FOTOMarta Konjačić

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u nedavno obnovljenoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK, u četvrtak je obilježen Dan grada Varaždina i blagdan njegovog nebeskog zaštitnika sv. Nikole.

U nazočnosti brojnih uglednika, predstavnika javnog, kulturnog, vjerskog i političkog života, okupljenima se prigodnim riječima prvi obratio i čestitao im Dan grada, Damir Habijan, predsjednik Gradskog vijeća.

Na sjednici je istaknuo kako duša baroknog grada nisu rijeka Drava, zvonici i palače, već njegovi stanovnici.

Supernova

– Brojni Varaždinci ostavili su neizbrisiv trag u povijesti svojeg grada, u kojem danas ispravljamo posljedice bezumnih odluka iz vremena kada su stanovnici dijeljeni na podobne nepodobne. Stoga je pohvalno da je Evi Akerman r. Krajanski, članici Židovske zajednice koja je preživjela holokaust, pripala povelja počasnog građanina Grada Varaždina – rekao je Habijan nakon čega se koncertnom dvoranom prolomio pljesak.

Iako je sjednica održana u svečarskoj prigodi, u kojoj ne nedostaje optimizma, predsjednik Gradskog vijeća ukazao je da je Varaždin grad kojeg prate aktualni hrvatski problemi, poput iseljavanja mladih i radno aktivnog stanovništva. Kazao je i da pucanje spona između Vijeća i građana nije dobro.

– Gradsko vijeće ne smije biti poligon za glasanje ili arena za skupljanje političkih bodova. Varaždinci od Grada imaju velika očekivanja, a pripremljeni projekti i dolazak sredstava iz EU fondova trebali bi poboljšati perspektivu. Ispred nas su i problemi koji su nerješivi bez pomoći s državne razine. Nažalost, neki čak smatraju da smo prerazvijena sredina, te očekujemo ispravljanje nepravdi na način da se podrže pripremljeni gradski razvojni projekti – naglasio je Habijan.

Na njega se nadovezao gradonačelnik Ivan Čehok rekavši da su grad prvenstveno izgradili Varaždinci svojim doprinosima, dok samo izgradnju Arene na Dravi u polovičnom iznosu sufinancira Vlada.

Potom se okupljenima obratio i potpredsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner, koji se s pijetetom osvrnuo na iznimni značaj Varaždina u hrvatskoj povijesti.

– Čuvajte svoju tradiciju i blago, te ih prenosite na nove naraštaje – rekao je između ostalog ovaj znanstvenik i sveučilišni profesor.

Slijedilo je potpisivanje povelje prijateljstva s Gradom Pakracom, a središnji događaj svečane sjednice Gradskog vijeća bila je dodjela nagrada i priznanja Grada Varaždina zaslužnim pojedincima, ustanovama i udrugama.

Kakva je bila atmosfera pogledajte u galeriji fotografija:

Komentari

Komentara