Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Varaždin dobiva novi park površine 7000 metara četvornih

Objavljeno:

- dana

U varaždinskom POS naselju pored Ulice grada Koblenza bit će dogodine uređen novi park. Najavili su to u ponedjeljak, 23. studenoga, varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok i Alen Runac, direktor Parkova, tijekom predstavljanja novouređenog dječjeg igrališta u tom dijelu grada.

Naime, aktualna vlast u Gradu krenula je uređivati igrališta i u onim kvartovima koji dosad nisu imali ni dječja ni sportska igrališta.

– U ovom trenutku spomenuto POS naselje je jedan od najvećih kvartova u gradu. Ne samo po izgradnji nego i po useljenim zgradama. No dosad ovdje nismo osim malog parka imali ni jedno dječje igralište. Mi smo danas postavili novo igralište, čime ujedno simbolično označavamo i početak gradnje jednog velikog parka. On će se prostirati na 7000 metara četvornih zemljišta i dat će jednu posebnu notu ne samo građanima koji ovdje žive, već zapravo i cijelom gradu – naglasio je gradonačelnik.

Varaždinci iza kućanske rampe nisu imali ovakav park, koji će sada biti uređen i opremljen sa športskim igralištima, klupicama i stolovima. Bit će to idealan prostor za opuštanje i druženje na otvorenom.

– To naročito ističemo u ovo vrijeme koronakrize. Nitko se neće zaraziti boraveći vani na zraku i ako se bude pridržavao mjera, kao što ih se mi sada pridržavamo – smatra  Ivan Čehok.

Govoreći o ovom projektu, odnosno o jednoj od najvećih hortikulturnih investicija u Varaždinu, koja će biti završena tijekom slijedeće godine, osvrnuo se i na goruće prometne probleme u tom kvartu.

– Grad je pred dobivanjem građevinske dozvole za uređenje kućanske rampe. Štoviše, spremni smo već u proljeće taj projekt prijavi na eurofondove i realizirati ga nakon 45 godina odgađanja – uvjeren je gradonačelnik.

Na njega se nadovezao Alen Runac, naglasivši da je u protekloj godini u uređenje igrališta  investirano oko 700.000 kuna.

– na gradskom području imamo 52 dječja igrališta i ove godine Parkovi su počeli na njih postavljati gumene, antistres podloge. I iduće godine rezervirat ćemo 700.000 kuna u proračunu za nastavak izgradnje novih i obnovu postojećih igrališta. Kad se ovaj novi park završi, ovaj će kvart dobiti jednu lijepu cjelinu. Rješenja su spremna, a  jedino što nam nedostaje je veći broj djelatnika. Naime, kontinuirano radimo na brojnim lokacijama s  ciljem još boljeg uređenja grada. Između ostalog, već ovih dana, počinjemo sa sadnjom drvoreda na Grabanicama – zaključio je direktor Parkova.

Kako izgleda novo igralište u POS-u pogledajte u galeriji fotografija:

Međimurje

Na području Međimurja lani 358 brakova, rođeno 15 parova blizanaca!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija objavljuje podatke o broju upisa rođenih i umrlih osoba te broju sklopljenih brakova i životnih partnerstava upisanih u državne matice rođenih, vjenčanih i umrlih te registar životnog partnerstva matičnih ureda Čakovec, Dekanovec, Kotoriba, Mala Subotica, Mursko Središće, Nedelišće, Prelog i Štrigova.

Broj upisa novorođene djece u maticu rođenih u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U državne matice rođenih u 2020. godini upisano je 1163 djece.

Od ukupnog broja, rođeno je 565 ženske djece i 598 muške djece te je od toga u braku rođeno 619 djece, a izvan braka 544-ero.

Po nacionalnoj pripadnosti rođeno je 855 Hrvata, 292 Roma te ostalih nacionalnosti 16.

Rođeno je 15 parova blizanaca.

Broj upisa u maticu umrlih u Međimurskoj županiji u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U državne matice umrlih u 2020. godine upisano je 1350 umrlih osoba.

Od ukupnog broja umrlih osoba upisano je 688 žena te 662 muškarca.

Po nacionalnoj pripadnosti u maticu umrlih upisano je 1305 Hrvata, 21 Rom te ostale nacionalnosti 24.

Broj brakova sklopljenih u Međimurskoj županiji i upisanih u maticu vjenčanih u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U 2020. godini u državne matice vjenčanih upisano je 358 brakova.

Sklopljeno je 215 građanskih brakova te 143 vjerska braka s učinkom građanskoga braka.

U 2020. godini sklopljeno je 1 životno partnerstvo osoba istog spola.

Podaci Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko pravne poslove Međimurske županije – Odsjek za osobna stanja građana

Nastavite čitati

Život i društvo

Za članove Ivanečkog sunca osigurano financiranje četiri osobna asistenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

GI

Nakon što joj je krajem prošle godine na natječaju Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva odobren trogodišnji projekt vrijedan 240.480 kuna, Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama Ivanečko sunce stigla je još jedna dobra vijest.

Naime, u sklopu natječaja „Usluga osobne asistencije za osobe s intelektualnim teškoćama“ (EU projekt), odobrena su joj sredstva za financiranje četiri osobna asistenta za korisnike.

Asistenti će se zaposliti na nepuno radno vrijeme, a korisnicima će pomagati u svakodnevnim aktivnostima.

Usluga osobne asistencije uvelike će povećati kvalitetu života i korisnika i njihovih obitelji, a članovi će tu uslugu moći koristiti kroz 20 mjeseci trajanja projekta.

Prijavitelj projekta bio je Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama, a uz Ivanečko sunce, partner Savezu je i Udruga osoba s intelektualnim teškoćama „Regoč“ iz Slavonskog Broda.

Projekt je vrijedan 527.180 kuna, a financira se iz Europskog socijalnog fonda. Kompletnu pomoć u prikupljanju dokumentacije, slanju i ishođenju potrebnih rješenja koji su bili prvi korak kod prijave, Udruzi je pružio Projektni ured Grada Ivanca za EU fondove.

On će joj i dalje, za cijelo vrijeme trajanja projekta, pružati svu potrebnu stručnu i operativnu pomoć.

Nastavite čitati