FOTOIvan Agnezović

Varaždinski Dani performansa doživjeli su punoljetnost, a prije službenog otvaranja, Nika Rukavina je na Trgu kralja Tomislava izvela performans „Word Whipping”.

Spomenuta umjetnica tijekom performansa bičevana je na Korzu, jer se njezin uradak zapravo bavi neravnopravnošću žena kroz povijesnu perspektivu, fokusirajući današnje pomanjkanje samosvijesti.

Za njezine današnje „patnje“ na glavnom varaždinskom trgu kriv je Ivan Mesek, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin. Štoviše, bivši zamjenik varaždinskog gradonačelnika kriv je i što „gura“ Dane performansa već 18 godina.

Dodajmo da je umjetnica tijekom bičevanja naglas nabrajala što sve žene trpe u obiteljskim odnosima, uključujući silovanje. To što rade po cijele dane, rađaju, kuhaju svojim bližnjima, peglaju i oblače ih – slaba im je utjeha. One su, naime, patnice koje malo tko razumije, jer “muškarci uglavnom bulje u njihove bujne grudi“ i ne vide dalje od toga…

Kako je to sve skupa izgledalo u performansu, nakon kojeg je Nika Rukavina ipak mogla hodati, pogledajte u galeriji fotografija:

Komentari

Komentara