Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Uz prigodni program svečano otvoren obnovljeni prostor Centra za kulturu „Rudar“

Objavljeno:

- dana

MURSKO SREDIŠĆE

Pred brojnim gostima uz prigodni program, svečano je otvoren obnovljen Centar za kulturu „Rudar“ u Murskom Središću. Stanovnici najsjevernijeg grada tako su dobili reprezentativno opremljeni multifunkcionalni prostor.

Nekadašnji Centar za kulturu izgrađen je 1958. godine i sve do njegovog zatvaranja 2003. nosio je naziv Kino „Rudar“. Bio je to prostor u kojem se odvijao sav kulturni, društveni, zabavni i turistički program Murskog Središća. Kako bi oživili sjećanja a prostoru vratili stari sjaj, prije šest godina započelo se s uređenjem tadašnjeg Kina, u danas obnovljen i novi Centar za kulturu „Rudar“.

Na prigodnoj svečanosti otvorenje nastupili su Mješoviti pjevački zbor KUD-a „Mura“, Vokalna skupina „Ftičice“ i Tamburaški sastav KUD-a „Mura. Novi Centar za kulturu djelovat će u smjeru prepoznavanja kulturnih, obrazovnih i umjetničkih programa kao jedan od najvažniji smjernica razvojne strategije koja će se usmjeriti na osnaživanje kulturnog djelovanja i stvaralaštva, a djeca i mladi dobit će prostor za školske i ostale priredbe, dok neke udruge i nove prostore.

– Sljedeće godine slavimo 60 godina ove zgrade, a tu će obljetnicu zgrada dočekati na najbolji mogući način – obnovljena. Ova zgrada je nekadašnje Kino Rudar, u koji su utkana mnoga srca našeg grada i okolnih mjesta. Ovdje su djeca imala svoje prve predstave, mladi dolazili u tada kultno kino, ovdje su se rodile prve ljubavi, a nastupali su i mnogi poznati pjevači kao i naši KUD-ovi. Ovo mjesto za mnoge je gotovo sveto. Današnjim otvaranjem postajemo grad –  rekao je gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak.

Ministarstvo kulture je prepoznalo važnost projekta i time do danas uložilo u razvoj novog Centra za kulturu 3 milijuna kuna, dok je Grad pridodao 5, 5 milijuna, a Međimurska županija još 200 tisuća kuna.

– Ovaj je prostor treći prostor koji mora imati svaki grad. Prvi je mjesto gdje radimo, drugi gdje nam djeca idu u školu, a kulturni centar kada govorimo o slobodnom vremenu, stoga mi je drago da ga u svom gradu imate – naglasio je u svom govoru izaslanik predsjednika Vlade, te ujedno izaslanik ministrice kulture, državni tajnik Ivica Poljičak, dok je saborski zastupnik Darko Horvat, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora čestitao na novoj vrijednosti u Središću, pozvao ljude da je koriste i naglasio kako Mursko Središće predstavlja vrata kroz koja Europa ulazi u Hrvatsku.

– Kada postoji ljubav prema svom kraju, zajednički interes u realizaciji projekata, ništa nam ne smije biti prepreka da isti provedemo, stoga smo i svi zajedno krenuli u ovaj projekt, kako financijski, tako i lobiranjem, a doprinos je dao i naš zamjenik ministra kulture Alen Kajmović u svom mandatu. Centar za kulturu je potreban ovom gradu, iako složit ćete se grad nisu zgrade, nego ljudi, ali ako oni nemaju kvalitetu života kroz institucije, prostore i sve one sadržaje koje građani zaslužuju, ne može se zvati gradom – u svom je govoru istaknuo župan Međimurske županije Matija Posavec.

Prije samog čina rezanja vrpce zgradu Centra za kulturu „Rudar“ posvetio je župnik vlč. Tomislav Antekolović.

Izvor: Međimurska županija Foto:

Međimurje

Ove subote cijepit će se 1490 osoba u dvorani MESAP-a u Nedelišću i dvoranama u Prelogu i Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirane su 143 osobe od čega je evidentirano 14 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 9,79% pozitivnih u odnosu na broj testiranja.

U protekla 24 sata oporavilo se 15 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 127. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 42.358 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 39 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od toga su 3 pacijenta hospitalizirana unutar 24 sata, dok je otpušteno 5 pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

I ovoga vikenda nastavlja se cijepljenje osoba starijih od 65 godina i osoba s kroničnim bolestima u Međimurskoj županiji. Cijepljenje će se održati na 3 punkta, u dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, no za razliku od proteklih subota, cijepljenje će se održati u dvorani MESAP-a u Nedelišću, umjesto dvorane Graditeljske škole u Čakovcu u kojoj se odvijalo cijepljenje tijekom protekla dva vikenda. Tijekom subote planirano je cijepljenje 1490 osoba, a dostupne će biti 3 vrste cjepiva.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije upućuju apel osobama koje su pozvane na cijepljenje da se pridržavaju dogovorenog termina cijepljenja i da sa sobom uzmu zdravstvenu iskaznicu, a poželjno je da dođu s pratnjom.

Cijepljenje provode liječnički i epidemiološki timovi uz organizaciju i drugih javnih institucija. Do sada nisu zabilježene nikakve nuspojave ni neželjene posljedice, a kroz internetsku platformu zahtjev za cijepljenje protiv COVID-19 virusa podnijelo je oko 20.000 građana.

S današnjim danom 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 75 pozitivnih na 100 000 stanovnika, odnosno 97 pozitivnih, ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi. 14-dnevna incidencija s današnjim danom iznosi 146 pozitivnih na 100 000 stanovnika, odnosno 182 pozitivnih, ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski.

U proteklih 7 dana PCR metodom testirane su 1 016 osobe, od čega ih je 85 pozitivnih te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 8,16%.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije svakog tjedna šalje 10 pozitivnih uzorka prema Zagreba koji se šalju na sekvenciranje virusa s ciljem utvrđivanja novog soja, a do sada u Međimurju nije zabilježena pojava novih sojeva.

Nastavite čitati

Međimurje

Uključite se u obilježavanje Svjetskog dana voda uz virtualno trčanje i bicikliranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda, 22. ožujka, Informacijski centar Europe Direct Čakovec u suradnji s Međimurskom Sportskom Mrežom organizira virtualno trčanje od pet ili bicikliranje od 15 kilometara. U okviru ovog virtualnog događaja ujedno se obilježava i uspješan završetak projekta „Med dvemi vodami“, koji je provela “Međimurska priroda” – Javna ustanove za zaštitu prirode Međimurske županije, čiji djelatnici međimursku prirodnu baštinu čuvaju od zaborava.

Prijave za sudjelovanje traju do nedjelje, 7. ožujka, a broj sudionika je ograničen na 200. Izvršenje izazova potrebno je realizirati u periodu od 13. do 21. ožujka. Budući da je događaj virtualan, sudionici su dužni objaviti fotografije svojih aktivnosti na društvenim mrežama uz neku od međimurskih voda: rijeka, potoka, jezera ili bara.

Svi sudionici koji će se prijavili putem obrasca i poslati fotografije dobivaju prigodnu majicu virtualne utrke na svoju adresu, a za najbolje su osigurane i druge nagrade. Također, svi prijavljeni sudionici dobivaju mogućnost besplatnog obilaska Centra za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu uz stručno vodstvo djelatnika, i to u srijedu, 17. ožujka, od 16 do 17 sati uz prethodnu najavu na e-mail adresu: [email protected]

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!