V. osnovna škola Varaždin uskoro će biti najljepša mala škola u ovome dijelu Europe, najavio je gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok na današnjem potpisivanju ugovora s izvođačima radova na energetskoj obnovi te varaždinske škole.

– Malo se odužilo i sve to skupa trajalo, ali pravila Europske unije, kada je riječ o energetskim projektima, su nešto složenija. Imali smo sreću, i tu moram pohvaliti naš odjel financija koji je napisao takvi natječaj da ga nitko nije mogao srušiti. Jako mi je drago da je riječ upravo o „Petoj“. Zašto baš ta škola? Tamo negdje 2005. godine, kada sam bio gradonačelnik, razgovarali smo o obnovi svih škola, a nekako za V. OŠ nije pokazan interes, i to je danas doista ostala škola koja nema takav standard kao ostale, u građevinskom smislu. Zato mi je drago da smo putem EU fondova i iz gradskog proračuna ovaj projekt uspjeli dovesti pred ostvarenje – izjavio je varaždinski gradonačelnik.

Ujedno je otkrio da su u tijeku pregovori V. OŠ s Kauflandom koji se nalazi u neposrednoj blizini, o najmu manjeg dijela školskog dvorišta, a koji im ne treba u ovome trenutku. Taj bi dio Kaufland iskoristio za potrebe njihovog parkirališta.

– Uz ta sredstva, uvjeravam vas i mogu slobodno reći da će ovo biti najljepša mala škola u ovome dijelu Europe. Stvarno će biti ogledni primjerak. No, škola i obrazovanje nisu zidovi, već prije svega nastavnici, osoblje, učenici i roditelji. Uz nove, dobre uvjete, vjerujem da će kompetencije nastavnika i ostalih biti na toj razini da će djeca imati najbolju poduku. To je ono što danas nedostaje. Uz ovu investiciju i onu u II. OŠ Varaždin, koja tek predstoji, Grad Varaždin bit će jedini grad u Hrvatskoj koji će imati sve škole na europskoj razini. S time se treba ponositi! Mislim da je Hrvatska, ako uopće ima šanse dostići svijet, to može učiniti putem tri načina: obrazovanje, obrazovanje i obrazovanje – poručio je Čehok.

Izvođači će nastojati da se unutarnji radovi na energetskoj obnovi obave u ljeto i trenucima kada nema nastave, a preostalo će se raditi tako da ne smeta učenicima i učiteljima, u devetome mjesecu.

– Napokon smo dočekali taj dan da započnemo s energetskom obnovom i rekonstrukcijom instalacija, što će nam dati jednu novu sigurnost, posebno za budućnost. Mislim da ćemo u ovome djelu jugoistočne Europe zasigurno biti jedna od najmodernijih škola – ponosan je ravnatelj V. OŠ Varaždin Mario Šipek.

Dodajmo da je zgrada V. OŠ Varaždin izgrađena 1963. godine te nadograđivana ili rekonstruirana 1975. godine, kao i 2003. (zgrada produženog boravka) i 2005. godine (zgrada s učionicama), a energetskom obnovom bit će obuhvaćeni ovi radovi: kompletna rekonstrukcija elektroinstalacija, kotlovnice i vanjske ovojnice, nova fasada, krovište, promjena stolarije, a postavit će se i rampa za učenike s invaliditetom.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 12.226.814,93 kuna, a odobreni ukupni prihvatljivi troškovi iznose 11.772.389,39 kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je nakon ocjene projektnog prijedloga predložio dodjeljivanje bespovratnih sredstava u iznosu od 6.204.585,34 kuna.

Komentari

Komentara