Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Uz gradski park u Varaždinu obnavlja se drvored, uredit će se nogostup i biciklistička staza

FOTO: Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Uz gradski park, Šetalište Vatroslava Jagića uz Ulicu Augusta Cesarca u Varaždinu, bit će obnovljen drvored, uredit će se nogostup i biciklistička staza.

U petak je na konferenciji za medije predstavljeno rješenje obnove parka te uređenja nogostupa i biciklističke staze temeljeno na stručnim elaboratima.

– Nakon više od 15 godina nerješavanja problema biološke dotrajalosti drveća, na što je upozoravala struka, uz rub parka bit će obnovljen drvored koji sada predstavljala opasnost za prolaznike, parkirane automobile i sudionike u prometu. Također obnovit će se i nogostup od Ulice Alojzija Stepinca do kazališta, a na tom sijelu uredit će se i biciklistička staza kojom će biti omogućena vožnja biciklom u smjeru kazališta – priopćili su iz Grada Varaždina.

– Još je 2004 i 2005. godine elaboratima utvrđeno stanje ovog drvoreda koji već onda nije bilo sjajno. Usprkos lošem stanju, uspjeli smo produžiti život ovim stablima za dvadesetak godina, međutim vrijeme čini svoje. Drveće je ostarjelo, imali smo slučajeve rušenja granja, a srećom nije bilo velikih materijalnih šteta ni ozljeđivanja ljudi. Slijedi revitalizacija, struka je rekla svoje, postoje svi projekti pa se nadamo da će ovaj park biti još ljepši – naglasio je Vlado Podbrežnički, pročelnik Upravnog odjela za gradnju i komunalno gospodarstvo Grada Varaždina.

Na njegove riječi nadovezao se Krešimir Sever, voditelj Odsjeka za komunalno, prometno i poljoprivredno redarstvo prezentirajući podatke o zdravstvenom stanju drveća na tom dijelu Šetališta Vatroslava Jagića.

– U zadnjih petnaestak godina radilo se više znanstvenih ispitivanja stanja drveća u parku. Pokazala su već prije 15 godina da je narušen vitalitet ovih stabala. Stabla lipe u ovom sustavu frekventne ulice i automobilskog prometa gdje su izložena lošim vanjskim utjecajima imaju znatno kraći životni vijek. Zadnja analiza izvršena je  u rujnu prošle godine i pokazalo se da stabla treba zamijeniti prvenstveno iz sigurnosnih razloga. Narušena im je statika, podložna su bolestima i patogenim organizmima koji izazivaju trulež – bio je jasan voditelj komunalnog redarstva Sever u objašnjenju zašto je potrebno postojeća stabla zamijeniti novima.

O tome je više rekla Jelena Sekelj, direktorica Parkova.

– Trudili smo se ova drveća orezivanjem i sustavnom brigom održati do sada. Sada ćemo na istom mjestu posaditi lipe visine 6 metara, koje će s vremenom narasti na 25 metara. Kad se krošnja razvije imat ćemo ponovo ovu lijepu vizuru, pa će park zadržati svoju povijesnu vrijednost. – rekla je direktorica Sekelj napomenuvši da se u Cehovskoj ulici upravo sadi 80 stabala grabova, do kraja godine još 30 stabala a uz nove projekte za tristotinjak novih stabala može se reći da se sustavno vodi briga o ozelenjavanju grada.

Uz novi drvored uredit će se pješačka i biciklistička staza o čemu je govorila viša stručna savjetnica Martina Cesar Kelemen.

– Nakon radova na sadnji drvoreda, šetnicu i zelene površine ćemo vratit  u prvobitno stanje, a u donjem dijelu duljine 174 i širine 3 metra  uredit će se biciklistička staza s obzirom da je Varaždin grad bicikla i upravo na tom dijelu imamo veliku frekvenciju biciklista. Bit će to biciklistička poveznica od Anine ulice do Kapucinskog trga, a također od Stepinčeve do Šenoine ulice. U stalnom smo kontaktu s Konzervatorskim odjelom i u suradnji s njima ćemo izraditi cijeli projekt – najavila je savjetnica Cesar Kelemen i dodala da će se provoditi i arheološki nadzor.

Konferenciju je zaključila Sanja Posavec, ravnateljica 2. osnovne škole Varaždin.

– Mi smo škola sa 700 učenika u ovom izuzetno prometnom dijelu grada. Ovdje nekoliko stotina učenika ulazi u školsko dvorište, a tu su i brojni roditelji koji prate i dočekuju djecu.  Nama je pod broj jedan zaštita i sigurnost djece. Imali smo nemili događaj kada se ovdje srušilo jedno drvo, na sreću u tom trenutku  nije bilo djece. Uz povjerenje u struku, živimo u vrijeme klimatskih promjena i ne znamo što nas očekuje sutra. Ukoliko revitalizacija ovog dijela bude imalo pomogla povećanju sigurnosti djece i pojednostavila njihov dolazak u školu ja ju svakako podržavam – navela je ravnateljica u ime svojih kolega i učenika obližnje škole.

Za radove na obnovi drvoreda, šetnice i biciklističke staze provest će se postupak javne nabave za radove i projektiranje. Radovi bi trebali početi pri kraju ove, a završiti u prvoj polovici slijedeće godine ovisno o vremenskim uvjetima. Procjenjuje se da će stajati oko 600 tisuća kuna. Za vrijeme radova bit će postavljena privremena regulacija prometa.

Život i društvo

V. Toplicama širit će miris adventskih delicija, Grad se pretvara u božićnu bajku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždinske Toplice zakoračit će u najljepše doba u godini. Centrom grada širit će se mirisi kuhanog vina, kobasica, ukusnih domaćih kolača i ostalih nezaobilaznih adventskih delicija, a bezbroj lampica unijet će poseban božićni duh i toplinu u srca svih građana.

Trg Republike Hrvatske postaje mjesto Topličke božićne priče, a uz adventske delicije, svakog vikenda do Božića i mjesto dobre zabave. Topličku božićnu priču ove nedjelje otvaraju Mirta & Emerik, tjedan dana kasnije stižu Ex Fakini, u nedjelju, 11. prosinca na redu je mali sajam KUD-a Toplice, dok će pred sam Božić, u nedjelju, 18. prosinca Varaždinskim Toplicama već tradicionalno projuriti Moto mrazovi te i ove godine razveseliti one najmlađe.

Svake nedjelje Udruga vinogradara i voćara Sveti Martin Varaždinske Toplice za sve građane i posjetitelje priprema kuhano vino i kobasice, dok će se za domaće kolače pobrinuti topličke udruge „Svibovečki zvon”, „Naši cajti” i „Biserna dolina”.

Topličku božićnu priču upotpunit će i godišnji koncert KUD-a Toplice koji je na rasporedu 3. prosinca s početkom u 17 sati u Kongresnoj dvorani Minerve, tradicionalni božićni humanitarni koncert u školskoj dvorani Osnovne škole Svibovec 18. prosinca u 15 sati te božićni koncert Glazbene škole, Područnog odjela Varaždinske Toplice koji će se održati 20. prosinca s početkom u 17 sati u Kino dvorani.

Nastavite čitati

Život i društvo

Jedinstveni kolač iz Vidovca dobio svoju monografiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vidovečki gibanik jedan je od 15-ak zaštićenih tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda u Varaždinskoj županiji, a najpoznatiji je i najvredniji „težački kolač“ jedinstven po jednostavnosti i „tajnovitosti“ recepture.

Sada je dobio i svoju monografiju koju su u etnokući KITEC u Domitrovcu javnosti predstavili zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, načelnik općine Bruno Hranić i predsjednica Udruge žena Općine Vidovec Ivanka Lonjak, a u ime autora i nakladnika govorio je Kristijan Skočibušić.

Nakon monografija Varaždinsko zelje, Zagorski puran, Varaždinski klipič i Varaždinsko bučino ulje, knjiga Vidovečki gibanik peta je u nizu koja sveobuhvatno obrađuje temu zaštićenih poljoprivrednih proizvoda Varaždinske županije. Riječ je o dvojezičnom (hrvatsko-engleskom) izdanju kojeg autorski potpisuju Kristijan Skočibušić i dr. sc. Dragutin Vincek sa suradnicima, a knjiga je, uz pomoć Općine Vidovec i Varaždinske županije, objavljena u nakladi Udruge Terra vox.

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić nije skrivao zadovoljstvo zbog još jednog izdanja koje vidovečku tradiciju predstavlja i promovira na kvalitetan i dobro osmišljen način, a gastronomija je jedan od prepoznatljivih identiteta Općine Vidovec.

– Na tome polju u Varaždinskoj županiji nitko nama Vidovčanima nije ravan. Mi smo jedina općina koja ima tri zaštićena poljoprivredna proizvoda, Varaždinsko zelje, Varaždinsko bučino ulje i Vidovečki gibanik. Na to smo jako ponosni jer smo zahvaljujući tim proizvodima prepoznati diljem Hrvatske pa i inozemstva. Gibanik je ponos vidovečke gastronomije. On je spoj gastronomske kreativnosti, jednostavnosti, ljubavi i htijenja da se pokaže kako možemo isključivo od lokalnih namirnica, proizvedenih na našim njivama, napraviti kolač. Biti drugačiji i kad je riječ o tako, neki će reći, jednostavnom kolaču. Čestitam Udruzi žena na ustrajnosti, ljubavi, želji i radu na tome da se sačuva i promiče vidovečki gastronomski identitet – rekao je načelnik Hranić.

Priče o Vidovečkom gibaniku ne bi bilo da nije Udurge žena Općine Vidovec. Zahvaljujući članicama te udruge 2014. godine Vidovečki gibanik je zaštićen kao izvorno jelo vidovečkog kraja. Udruga je nositelj Isprave (jamstvenog) žiga i neumorno u kontinuitetu radi na istraživanju, zaštiti i promociji Vidovečkog gibanika.

– Vidovečki gibanik je gastronomska priča o iskustvu generacija, o zavičaju i obiteljskim tradicijama. Gibanik je vidovečki i varaždinski! Tko ga želi upoznati mora ga kušati, doći u Vidovec i Varaždinsku županiju, gdje će osjetiti dobrodošlicu otvorenih vrata, bogatstvo duha i nezaboravne okuse stola tradicionalnih proizvoda, na kojemu će sigurno prepoznati naš Vidovečki gibanik. Udruga žena s velikim je zadovoljstvom sudjelovala u izradi monografije o Vidovečkom gibaniku, tim više što je on jedan od središnjih stupova vidovečke tradicije prema kojoj se Udruga od samoga početka svoga djelovanja odnosi brižno, u stalnoj potrazi za rješenjima kako je očuvati i zaštiti – naglasila je Ivanka Lonjak, predsjednica Udruge.

U završnom dijelu svečanosti predstavljanja knjige priređena je degustacija Vidovečkog gibanika i drugih tradicionalnih jela koje su pripremile vrijedne članice Udruge žena Općine Vidovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje