog, društvenog i gospodarskog života Međimurja, kao i dobitnici ovogodišnjih najviših priznanja.

Načelnik Belice Zvonimir Taradi osvrnuo se provedene projekte u protekloj godini, posebno istaknuvši zadovoljstvo što je Općina Belica dobitnica prestižne nagrade „Žuti okvir“ za održivi razvoj, znanost i obrazovanje, koju dodjeljuje magazin National Geographic Hrvatska.

– Konačno je završena atletska staza s borilištima koju će koristiti svi mještani naše općine. Projekt je vrijedan 1,6 milijuna kuna, a financijski nam je pomogla i Međimurska županija. Uređujemo i poslovne zone, išli smo u izmjene prostornog plana kako bismo svojim poljoprivrednicima omogućili sve uvjete za gradnju skladišta s hladnjačama, jer želimo razvijati poljoprivrednu proizvodnju i poticati proizvođače – istaknuo je načelnik.

Župan Matija Posavec istaknuo je da će se uz financijsku pomoć Županije krenuti u adaptaciju škola u Belici i Gardinovcu, a u suradnji za Županijskom upravom za ceste proširit će se cesta Belica – Gardinovec.

– Želja nam je da se na području Županije izgradi regionalno-distributivni centar na kojem će se skladištiti poljoprivredni proizvodi i iz kojeg će poljoprivredni proizvodi distribuirati u naše javne ustanove – dodao je.

Svečana sjednica prilika je da se za svoje uspjehe, dostignuća i rezultate nagrade istaknuti mještani općine, a ove je godine Općinsko vijeće na svojoj posljednjoj sjednici donijelo odluku o dodjeli ukupno šest nagrada.

Pohvalnicu Općine Belica dobili su Mateja Vranović, Najuzornija hrvatska seoska žena u 2021. godini, Stjepan Škvorc, amaterski pisac drama, belički Ogranak međimurske Podružnice Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata, Udruga građana „Gardruža“, Nogometni klub „BSK“ i Djećji vrtić svetog Nikole. Nagrade su dodijeljene i uspješnim učenicima te njihovim mentorima.

Svečanu sjednicu uveličali su Limena glazba Belica te učenici Osnovne škole Belica.

Nastavite čitati

Međimurje

Koncertom violončelistice Ane Rucner otvoreno “Ljetno kulturanje” u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čakovečko ljeto počelo je i službeno 24. lipnja, svečanim otvaranjem događanjima bogatom manifestacijom „Ljetno kulturanje“ u atriju Staroga grada u Čakovcu. Dobro poznato “Ljeto u gradu Zrinskih” od ove godine ima novi naziv, uz drukčiji i svježiji program pod organizacijskom palicom tima iz Centra za kulturu Čakovec.

“Ljetno kulturanje” na velikoj je pozornici u atriju otvorila čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini te pozvala Čakovčanke i Čakovčane da u dva vikenda posjete sve što je za njih pripremljeno, oko 25 besplatnih programa, redom kazališnih predstava, filmskih projekcija, stand up-ova, koncerata i drugo, zaključno do 3. srpnja.

Prvi dan manifestacije donio je Chill zonu, dio za opuštanje u Perivoju Zrinskih kod sv. Jeronima te after party u Fox baru, dok je atmosferu zagrijala virtuozna violončelistica koja već više od 20 godina oduševljava sve generacije publike – Ana Rucner.

U Čakovec je stigla s novim, jedinstvenim koncertnim programom, u pratnji vrsnog rock bubnjara Marka Duvnjaka.

Publici su se predstavili programom crossover obrada klasike i novim repertoarom koji najavljuje njen singl “Bijeli anđeo”, uvertiru u novi album “Classic Balkan”. Album donosi novu epohu i poglavlje u glazbenoj karijeri poznate violončelistice, a uključuje i sjajne skladbe svjetske glazbe.

Elementi klasične, moderne i etno glazbe, uz atraktivan nastup na sceni, svrstavaju je u sam vrh domaćih izvođača na svjetskoj sceni, a čakovečka publika to je prepoznala i nagradila ovacijama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje