Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Uz prigodni program svečano otvoren obnovljeni prostor Centra za kulturu „Rudar“

Objavljeno:

- dana

MURSKO SREDIŠĆE

Pred brojnim gostima uz prigodni program, svečano je otvoren obnovljen Centar za kulturu „Rudar“ u Murskom Središću. Stanovnici najsjevernijeg grada tako su dobili reprezentativno opremljeni multifunkcionalni prostor.

Nekadašnji Centar za kulturu izgrađen je 1958. godine i sve do njegovog zatvaranja 2003. nosio je naziv Kino „Rudar“. Bio je to prostor u kojem se odvijao sav kulturni, društveni, zabavni i turistički program Murskog Središća. Kako bi oživili sjećanja a prostoru vratili stari sjaj, prije šest godina započelo se s uređenjem tadašnjeg Kina, u danas obnovljen i novi Centar za kulturu „Rudar“.

Na prigodnoj svečanosti otvorenje nastupili su Mješoviti pjevački zbor KUD-a „Mura“, Vokalna skupina „Ftičice“ i Tamburaški sastav KUD-a „Mura. Novi Centar za kulturu djelovat će u smjeru prepoznavanja kulturnih, obrazovnih i umjetničkih programa kao jedan od najvažniji smjernica razvojne strategije koja će se usmjeriti na osnaživanje kulturnog djelovanja i stvaralaštva, a djeca i mladi dobit će prostor za školske i ostale priredbe, dok neke udruge i nove prostore.

– Sljedeće godine slavimo 60 godina ove zgrade, a tu će obljetnicu zgrada dočekati na najbolji mogući način – obnovljena. Ova zgrada je nekadašnje Kino Rudar, u koji su utkana mnoga srca našeg grada i okolnih mjesta. Ovdje su djeca imala svoje prve predstave, mladi dolazili u tada kultno kino, ovdje su se rodile prve ljubavi, a nastupali su i mnogi poznati pjevači kao i naši KUD-ovi. Ovo mjesto za mnoge je gotovo sveto. Današnjim otvaranjem postajemo grad –  rekao je gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak.

Ministarstvo kulture je prepoznalo važnost projekta i time do danas uložilo u razvoj novog Centra za kulturu 3 milijuna kuna, dok je Grad pridodao 5, 5 milijuna, a Međimurska županija još 200 tisuća kuna.

– Ovaj je prostor treći prostor koji mora imati svaki grad. Prvi je mjesto gdje radimo, drugi gdje nam djeca idu u školu, a kulturni centar kada govorimo o slobodnom vremenu, stoga mi je drago da ga u svom gradu imate – naglasio je u svom govoru izaslanik predsjednika Vlade, te ujedno izaslanik ministrice kulture, državni tajnik Ivica Poljičak, dok je saborski zastupnik Darko Horvat, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora čestitao na novoj vrijednosti u Središću, pozvao ljude da je koriste i naglasio kako Mursko Središće predstavlja vrata kroz koja Europa ulazi u Hrvatsku.

– Kada postoji ljubav prema svom kraju, zajednički interes u realizaciji projekata, ništa nam ne smije biti prepreka da isti provedemo, stoga smo i svi zajedno krenuli u ovaj projekt, kako financijski, tako i lobiranjem, a doprinos je dao i naš zamjenik ministra kulture Alen Kajmović u svom mandatu. Centar za kulturu je potreban ovom gradu, iako složit ćete se grad nisu zgrade, nego ljudi, ali ako oni nemaju kvalitetu života kroz institucije, prostore i sve one sadržaje koje građani zaslužuju, ne može se zvati gradom – u svom je govoru istaknuo župan Međimurske županije Matija Posavec.

Prije samog čina rezanja vrpce zgradu Centra za kulturu „Rudar“ posvetio je župnik vlč. Tomislav Antekolović.

Izvor: Međimurska županija Foto:

Međimurje

Grad Čakovec se pridružio obilježavanju Nacionalnog dana multiple skleroze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se 26. rujna. 

Tim povodom mnogobrojne institucije, udruge, pojedinci i drugi daju svoj doprinos isticanjem narančaste boje koja predstavlja boju te bolesti.

Kako bi dao podršku, i Grad Čakovec pridružio se ovogodišnjem obilježavanju, osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata narančastom bojom.

Društvo multiple skleroze Međimurske županije trenutno broji 102 člana, najčešće s utvrđenim postotkom invalidnosti između 80 i 100 posto, a svaka osoba oboljela od MS-a ima trajni invaliditet.

Broj članova se iz godine u godinu povećava, a bolest se najčešće javlja između 20. i 45. godine života.

Multipla skleroza je teška autoimuna neurološka bolest te je s razlogom nazivaju “bolest s tisuću lica” budući da svaka oboljela osoba ima različite simptome i različitu težinu same bolesti.

Kod svih oboljelih je jedno zajedničko, a to je vrlo oslabljen imunitet. U svijetu oko 2,5 milijuna ljudi boluje od multiple skleroze.

Cilj obilježavanja dana multiple skleroze je povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju bolesti na međunarodnoj razini.

Nastavite čitati

Međimurje

Murskom Središću 253.000 kuna za kupnju 3900 kanti za papir i plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće dobio je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 253.000 kuna za kupnju 3900 spremnika za smeće. Riječ je o projektu kupnje po 1950 plavih i žutih spremnika čija je ukupna vrijednost 633.500 kuna, dok će Fond iznos sufinancirati s 40 posto. Riječ je o maksimalnom mogućem iznosu sufinanciranja, dok će se preostali novac namaknuti iz gradskog Proračuna.

– Odobrenjem projekta vreće koje su se do sada koristile za odvoz papira i plastike odlaze u povijest. Već ranije su nabavljene zelene kante za miješani komunalni otpad te smeđe kante za biootpad. Dakle, sva domaćinstva na području Murskog Središća koja su uključena u sustav odvoza smeća nakon provedenog postupka javne nabave dobiti će plavu i žutu kantu – poručili su iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje