Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Uživancija uz riblje specijalitete, vino, klapsku večer i popularne Mejaše

Objavljeno:

- dana

ANTUNOVO V MAROFU

Veselo je u Novome Marofu, gdje je jučer počela tradicionalna proslava Dana Grada.

Uz „Sastanak u traperu“, u petak su održane dječje igraonice, družilo se uz riblje specijalitete i vino, a klapska večer te koncert popularnih Mejaša koji je napunio glavni koncertni prostor kod Doma zdravlja s puno više od tisuću posjetitelja željnih dobre glazbene fešte.

U cjelodnevnom subotnjem programu Marofčane i goste očekuje obrtnički kotlić, likovne radionice za djecu, plesni nastupi i školski pokusi, prezentacija paraglidinga i streličarstva, vatrogasno natjecanje za djecu, degustacija jela i vina, atraktivna utrka „Štiklom po gradu“ sa startom u 18 sati u Zagorskoj ulici te završnica dana – koncert Opće opasnosti od 22 sata.

Nedjelja donosi natjecanje vatrogasaca, prezentaciju oldtimer vozila, znanstvene i likovne radionice za djecu, nastup plesnih skupina te 16. Folklorni festival „Antunovo v Marofu“ od 17.30 na glavnoj pozornici, gdje će vikend od 20 sati zaključiti tamburaški sastav Terca.

Pogledajte kako je bilo u petak.

Izvor: Foto: GRAD NOVI MAROF

Život i društvo

Nova akcija sadnje kritično ugrožene biljke kebrač u Varaždinskoj županiji  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nova akcija sadnje biljke kebrač, kritično ugrožene vrste u Hrvatskoj i Europi, održana je tijekom studenoga na nekoliko lokacija uz rijeku Dravu u Varaždinskoj županiji.

Akciju pokušaja vraćanja gotovo izumrle vrste, koja je na području Europe rasla od ledenog doba, organizirala je Javna ustanova Priroda Varaždinske županije, a pridružili su im se partneri iz projekta „Drava Life“, stručnjaci iz Austrije i Mađarske.

Kebrač (Myricaria germanica) je grmolika biljka koja je nekad bila česta na dravskim sprudovima, dok je danas gotovo u potpunosti nestala te se smatra kritično ugroženom vrstom s visokim rizikom od izumiranja.

U Hrvatskoj raste na svega dvije lokacije, od kojih je jedna šljunčara Turnišće u Sračincu u Varaždinskoj županiji.

– Posebnost ovogodišnje akcije jest da je za sadnju korišteno 30 mladih sadnica koje su uzgojene u našoj županiji, u rasadniku Srednje škole Arboretum Opeka u Marčanu. Sadnice su uspjeli uzgojiti iz reznica matičnih biljaka koje su uzete iz prirode na području šljunčare Turnišće. Na to smo iznimno ponosni. Treba istaknuti da smo za sve aktivnosti dobili dopuštenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja s obzirom da se radi o strogo zaštićenoj vrsti Republike Hrvatske – rekla je ravnateljica JU Priroda Varaždinske županije Sanja Kopjar.

Pojašnjava da je kebrač biljka prilagođena jedinstvenim ekološkim uvjetima staništa koja su, nažalost, ograničena na novostvorene šljunčane i pješčane sprudove rijeka. Pokušaja sadnje, odnosno vraćanja kebrača na prirodna staništa rijeke Drave bilo je i ranije, 2018. i 2019. godine u okviru projekta „Drava Life“ te 2022. godine.

– Zbog širenja radova na eksploataciji šljunka i pijeska, prošle godine je s područja šljunčare Turnišće iskopano 30-ak jedinki ove vrste i premješteno na prirodna staništa uz rijeku Dravu nizvodno od Ormoškog jezera. Tada su s matičnih biljaka uzete i reznice za uzgoj i razmnožavanje ove biljke u kontroliranim uvjetima, kako bi se dobile sadnice i za buduće pokušaje sadnje, odnosno vraćanje kebrača na rijeku Dravu. Nažalost, dosadašnji pokušaji nisu bili uspješni, ponajprije zbog promijenjenih uvjeta staništa i ekstremnih vremenskih pojava. Nadamo se da smo prilikom ovogodišnje sadnje uspjeli pronaći odgovarajuće mikrolokacije na kojima će kebrač uspješno rasti – navodi Sanja Kopjar.

Napominje da je ova akcija pokušaja vraćanja nestalih zavičajnih divljih vrsta u prirodu ujedno doprinos obnovi degradiranih ekosustava, a što od država članica traži i nedavno dogovorena Uredba o obnovi prirode, koju bi uskoro trebali usvojiti Vijeće Europske unije i Europski parlament.

Hoćemo li uspjeti ponovno vratiti kebrač na prirodna staništa rijeke Drave? – To ne znamo, ali moramo pokušavati. Jer ako ne pokušamo, nećemo nikada saznati – zaključila je Sanja Kopjar.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Cestica isplatit će božićnice za umirovljenike, donosimo raspored

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obavještavaju se svi umirovljenici s područja Općine Cestica, čija mjesečna mirovina iznosi 400 eura ili manje, da će Općina Cestica vršiti isplatu prigodnih novčanih pomoći umirovljenicima povodom božićnih blagdana u iznosu od 30 eura.

Isplata će se vršiti u prostorijama Kulturnog centra Općine Cestica i to od 11. do 13. prosinca 2023. godine (od ponedjeljka do srijede) u vremenu od 11 do 14 sati i to sljedećim redoslijedom:

  • Ponedjeljak, 11.12. 2023. – Gornje Vratno, Cestica, Radovec, Križovljan Radovečki
  • Utorak, 12.12.202.3 – Babinec, Falinić Breg, Kolarovec, Brezje Dravsko, Virje Križovljansko, Otok Virje, Vratno Otok, Radovec Polje
  • Srijeda, 13.12.2023. – Veliki Lovrečan, Mali Lovrečan, Dubrava Križovljanska, Jarki, Selci Križovljanski, Malo Gradišće, Križanče, Natkrižovljan

UVJET ZA ISPLATU PRIGODNE NOVČANE POMOĆI:

  • da je mirovina umirovljenika 400 eura ili manje (ukoliko osoba ima više mirovina te njihov zbroj ne prelazi 400 eura također ostvaruju pravo na pomoć, uz predočenje svih odrezaka)

PRILIKOM ISPLATE OBAVEZNO JE PREDOČITI:

  • osobnu iskaznicu,
  • posljednji odrezak mirovine/mirovina

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje