Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Varaždin dobio mega Teslu a stiže i osebujna, obnažena “VarkoMeta“

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Čak 14 dana bilo je potrebno da se ispred Tehnološkog parka Varaždin postavi 12.5 metara visoka skulptura Nikole Tesle koju je svečano otkrio gradonačelnik Ivan Čehok.

Pritom je u svojem obraćanju otkrio kako građane očekuje još jedna sjajna instalacija u Jurkovićevoj ulici, te da će Teslina skulptura izdržati test vremena „jer su ga stručnjaci u suradnji s autorom i njegovim timom dobro utemeljili“.

– Poznavajući umjetnika Nikolu Vudraga i njegov rad, smatram da je on na neki način reinkarnacija Tesle. Naime, on je bio konstruktor, inovator, izumitelj, a pomalo i mistik. Tesla je jedan od rijetkih znanstvenika nakon Newtona koji su ostali vjerni svojem mističnom poslanju. Štoviše, kada čitate Tesline radove, spoznate da je kod njega riječ o jednom sretnom spoju znanosti, religije, filozofije koji na kraju vodi dio misticizma. Primjećujem da je već bilo reakcija varaždinske javnosti, jer je tu riječ o najvećem Tesli, ne toliko zbog kvantitativne veličine nego zbog simbolike koja upućuje na temelj Teslinih djela – ističe varaždinski gradonačelnik.

Štoviše, po njemu skulptura podsjeća na temelj Teslinog djela,  odnosno na dalekovod.

– Tu ne mislim na tehničku stranu, već na električnu energiju i zbog toga je on visok i velik. To je Tesla koji sam podsjeća na bit Teslinih djela i to je najbitnije kod djela Nikole Vudraga. Razgovarajući s njim prije tri godine zaključili smo da je zas Varaždin najbolje postaviti skulpturu glazbenog instrumenta na Kapucinski trg jer je to simbolika Varaždina. Vudrag je jedan od rijetkih hrvatskih umjetnbika koji vas mogu do detalja napraviti, ali to ne znači da on ne teži simbolici. Stoga je ovo simbolički spomenik koji na najzorniji način prikazuje bit velikog Teslinog djela – ustvrdio je Čehok., dodavši da ga „raduje što je Tesla svoj dom našao u Varaždinu.

Pritom je otkrio kako je bilo više ideja o lokacijama za postavljanje skulpture. No, na kraju je prevagnula ona da „ovakav spomenik ide uz inovaciju i ono što predstavlja inovacijski potencijal Varaždina i Hrvatske.  

– Gradovi koji u Teslino doba nisu imali struju, smatrani su zaostalima, a danas je tako s onima koji nemaju razvijenu informatičku infrastrukturu. Raduje me da je spojena simbolika Tehnološkog parka i Tesle. I nije to sve. Naime, uspjeli smo suzbiti uvjerenje da varaždinski umjetnici ne mogu djelovati u rodnom gradu. Mi im omogućavamo da tu stvaraju i trajno izlažu svoja djela – poručio je gradonačelnik.

Potom je najavio novi ciklus Vudragovih djela, a prva skulptura imat će pejorativan radni naziv Varkometa!

– Nadam se da kolega Željko Bunić neće „skočiti u zrak“, ali tu je riječ o malo obnaženoj ženi niz koju će se slijevati topla i hladna voda iz varaždinskog vodoopskrbnog sustava. Građane očekuje još jedna sjajna instalacija u Jurkovićevoj ulici, a i drugi varaždinski umjetnici žele i bit će prisutni u svojem gradu. Mi smo u ovih nekoliko godina napravili više mobilijara i postavili više skulptura nego što je to slučaj u tri prethodna desetljeća. Varaždin je grad koji je svojom fizionomijom i urbanističkim podlogama zapravo stvoren za javne skulpture – rekao je Ivan Čehok na kraju predstavljanja još jedne sjajne umjetnine koja obogaćuje vizuru Varaždina.

Kako je to sve skupa danas izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Foto i video

FOTO Međimurju četiri šampiona, po jedan dolazi iz Varaždinske županije i Slovenije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Matej Ščavničar

U ponedjeljak i utorak, 3. i 4. svibnja, u Štrigovi je održano 5. Međunarodno ocjenjivanje vina Štrigova 2021.

Organizator ocjenjivanja bila je Općina Štrigova u suorganizaciji Društva vinogradara i vinara “Hortus Croatiae“, Međimurske županije te Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede. Peti put pod predsjedavanjem dr. sc. Ivane Alpeze ocjenjivači su ocjenjivali uzorke koji su se natjecali u dvjema grupama, pri čemu su dodijeljene titule šestero šampiona.

 1. ŠAMPION U KATEGORIJI VINA REDOVITE BERBE – PUŠIPEL:
  Pušipel classic, 2020., VINOGRADARSTVO I PODRUMARSTVO CMREČNJAK,
  Sv. Urban 273, 40312 Štrigova.
 2. ŠAMPION U KATEGORIJI VINA PREDIKATNE BERBE – PUŠIPEL:
  Pušipel prestige, kasna berba, 2019., VINA DK DVANAJŠČAK – KOZOL,
  Dragoslavec 81, 40311 Lopatinec.
 3. ŠAMPION U KATEGORIJI PREDIKATNIH VINA:
  Graševina, ledena berba, 2007., VINA KRAMPAČ,
  Kopriva 1, 9246 Razkrižje, R. Slovenija.
  *ukupno najbolje ocijenjeno vino
 4. ŠAMPION U KATEGORIJI CRNIH VINA REDOVITE BERBE:
  Mješavina crnih sorata, 2015., VINOGRADARSTVO I PODRUMARSTVO BRANIMIR JAKOPIĆ, Železna Gora 92, 40312 Štrigova.
 5. ŠAMPION U KATEGORIJI BIJELIH VINA REDOVITE BERBE:
  Rajnski rizling, 2020., deMar vina,
  Luka Ludbreška 7, 42233 Sveti Đurđ.
 6. ŠAMPION U KATEGORIJI PJENUŠAVIH VINA:
  Pjenušac “Polaris” (sorta PUŠIPEL), 2017., VINOGRADARSTVO I PODRUMARSTVO CMREČNJAK,
  Sv. Urban 273, 40312 Štrigova

Dodjela diploma će se održati u petak, 14. svibnja, u Domu kulture u Štrigovi s početkom u 15 sati. Čestitamo šampionima!

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO I VIDEO Na slobodu u prirodu puštene sove kukuvije, šumska sova i škanjci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Međimurska priroda” predstavlja videozapis „Iz oporavilišta u prirodu Međimurja‟.

Sredinom travnja prvi put je na području Međimurske županije organizirano puštanje na slobodu nekoliko vrsta ptica zahvaljujući suradnji “Međimurske prirode” – Javne ustanove za zaštitu prirode s udrugom za zaštitu divljih životinja (AWAP). Nakon oporavka u oporavilištu na lokaciji uz Muru poletjele su sove kukuvije, šumska sova i škanjci. Zoran Horvat, voditelj Centra za zbrinjavanje divljih životinja AWAP iz Kraja Gornjeg, mjesta kod Zaprešića, koordinirao je puštanje ptica uz suradnju djelatnika “Međimurske prirode”.

O prihvatu ozlijeđenih ptica u oporavilište i radu udruge AWAP ističe:

– Počeli smo raditi 2003. godine. Godišnje primimo oko 800 životinja koje pokušavamo rehabilitirati i pustiti ih u prirodu. Većinu ih uspijemo spasiti. Najviše na oporavak pristižu ptice, uglavnom grabljivice, zatim sove i rode. Ptice koje su u prirodi najmnogobrojnije, kao što su kukuvije, male ušare, škanjci, u najvećem broju dolaze do nas. Dojave o ugroženim pticama dolaze uz pomoć javnih ustanova za zaštitu prirode, veterinarskih stanica i privatnih nalaznika. Životinje nam uglavnom dovoze nadzornici i čuvari prirode javnih ustanova. Kod prihvata ptice predsjednica udruge Ingeborg Bata, ujedno i veterinarka, pregleda pticu, određuje ako treba liječenje, operacija ili drugi postupak s pticom.

Nakon veterinarskog pregleda ptica dolazi u oporavilište gdje se ponovo uspostavlja letna kondicija te se one vraćaju u formu uz dobro hranjenje. Ako se radi o mladim pticama koje su došle do oporavilišta kao bebe, pokušavamo ih naučiti na plijen koji će morati sami loviti. Kad su ptice oporavljene, vraćaju se u svoja staništa gdje će se brzo vratiti svom prirodnom okruženju.

rbt

Horvat iznosi podatke o broju ptica koje na godišnjoj bazi stignu do Centra za zbrinjavanje divljih životinja AWAP.

– Tijekom godine dana pustimo na slobodu oko 70 % primljenih ptica. U prosjeku godišnje primimo oko 300 ptica koje su strogo zaštićene vrste. Zbrinjavamo i nezaštićene vrste, tako da u prosjeku godišnje primimo ukupno oko 800 ptica. Na oporavak stižu i ptice koje nisu česte, tako da smo imali orla krstaša, sive sokolove, sokola lastavičara i stepskog sokola te močvarnu sovu. Sve češće dolazi i velika ušara.

Emotivno prihvaćam svaku spoznaju kad imamo potvrdu da je ptica koja je puštena na slobodu viđena. To je pokazatelj da sve što radimo ima smisla. Nedostaju nam ljudski resursi poput volontera. Trebali bismo imati i zaposlene ljude, ali nam to financijska sredstva ne omogućavaju. Potrebni su nam i nova tehnička infrastruktura, vozila i oprema. Prijavili smo se na određene projekte, no zasad nisu prošli – objašnjava.

O puštanju ptica na slobodu u prirodu Međimurja snimljen je i kratki videozapis:

Nastavite čitati