Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Uz obnovu i dogradnju Umjetničke škole ‘Miroslav Magdalenić’, Čakovec dobiva i reprezentativnu koncertnu dvoranu

Objavljeno:

- dana

Umjetničkom školom „Miroslav Magdalenić“ Čakovec, koja je lani obilježila 25 godina od osnivanja te 75 godina kontinuiranog javnog glazbenog obrazovanja, prošle su generacije međimurske djece i mladih, od kojih su mnogi danas priznati i poznati glazbenici.

Dobivena suglasnost Ministarstva i dozvole konzervatora

Školu pohađa 300-tinjak djece, a kako bi se dodatno podigla kvaliteta glazbenog obrazovanja, Grad Čakovec odlučio je školsku zgradu u Nazorovoj ulici obnoviti i dograditi.

Ovih dana resorno Ministarstvo izdalo je suglasnost za dogradnju škole, a dobivene su i potrebne dozvole konzervatorskih službi za zahvat na stoljeće staroj građevini. Time su zadovoljeni preduvjeti za pokretanje postupka za izradu glavnog projekta. Osim obnove postojećih i dogradnje novih prostora za potrebe škole, izgradit će se i koncertna dvorana s oko 150 mjesta. Osim za potrebe škole, u njoj će se moći održavati glazbeni koncerti i nastupi te kazališne predstave.

Investicija vrijedna oko 7 milijuna eura prijavit će se na europske fondove

Takav prostor Čakovcu itekako nedostaje, a njegovom izgradnjom dodatno će se povećati kvaliteta kulturne ponude namijenjena svim građanima. Također, osim za potrebe škole, dio novih prostora, bit će i na raspolaganju udrugama u kulturi, čime će se stvoriti uvjeti za njihov još bolji i kvalitetniji rad.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini istaknula je da je ovo prva investicija u izgradnju nove kulturne infrastrukture u gradu nakon 40 godina.

– Umjetnička škola jedina je takva javna obrazovna institucija u županiji, pohađaju je učenici iz cijelog Međimurja, a uređenjem novih prostora potpuno će zadovoljiti sve potrebe ustanove te joj omogućiti još kvalitetniji rad. U ovoj školi prvu glazbenu naobrazbu dobili su i neki danas priznati nacionalni i europski umjetnici, a Međimurci su i poznati po svojoj sklonosti glazbenoj umjetnosti. Iz Čakovca je uostalom i jedan od najvećih hrvatskih kompozitora 20. stoljeća Josip Štolcer Slavenski te sam sigurna da će dograđena škola i koncertna dvorana gradu te cijeloj županiji značiti mnogo – objasnila je gradonačelnica.

Spomenimo kako Umjetnička škola „Miroslav Magdalenić“ osim u Čakovcu, nastavu održava i u Donjem Kraljevcu, Prelogu te Murskom Središću.

Planirano je da se ova investicija, vrijedna oko 7 milijuna eura, prijavi na europske fondove namijenjene izgradnji i obnovi obrazovne i urbane infrastrukture.

Međimurje

Mursko Središće: osoba godine je Darko Oreški, nagrade najboljim sportašicama i sportašima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće stogodišnju tradiciju obilježavanja spomendana svete Barbare proslavio je i ove godine svečanim program u Centru za kulturu „Rudar“. Bila je to prilika za prezentaciju projekata koji su u velikoj mjeri doprinijeli podizanju kvalitete života u najsjevernijem hrvatskom gradu.

U okviru programa dodijeljene su i tradicionalne nagrada za osobu godine Grada Murskog Središća i nagrade za sportska ostvarenja. Ovogodišnju nagrada za osobu godine primio je Darko Oreški iz Peklenice. U kategoriji sportaša i sportašice godine nagrađeni su Mensur Rošić i Tena Marodi. U kategoriji sportske momčadi godine najboljima je proglašen kadetski sastav Škole nogometa Rudar Mursko Središće. U kategoriji rekreativaca nagrade su primili Monika Jalšovec, Ivan Zadravec i Alen Kontrec. Udruga sportske rekreacije „Sport za sve“ Mursko Središće primila je nagradu za rekreacijsku momčad godine.

Nagrađenim su čestitali gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak i župan Međimurske županije Matija Posavec, dok se u ime nagrađenih okupljenima obratio Darko Oreški.

– Svi članovi udruga, klubova ili pojedinci trude se da najbolje što mogu doprinose razvoju svojih organizaciji te da na svakom natjecanju s ponosom predstavljaju najsjeverniji grad Republike Hrvatske. Zahvaljujem gradonačelniku i saborskom zastupniku Srpaku te svim gradskim službama na pomoći u našem radu – poručio je Oreški.

U prigodnom programu sudjelovali su mladi i talentirani glazbenici Dora Rebernik i Edvin Nedeljko.  

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu predstavljena autohtona međimurska bajka „Stekljena gora“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Muzej Međimurja Čakovec i Turistička zajednica Grada Čakovca na Adventu u Čakovcu prezentirali su autohtonu međimursku bajku „Stekljena gora“.

Obostrano zadovoljstvo uspješnom suradnjom izrazili su ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan i direktor Turističke zajednice Grada Čakovca Filip Horvat.

– Veselimo se što će ovaj postav biti dostupan 24 sata dnevno, a s obzirom na to da se radi o vrlo zanimljivoj priči, nadam se da će se svidjeti našim sugrađanima i gostima – naglasio je Horvat.

– „Stekljena gora“ je jedna od sedam autohtonih međimurskih bajki, a sve ove prekrasne priče zabilježene su na terenu širom Međimurja. Drago mi je što smo „Stekljenu goru“ mogli prepričati na ovaj način i omogućiti svima koji to žele da je u potpunosti upoznaju šetajući našim predivnim gradom. U tjednu nakon 23. prosinca organizirat ćemo i prigodne radionice, igraonice te bajkaonicu na ovu temu. Nakon realizacije ovog projekta, pokušat ćemo na sličan način realizirati kompletan ciklus svih sedam međimurskih bajki – nadovezala se Hrustek Sobočan.

Baština

Viša kustosica Muzeja Međimurja Janja Kovač, koja vodi ovaj projekt, istaknula je da za međimurske bajke u velikoj mjeri moramo zahvaliti Mariji Novak.

– Zanimljivo je da ljudi gotovo nikad ne pomisle kako postoje bajke izvan Grimmovih ili Andersenovih, pa je za nas velika sreća što smo zabilježili ovih nekoliko izvornih međimurskih, na dijalektu. U velikoj mjeri to moramo zahvaliti Mariji Novak, zaljubljenici u našu baštinu, čiju ostavštinu čuvamo u muzeju. Ona je u svom neposrednom okruženju zabilježila te bajke na audio kazetama, što nam je pomoglo da ih priredimo tako da budu prijemčivije za publiku – rekla je voditeljica projekta.

Na prezentaciji „Stekljene gore“ u samom središtu grada predstavljena je kinetička skulptura „Vjetar“ čiji je autor akademski grafičar Veljko Posavec.

Kod skulpture priča započinje, a kako se nastavlja i završava, otkriva se kod zdenca u dvorištu Staroga grada.

Tamo je, uz pomoć grafičkog dizajnera Tomislava Brozovića, uređeno i postavljeno pet panoa na kojima možete pratiti tijek priče. Kad stignete do njenog sretnog završetka, možete napraviti i fotografiju s vilinskim krilima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje