Povežite se s nama

Kultura

FOTO Uznemirujuće: ravnatelj varaždinskog muzeja izbičevao ženu, no ipak je mogla hodati

Objavljeno:

- dana

Varaždinski Dani performansa doživjeli su punoljetnost, a prije službenog otvaranja, Nika Rukavina je na Trgu kralja Tomislava izvela performans „Word Whipping”.

Spomenuta umjetnica tijekom performansa bičevana je na Korzu, jer se njezin uradak zapravo bavi neravnopravnošću žena kroz povijesnu perspektivu, fokusirajući današnje pomanjkanje samosvijesti. Za njezine današnje „patnje“ na glavnom varaždinskom trgu kriv je Ivan Mesek, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin. Štoviše, bivši zamjenik varaždinskog gradonačelnika kriv je i što „gura“ Dane performansa već 18 godina. Dodajmo da je umjetnica tijekom bičevanja naglas nabrajala što sve žene trpe u obiteljskim odnosima, uključujući silovanje. To što rade po cijele dane, rađaju, kuhaju svojim bližnjima, peglaju i oblače ih – slaba im je utjeha. One su, naime, patnice koje malo tko razumije, jer “muškarci uglavnom bulje u njihove bujne grudi“ i ne vide dalje od toga… Kako je to sve skupa izgledalo u performansu, nakon kojeg je Nika Rukavina ipak mogla hodati, pogledajte u galeriji fotografija:

Kultura

Varaždinski vunasti nosorog privremeno u društvu sisačkog mamuta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Srijeda u Muzeju, koja je bila na rasporedu 22. ožujka, održava se izvan prostora Gradskog muzeja Varaždin, i to u Sisku, u tamošnjem Gradskom muzeju, u kojem je otvorena izložba pod nazivom Megafauna, projekt realiziran u suradnji ovih dviju muzejskih institucija.

Pleistocen, geološka epoha koja obuhvaća razdoblje posljednjega ledenog doba kao i kasnoga kamenog doba, kad se moderni čovjek još uvijek borio za puko preživljavanje, bio je ujedno i vrijeme posljednjih divovskih životinja – megafaune.


U želji za pobližim upoznavanjem toga čudesnog razdoblja života na Zemlji, upravo su koštani ostaci te odljevi tih titana prošlosti fokus zajedničke izložbe gradskih muzeja iz Varaždina i Siska, na kojoj će prezentirani eksponati vunastog nosoroga i mamuta posjetiteljima pružiti detaljniji uvid u onodobni ekosustav kontinentalne Hrvatske, znatno drugačiji od današnjeg.

Tako je Erik(a), jedinstveni paleontološki nalaz vunastog nosoroga iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin, nakon dugotrajne i opsežne obnove te premijernog predstavljanja na izložbi u GMV-u 2020. godine, krenula i put Siska, gdje će sa svojim sisačkim suvremenikom mamutom biti dostupna za razgled posjetiteljima do 22. svibnja ove godine.  

Kustos izložbe je dr. sc. Mario Carić s Instituta za antropologiju, a suradnica Lovorka Štimac-Dedić, viša kustosica u GMV-u.

Nastavite čitati

Kultura

U srijedu u Kinu Gaj program „Sanjal sam da bude mi se mama vratila“, posvećen Arturu Rosneru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

„Srijeda u Muzeju“, koja je na rasporedu 29. ožujka, održat će se, kao i prethodna, izvan prostora Gradskog muzeja Varaždin, i to u varaždinskom Kinu Gaj.

Program pod nazivom „Sanjal sam da bude mi se mama vratila“ posvećen je Arturu Rosneru (Mali Bukovec, 1938. – Varaždin, 2021.), koji je najveći dio svog života proveo u Varaždinu, a djetinjstvo mu je obilježilo stradanje njegovih roditelja Renate i Branka te bliskih rođaka u holokaustu.

Kratak film o njegovu životu snimljen je početkom 2021. godine kao intervju koji je s njim vodila muzejska savjetnica u GMV-u Spomenka Težak, u kojem A. Rosner govori o obiteljima svojih roditelja (Rosner, Blas i Stern), boravku u obitelji Kumrić i različitim prilikama u kojima se tijekom života našao.

Autor filma, realiziranog u produkciji Ivan – Kreativan j.d.o.o. i koprodukciji GMV-a, je Ivan Mesek, a autor glazbe Petar Eldan. Snimatelj i montažer je Damir Chytill csc.

Prije projekcije filma u tematskom razgovoru sudjelovat će predsjednik Židovske općine Čakovec dr. Andrej Pal, publicistkinja i židovska aktivistica Miriam Steiner-Aviezer, bliski Rosnerov rođak Vedran Hary i povjesničarka Spomenka Težak.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje