FOTOMarta Konjačić

– Vozači vode brigu o pješacima samo kada vide da netko stoji na pješačkom prijelazu.

To smo imali priliku vidjeti kada smo zadnji put popisivali pješake. Ljudi su nam se žalili da im vozači nikad ne staju. Zato vozači, poštujte propise i prometna pravila i stanite pješacima na pješačkim prijelazima – poručila je Petra Pisačić, učenica 4. b razreda smjera tehničar cestovnog prometa Strojarske i prometne škole Varaždin.

Troje najboljih vozača bit će nagrađeni

Ona je zajedno sa svojim kolegama iz razreda danas sudjelovala u akciji “Dan ljubaznosti u prometu”, tradicionalnoj akciji Strojarske i prometne škole Varaždin koja se održava uz Dan Grada Varaždina.

Supernova

– Ovo je sedma po redu akcija i u njoj sudjeluje 20 učenika koji su danas od 10 do 12 sati bili na najfrekventnijim varaždinskim raskrižjima. Bilježili su savjesne i nesavjesne vozače, dok ćemo kasnije, slučajnim odabirom, odabrati troje najboljih koje će Strojarska i prometna škola Varaždin tradicionalno nagraditi. Cilj akcije je uspostaviti tolerantni odnos između vozača i pješaka. Vrlo smo zadovoljni jer je naša akcija već postala prepoznatljiva i vozači, kad vide naše učenike na cestama, ipak pripaze i malo kulturnije voze. Ako smo uspjeli jednog vozača potaknuti na razmišljanje, naša akcija je uspjela – rekla je Monika Šipek, nastavnica skupine predmeta iz prometa na Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin i voditeljica akcije “Dan ljubaznosti u prometu”.

Akcija se tradicionalno provodi u suradnji s PU varaždinskom, čiji su predstavnici također nadgledali sam tijek akcije.

Manje nesreća, ali dva poginula

Prema podacima varaždinske policije, u 11 mjeseci ove godine na području Postaje prometne policije Varaždin dogodile su se 22 prometne nesreće u kojima su sudjelovali pješaci, što je manje za 35 % u odnosu na isto razdoblje 2017. godine kada su se dogodile 34 prometne nesreće.

U 11 mjeseci ove godine 13 pješaka zadobilo je lakše tjelesne ozljede, dok ih je sedam zadobilo teške. Dva pješaka su smrtno stradala i to u Cestici i Varaždinu, poručili su iz varaždinske policije.

Komentari

Komentara