Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Uz mnogo veselja i tjelovježbe u Međimurju je obilježen Hrvatski olimpijski dan

Objavljeno:

- dana

Tradicija obilježavanja Hrvatskog olimpijskog dana, 10. rujna, u Međimurju nastavljena je i u 2022.

Ove godine Hrvatski olimpijski dan pada na subotu pa su Zajednica sportskih udruga Čakovca i Zajednica športskih udruga i saveza Međimurske županije pozvali na obilježavanje dana u petak, 9. rujna, a na poziv su se odazvale brojne predškolske i školske ustanove diljem Međimurja.

U čakovečkom Perivoju Zrinski su obje sportske zajednice u suradnji s Gimnastičkim klubom Marijan Zadravec Macan iz Čakovca za čakovečke vrtićarce organizirali „Orijentacijsko kretanje po Perivoju Zrinski sa zadacima“.

Više od 200 mališana iz vrtića Cipelica, Cvrčak i Prugi posjetilo je šest punktova u čakovečkom parku.

Od 10 do 11,30 sati na svakom punktu, koji je bio obilježen zastavom Hrvatskog olimpijskog odbora, mališani su dobili pečat na karticu, ali i jednostavne zadatke koje su morali obaviti.

– Nisu to bile preteški zadaci, već kratki motivirajući. Morali su skakati u zrak, trčati na mjestu, stajati na jednoj nozi i slično – rekla je Marija Jurak Bošnjak, trenerica u GK Marijan Zadravec Macan i dodala da su, osim toga, svi vrtićarci morali doći pješke do Perivoja i onda još napraviti krugo oko starog grada.

– Svi oni, koji su posjetili svih šest punktova, dobili su flašicu vode i zdravi zalogaj – domaću, međimursku jabuku – poručila je.

Podršku obilježavanju dana dao je i najbolji međimurski sportaš Filip Ude koji je marljivim vježbačima djelio pečate. U obilježavanje se uključio i Dječji vrtić Fijolica u Prelogu, ali po prvi put izvan svog objekta.

Ove godine u suradnji sa županijskom sportskom zajednicom napravljen je veliki događaj na središnjem preloškom Trgu Slobode na kojem je tjelovježbu predvodio Vlado Belić.

Ravnateljica vrtića Kristina Posavec rekla je da se Hrvatski olimpijski dan obilježava svake godine, ali ovog je puta napravljen iskorak.

– Želimo poslati jasniju poruku da su za zdrav način života najbitniji mir, tolerancija, zajedništvo i bavljenje sportskom aktivnošću. Zahvaljujemo se Zajednici sportskih udruga i saveza Međimurske županije što su nam osigurali sportskog trenera, majice za djelatnike, bočice za mališane. Radost djeteta na sudjelovanju u ovakvim aktivnostima je od neprocjenjive važnosti – smatra Posavec.

U Prelogu je među brojnim uzvanicima bio i predsjednik krovne županijske sportske organizacije Mato Kljajić. Kazao je kako događaj potvrđuje da Međimurje živi sportski, a za vrtić FIjolica je izjavio kako se vidi dobar rad po pitanju sporta.

– To potvrđuju rezultati koji se ostvaraju na Olimpijskom festivalu dječjih vrtića, ali sport je puno više od osvajanja prvih mjesta. To je dobra priprema za život jer nas uči radu, surađivanju, disciplini te nas priprema na poraz i pobjedu – poručio je Kljaić, dodavši da je najvažniji segment bavljenja sportom zdravlje, i fizičko i psihičko.

Za sve one koji nisu mogli sudjelovati u obilježavanju dana u Perivoju Zrinski ili na trgu u Prelogu, napravljen je interaktivni video koji je poslan na adrese svih vrtića u Međimurju. U njemu je olimpijac Filip Ude napravio opće pripremne vježbe namijenjen najmlađima.

Osim u predškolskim ustanovama, Hrvatski olimpijski dan obilježava se i u osnovnim školama.

Neke škole planiraju dan obilježiti sljedeći tjedan tako da će hrvatski olimpijski duh biti prikazan i u sljedećim danima. 

Element koji povezuje sve sudionike Hrvatskog olimpijskog dana je bijela majica. Bijela boja na simboličan način predstavlja prijateljstvo među ljudima, kao što to čini zastava prijateljstva – olimpijska zastava na kojoj pet isprepletenih krugova na bijeloj pozadini povezuje cijelo čovječanstvo.

Cilj obilježavanja dana je razvijanje svijesti o ulozi sporta u društvu, masovnije uključivanje građana u sportske aktivnosti, podizanje svijesti o važnosti redovitog bavljenja tjelesnim aktivnostima i edukacija mladih o olimpijskom pokretu i njegovom značaju.

Foto: Studio Vipro
Foto: Studio Vipro
Foto: Studio Vipro

Međimurje

Terapeutkinja Kristina Gita Kavran u Čakovcu organizira besplatne programe za djecu i odrasle

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kristina Gita Kavran poznata je po svom bogatom stvaranju u područjima glazbe, slikarstva i pisanja, no iza nje je i 15 godina iskustva u terapijskom radu s djecom i odraslima. Diplomirana životna i socijalna savjetnica svoje usluge pruža u vlastitoj akademiji „KaGita“ osnovanoj s ciljem prenošenja i širenja znanja te pronalasku rješenja za svakog pojedinca u postizanju najboljih rezultata, bilo osobnih ili poslovnih ciljeva, otkrivanju novih talenata i poticanja na humano djelovanje.

Za kraj kalendarske godine odlučila se za još jedan humanitarni korak te pod vlastitim vodstvom u subotu i nedjelju, 3. i 4. prosinca, organizira besplatne radionice pod nazivom „Relax Kids“ i „Zvučna Gong kupka – Gnothi Seauton“. Cilj oba programa je pokušati djeci i odraslima pomoći da se u ovim zahtjevnim vremenima opuste i riješe stresa.

Program „Relax Kids“ diljem svijeta se dokazao kao vrlo uspješan i učinkovit, a provodi se u sedam koraka putem kojih djeca uče kako se umiriti, fokusirati i opustiti. Ples i pokret, vježbe glume i relaksacije, istezanje, disanje, afirmativne rečenice, svjesna pažnja i vizualizacija, radnje su koje čine ove radionice. Djeci se pristupa na zabavan i njima zanimljiv način, učeći ih jednostavnim i djelotvornim tehnikama svjesne pažnje, kontrole stresa, tehnikama opuštanja koje ih uče kako razviti kreativnost, samopouzdanje, koncentraciju i vizualizaciju, razvijajući i pružajući im na taj način vještine i alate koji ostaju za cijeli život.

Program će se održati u subotu, 3. prosinca, u dva termina: za djecu od 4 do 6 godina u trajanju od 9 do 9.45 i za djecu u dobi od 7 do 10 godina u trajanju od 11 do 12 sati.

Nedjelja, 4. prosinca, je pak rezervirana za radionicu „Zvučne Gong kupke“ koja će se također održati u dva termina, od 15 do 16.30 i od 17 do 18.30.

Zvukoterapija podrazumijeva primjenu zvuka u terapijske svrhe te koristi određene frekvencije da bi putem zakona rezonancije utjecala na svaku stanicu u tijelu i balansirala lijevu i desnu moždanu polutku. Zvuci gonga imaju moć koja vodi u stanje duboke opuštenosti, nerijetko i sna, brisanja osjećaja za vrijeme, prostor, a gong kupka poznata je kao sredstvo pomlađivanja duha i regeneriranja tijela. Nakon programa „Gnothi Seauton“ (u prijevodu: „Spoznaj samoga sebe“) tijelom vlada mir, unutarnji spokoj i tišina.

Obje radionice su besplatne, ali je obvezna prethodna najava isključivo na broj 099 / 517 5662.

Nastavite čitati

Međimurje

Pošumljavanje Črečanskog polja: divljač će pronaći zaklon, ptice pjevice mjesto za gniježđenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 25. studenoga, organizirana je akcija sadnje stablašica i grmlja na području koje je trenutno bez šumskih vrsta, Črečanskom polju. Na području između Črečana i Pretetinca posađeno je oko 250 stablašica i 200-tinjak grmlja s ciljem poboljšanja staništa za brojne životinjske vrste koje borave na tom području.

Zasađene su uglavnom autohtone vrste poput hrasta, lipe i vrbe, divlje voćkarice, ali i one vrste koje pomažu pčelama. U grmlju poput lijeske, sviba, gloga, trnike i bazge zaklon će naći divljač, ali i ptice pjevice koje danas imaju sve manje mjesta za gniježđenje. U akciji je sudjelovalo 20-ak volontera.

Nositelj akcije je Lovačko društvo „Srnjak“ Macinec, a začetnik ideje „Zelena oaza“ je Josip Ceilinger, dugogodišnji aktivist u zaštiti prirode. Akciju je podržao župan Matija Posavec, a financijski je pomogle Općina Nedelišće i „Međimurska priroda“ – Javna ustanoca za zaštitu prirode.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje