FOTOIvan Agnezović

Danas je otvoren novouređeni autobusni kolodvor u Varaždinu čija je obnova započela u lipnju.

Uređenje je bilo nužno jer se u varaždinski autobusni kolodvor nije ulagalo od 1965. godine,  pa su vozne površine i sam objekt s čekaonicom i sanitarnim čvorovima bili u poprilično lošem stanju, odnosno više nisu bili za uporabu.

Ispunili obećanje

– Htjeli smo napraviti autobusni kolodvor pod zemljom, za što smo napravili idejno rješenje i regulaciju prometa. No, stručnjaci su nas upozorili kako je bolje da ne idemo ispod zemlje, jer je na ovoj lokaciji nekada bilo groblje, pa ako pronađemo nešto uslijedit će istraživanja i ništa od kolodvora. Zato smo odlučili rekonstruirati postojeći kolodvor kojega danas predajemo građanima Varaždinske županije i grada Varaždina te našim putnicima koji željno isčekuju da već od sutra krenu s kolodvora. Bilo je gužve ovih dana, posebno zato što je počela nastava, no strpljivi su naši Varaždinci i vjerujem da će nam oprostiti – rekao je Antun Presečki, vlasnik Presečki grupe, glavnog investitora projekta na današnjoj svečanosti otvorenje autobusnog kolodvora u Varaždinu.

Supernova

Poznata prijevoznička tvrtka za adaptaciju varaždinskog autobusnog kolodvora izdvojila je 7 milijuna kuna. Ukupna vrijednost investicije na kraju je gotovo dvostruko viša od planiranog iznosa zbog radova koji početno nisu bili predviđeni, ali i zbog ugradnje kvalitetnije opreme i materijala.

– Varaždin je imao baš pravi balkanski kolodvor i evo, zahvaljujući Presečki grupi i svima koji su sudjelovali, brzo smo se dogovorili za adaptaciju. Riječ je o privatnim novcima koji su uloženi za dobro grada i na tome vam hvala – rekao je na današnjoj svečanosti varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Zeleni krov i punionice za električna vozila

Rekonstrukcija autobusnog kolodvora sastojala se od adaptacije postojećeg prostora i dogradnje postojeće zgrade. Nova zgrada ukupne je površine od 375 četvornih metara. U prizemlju se nalazi velika čekaonica sa sanitarnim čvorovima i blagajnom iz koje se izlazi na perone, koji su kao i dosad bili natkriveni. Desno od ulaza u čekaonicu nalazi se kafić s vanjskom terasom te fast foodom, a u sklopu zgrade uređena je i prostorija za odmor vozača s čajnom kuhinjom. Na krovu zgrade postavljen je zeleni krov s terasom, a zbog punionice za električna vozila, a uskoro i za autobuse, čiji se vozni park planira obnoviti, varaždinski autobusni kolodvor je prvi zeleni kolodvor u Hrvatskoj.

– Objekt je arhitektonski čist i jednostavan, nepretenciozan, potpuno funkcionalan, napravljen s vrlo kvalitetnim materijalima i to, za današnja vremena i navike, u jednom izuzetno kratkom roku. U ovom je projektu to bilo posebno važno zbog 9500 učenika osnovnih i srednjih škola koji čine 40 posto ukupnog prometa ovdje – ustvrdio je župan Radimir Čačić, dok je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar poručio kako se nada da s varaždinskog autobusnog kolodvora neće mladi odlaziti u Irsku i Njemačku i više nikad se ne vraćati.

Na mukama: nema vozača!

Slijedi druga faza uređenja autobusnog kolodvora u kojoj će se maknuti kiosci koji se trenutno nalaze uz lijevu stranu kolodvora. Tamo bi se, kako je najavljeno, trebale postaviti punionice za električne automobile i autobuse.

– Druga faza uključuje i obnovu voznog parka. Nabavit ćemo nova vozila, ali nažalost, situacija je takva da neće imati tko raditi jer nema vozača. U našoj tvrtki smo povećali najnižu plaću, koja sada iznosi 5000 kuna, no po pitanju vozača u vrlo smo složenoj i teškoj situaciju  – požalio se Presečki.

Tko je još bio na svečanom otvorenju i kako obnovljeni autobusni kolodvor izgleda pogledajte u fotogaleriji.

 

 

Komentari

Komentara