Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U Herzerici se modnom pistom prošetali studenti i klinci u prapovijesnim kostimima

Objavljeno:

- dana

SRIJEDA U MUZEJU

Brojni Varaždinci i Varaždinke posjetili su jučer Gradski muzej Varaždin – palaču Herzer, kako bi prisustvovali otvorenju hrvatskog kampa “Iron-Age-Danube” projekta. Uz otvorenje samog kampa, održano je i predavanje dr. Karine Grömer iz bečkog Prirodoslovnog muzeja i modna revija živopisnih prapovijesnih kostima.

Projekt “Monumentalni krajolici starijeg željeznog doba na prostoru Podunavlja” ili Iron-Age Danube provodi se u sklopu programa Europske Unije i djelomično je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Glavni fokus projekta jest halštatska kultura koja je trajala u periodu od 800. do 450. godine prije Krista i protezala se od sjeveroistoka Francuske do sjeverozapada Balkanskog poluotoka.

Saša Kovačević iz Instituta za arheologiju, koji je i voditelj projektnog tima Iron-Age-Danube, istaknuo je kako hrvatski dio projekta, koji čine 19 partnera iz pet zemalja, predstavljaju Institut za arheologiju i Arheološki muzej u Zagrebu.

Rezultati projekta bit će testirani u devet mikro-regija zemalja projektnih partnera – Austrije, Slovenije, Mađarske, Slovačke i Hrvatske, a Institut za arheologiju, koji je jedan od hrvatskih projektnih partnera, fokus istraživanja usmjerio je na Gomilu, arheološki spomenik u Jalžabetu.

Riječ je o jednom od najvećih neistraženih grobnih humaka u Srednjoj Europi, s promjerom od oko 70 metara, a sačuvane visine više od osam metara. Gomilu će posjetiti projektni partneri i tako sudjelovati na arheološkim i multidiscipliniranim istraživanjima.

Predavanje o tekstilu i revija

Otvorenje kampa uveličala je jedna od najistaknutijih svjetskih stručnjakinja na području arheologije tekstila, dr. Karina Gromer iz Prirodoslovnog muzeja u Beču.

Nakon predavanja održana je modna revija prapovijesnih kostima koje su nosili muškarci, žene i djeca od ranog brončanog doba do kraja željeznog doba u srednjoj Europi.

Kako je izgledalo otvorenje kampa i odjevne kombinacije predstavljene na svečanoj modnoj reviji pogledajte u fotogaleriji Marte Konjačić.

Izvor: Foto: Marta Konjačić

Život i društvo

Varaždinac Audijem pokosio psa kod Finčevca, vlasnica (61) prekršajno prijavljena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 27. veljače, oko 19.40 sati, u Finčevcu je 31–godišnji vozač upravljao osobnim automobilom Audi varaždinske registarske oznake krećući se u smjeru Križevaca.

Tom prilikom na ulicu je istrčao pas vlasništvo 61-godišnjakinje, koja nije poduzela sve mjere da pas ne izađe na cestu bez nadzora te je vozilo udarilo u psa.

Protiv vlasnice psa će biti pokrenut prekršajni postupak.

Nastavite čitati

Život i društvo

Lukom pozvao Ludbrežane da prijave svoje dimnjake oštećene u potresu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Lukom d.o.o. uputio je Javni poziv kojim se pozivaju vlasnici obiteljskih kuća na području Grada Ludbrega da prijave oštećenja dimnjaka nastalih elementarnom nepogodom potresom na e-mail: [email protected]

Prijave oštećenja se mogu podnijeti i pisanim putem na adresu:

Lukom d.o.o., Koprivnička 17, 42230 Ludbreg ili na info telefon: 042/811-422.

Podaci za prijavu moraju sadržavati ime i prezime, adresa podnositelja, OIB, adresa lokacije oštećenja, kratki opis oštećenja.

Po izvršenoj prijavi stručna dimnjačarska služba zajedno s dobrovoljnim vatrogasnim društvom Ludbreg pregledat će oštećenja dimnjaka i pomoći građanima oko rušenja dijela dimnjaka koji ugrožava sigurnost objekta i ljudi.

Iz Lukoma također mole da se ovaj poziv ne zlouporabi te da se prijave oštećenja dimnjaka nastalih u potresu. Službenom evidencijom dimnjačarske službe prethodna oštećenja neće se uvažiti.

Nastavite čitati