Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Uživanje pod zvijezdama: Prelog ugostio „Operetni salon“ iz Budimpešte

FOTO: Grad Prelog/Studio VIPRO

Objavljeno:

- dana

Deveta po redu Opera pod zvijezdama u Prelogu ugostila je, u petak, 25. lipnja, „Operetni Salon“ iz Budimpešte, koji se predstavio programom pod nazivom „Priču priča opereta“.

Organizatori ove manifestacije su Grad Prelog, Turistička zajednica Grada Preloga te Dom kulture Grada Preloga, uz suradnju sa Koncertnim uredom Varaždin, koji je prošle godine proslavio 25 godina svoga postojanja. Prva Opera pod zvijezdama, održana je u Prelogu, prigodom proslave ulaska Hrvatske u Europsku uniju, 1. srpnja 2013. godine.

– Opereta je glazbeno je scensko djelo vedrog i zabavnog ugođaja. Obično opisuje uljepšane i naivne životne priče te ljubavne zgode sretnog završetka. U operetama svi se nesporazumi i zapleti uspješno riješe i niti jedan glavni lik nikad ne umire. Operete uvijek imaju sretni završetak – objašnjavaju iz Grada Preloga.

Gosti iz Mađarske stigli su sa porukom: „Mi vjerujemo u moć pjesme, čarobnih melodija, maštovitog svijeta s puno šale i smijeha, a vidjet ćete i sami kako ste i vi, poštovana publiko, ispravno odlučili što ste ovu božanstvenu noć posvetili opereti. Slavili smo nedavno 150. obljetnicu rođenja Franza Lehara, uskoro ćemo se prisjetiti i drugog genija mađarske operete Emmericha Kalmana i 140. obljetnice njegova rođenja. Zasigurno ćemo otvoriti šampanjac u njihovo ime, zahvaliti im se što su stopama Offenbacha prodrli u sam vrh operetnog stvaralaštva skupa s Johannom Straussom!“, naveli su gosti iz Mađarske.

U programu su, kao solisti, nastupili Veronika Geszthy, Sándor Domoszlai te István Gyurity, vođa plesnog ansambla bila je Krisztina Kiss, a za čarobne zvuke je bio odgovoran komorni orkestar pod ravnanjem Valéra Hegedűsa.

Programu su nazočili i János Dezső, savjetnik Kulturnog odjela Veleposlanstva Mađarske, te ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu, koji je bio izaslanik Veleposlanika Republike Mađarske, zatim predstavnici Grada Preloga, saborski zastupnik i gradonačelnik Ljubomir Kolarek te njegovi najbliži suradnici, kao i predstavnici partnera na projektu Opere pod zvijezdama, Koncertnog ureda Varaždin, predvođeni ravnateljem Rajmondom Rojnikom.

Međimurje

Međimurska priroda: Svi sveti i naše (ne)održive navike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Piše: dr. sc. Mihaela Mesarić, stručna voditeljica

Nadolazećih dana obilazit ćemo posljednja počivališta svojih najmilijih. Tom prilikom ustaljena je navika da nosimo nešto na groblja u spomen na one koji fizički više nisu s nama. Netko se odlučuje za raskošnije cvjetne aranžmane, drugi za nešto skromnije.

U svakom slučaju, često se na grobovima ostavljaju i lampaši. Posljednjih godina lampaši su sve dostupniji i povoljniji pa se time lako odlučiti za kupnju kojeg komada više. Manji, srednji, veći, bijeli, crveni, ljubičasti… Je li to racionalna i pametna odluka?

Smatram da ne! Umjesto da kupite velike količine plastike koju će biti potrebno zbrinuti već za dva do tri dana nakon vašeg posjeta grobljima, radije se ove godine odlučite za nešto održiviju opciju. Što konkretno? Nekad smo na groblje nosili klasične svijeće koje su se palile na jednom metalnom postolju predviđenom za to. Umjesto lampaša nabavite tu održiviju opciju bez plastike.

Svijeća se može kupiti bez plastike, a metalno postolje možete koristiti nekoliko godina. Druga opcija koja je isto tako prikladna su trajni stakleni lampaši u koje se mogu opetovano stavljati svijeće. Bilo koja od ovih dviju opcija prikladnija je od klasičnih lampaša koji su u najvećem omjeru od jednokratne plastike i metala.

Budite promjena!

Promjena za održiviji život na Zemlji kreće od svakog od nas. Budite promjena koju želite vidjeti! Nemojte kupovati jednokratne lampaše ili 20-ak njih, već smanjite upotrebu jednokratne plastike u kućanstvu na najmanju moguću mjeru. Koliko resursa koristimo za zadovoljenje svojih životnih potreba određuje naš ekološki otisak. Najveći negativni utjecaj na njega ima potrošnja fosilnih goriva, a tu je i proizvodnja plastike te konzumacija izvansezonske hrane koja nije proizvedena lokalno, već nam se dovozi iz Španjolske, Egipta ili Brazila.

Razmislimo o tome što kupujemo te je li najpovoljnija kupnja za nas zaista i okolišno te zdravstveno najprihvatljivija. Moramo li kupiti sve što nam trgovački lanci serviraju i nude? Ne! Štedimo novce i Zemljine resurse!

Nastavite čitati

Međimurje

Mlađi od 25 godina, prijavite se na besplatne fotografske radionice kao dio projekta eCoolArt!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Fotoklub Čakovec javlja: ako imate manje od 25 godina, do kraja tjedna možete se prijaviti za besplatne fotografske radionice u sklopu projekta eCoolArt.

Radionice će tijekom 40 susreta u trajanju od jednog sata, dvaput tjedno (ponedjeljak i srijedu) od 20 sati voditi Davorin Mance i Filip Lučin, iskusni voditelji radionica Osnova digitalne fotografije u organizaciji Fotokluba Čakovec. Radili su s mladima u projektu Sukus, pri čemu su s Davorom Žerjavom fotografiju približavali učenicima srednjih škola koji su smješteni u čakovečkim učeničkim domovima.

Radionica će se održavati putem Zoom platforme te će radi nadzora projekta biti snimana, objašnjava predsjednik Fotokluba Davorin Mance.

– Sadržaj radionice može se podijeliti na tri dijela:

U prvom ćemo se baviti osnovama fotoaparata (i mobitela) i fotografije te razne fotografske opreme. U drugom dijelu ćemo pokriti mnoge fotografske teme poput portreta, pejzaža, noćne fotografije, itd. i to na način da u jednom terminu polaznicima prikažemo kako i što raditi kako bi oni do idućeg termina u praksi isprobali stečeno znanje. Na idućem terminu ćemo svi zajedno pregledati i prokomentirati nastale radove.

U trećem dijelu baviti ćemo se obradom fotografije, analizom vlastitih i tuđih fotografija, te ćemo se pripremiti za online izložbu polaznika radionice – dodaje Mance.

Obrazac za prijavu na radionicu dostupan je na ovoj poveznici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje