Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Varaždin više nema balkanski, već moderni zeleni autobusni kolodvor, za čiju je adaptaciju potrošeno 7 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Danas je otvoren novouređeni autobusni kolodvor u Varaždinu čija je obnova započela u lipnju.

Uređenje je bilo nužno jer se u varaždinski autobusni kolodvor nije ulagalo od 1965. godine,  pa su vozne površine i sam objekt s čekaonicom i sanitarnim čvorovima bili u poprilično lošem stanju, odnosno više nisu bili za uporabu.

Ispunili obećanje

– Htjeli smo napraviti autobusni kolodvor pod zemljom, za što smo napravili idejno rješenje i regulaciju prometa. No, stručnjaci su nas upozorili kako je bolje da ne idemo ispod zemlje, jer je na ovoj lokaciji nekada bilo groblje, pa ako pronađemo nešto uslijedit će istraživanja i ništa od kolodvora. Zato smo odlučili rekonstruirati postojeći kolodvor kojega danas predajemo građanima Varaždinske županije i grada Varaždina te našim putnicima koji željno isčekuju da već od sutra krenu s kolodvora. Bilo je gužve ovih dana, posebno zato što je počela nastava, no strpljivi su naši Varaždinci i vjerujem da će nam oprostiti – rekao je Antun Presečki, vlasnik Presečki grupe, glavnog investitora projekta na današnjoj svečanosti otvorenje autobusnog kolodvora u Varaždinu. Poznata prijevoznička tvrtka za adaptaciju varaždinskog autobusnog kolodvora izdvojila je 7 milijuna kuna. Ukupna vrijednost investicije na kraju je gotovo dvostruko viša od planiranog iznosa zbog radova koji početno nisu bili predviđeni, ali i zbog ugradnje kvalitetnije opreme i materijala. – Varaždin je imao baš pravi balkanski kolodvor i evo, zahvaljujući Presečki grupi i svima koji su sudjelovali, brzo smo se dogovorili za adaptaciju. Riječ je o privatnim novcima koji su uloženi za dobro grada i na tome vam hvala – rekao je na današnjoj svečanosti varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Zeleni krov i punionice za električna vozila

Rekonstrukcija autobusnog kolodvora sastojala se od adaptacije postojećeg prostora i dogradnje postojeće zgrade. Nova zgrada ukupne je površine od 375 četvornih metara. U prizemlju se nalazi velika čekaonica sa sanitarnim čvorovima i blagajnom iz koje se izlazi na perone, koji su kao i dosad bili natkriveni. Desno od ulaza u čekaonicu nalazi se kafić s vanjskom terasom te fast foodom, a u sklopu zgrade uređena je i prostorija za odmor vozača s čajnom kuhinjom. Na krovu zgrade postavljen je zeleni krov s terasom, a zbog punionice za električna vozila, a uskoro i za autobuse, čiji se vozni park planira obnoviti, varaždinski autobusni kolodvor je prvi zeleni kolodvor u Hrvatskoj. – Objekt je arhitektonski čist i jednostavan, nepretenciozan, potpuno funkcionalan, napravljen s vrlo kvalitetnim materijalima i to, za današnja vremena i navike, u jednom izuzetno kratkom roku. U ovom je projektu to bilo posebno važno zbog 9500 učenika osnovnih i srednjih škola koji čine 40 posto ukupnog prometa ovdje – ustvrdio je župan Radimir Čačić, dok je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar poručio kako se nada da s varaždinskog autobusnog kolodvora neće mladi odlaziti u Irsku i Njemačku i više nikad se ne vraćati.

Na mukama: nema vozača!

Slijedi druga faza uređenja autobusnog kolodvora u kojoj će se maknuti kiosci koji se trenutno nalaze uz lijevu stranu kolodvora. Tamo bi se, kako je najavljeno, trebale postaviti punionice za električne automobile i autobuse. – Druga faza uključuje i obnovu voznog parka. Nabavit ćemo nova vozila, ali nažalost, situacija je takva da neće imati tko raditi jer nema vozača. U našoj tvrtki smo povećali najnižu plaću, koja sada iznosi 5000 kuna, no po pitanju vozača u vrlo smo složenoj i teškoj situaciju  – požalio se Presečki. Tko je još bio na svečanom otvorenju i kako obnovljeni autobusni kolodvor izgleda pogledajte u fotogaleriji.    

U fokusu

Evo što se mijenja u novom Zakonu o radu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

radnik bojenje fasada

Novi Zakon o radu, čiji je opsežan nacrt prijedloga dostavljen socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima, predviđa niz značajnih promjena na tržištu rada, a posebno su zanimljive odredbe o uvjetima rada na izdvojenom mjestu rada ili na daljinu, koji se masovno koristi od početka pandemije i koji je bio glavni razlog za donošenje novog ZOR-a, piše Jutarnji.

Njime će se ograničiti i sklapanje ugovora na određeno te skratiti otkazni rok na sedam dana ukoliko radnik dobije otkaz zbog “skrivljenog ponašanja”. Također, u slučaju izvanrednog otkaza kojeg daje poslodavac zbog teške povrede radnih obveza, uvodi se mogućnost privremenog udaljenja radnika s posla, ali uz priznavanje svih prava iz radnog odnosa.

Radni odnos, po prijedlogu novog Zakona, o kojem će radna skupina raspravljati sljedeći tjedan, neće automatski prestajati s navršenih 65 godina i 15 godina staža, kao što je to sada, no ako radnik koji ima uvjete za starosnu mirovinu dobije otkaz, neće imati pravo na otpremninu.

Novi Zakon o radu trebao bi biti donesen do ljeta iduće godine, a njime će Hrvatska primijeniti i odredbe dviju novih europskih direktiva, o ravnoteži poslovnog i privatnog života te o transparentnim i predvidivim radnim uvjetima. Time se pak uvodi pravo radnika da za poslodavca bude nedostupan izvan radnog vremena, a predviđa se i lakši prijelaz s punog na nepuno radno vrijeme na zahtjev radnika. Roditelji koji skrbe o djeci te radnici koji skrbe o starijim i bolesnim članovima obitelji moći će raditi nepuno radno vrijeme, a i dalje uživati sva radnička prava, a dobit će i pet dana dodatnog dopusta.

Novi ZOR predviđa da je rad na izdvojenom mjestu onaj koji se obavlja od kuće, ali i u nekom drugom prostoru ili na mjestu koje sporazumno odrede poslodavac i radnik ili o čijem odabiru odlučuje sam radnik. Pritom se kaže da radnik može obavljati dio ili sve ugovorene poslove radom na izdvojenom mjestu rada kada to omogućava narav posla i samo ako je nizak rizik utvrđen prema propisima o zaštiti na radu.

Za takav se rad sklapa ugovor u pisanom obliku, a u njemu trebaju biti predviđene i naknade troškova radnika za utrošenu energiju, vodu te komunalne pristojbe, kao i druge troškove radniku vezane uz obavljanje poslova. U slučaju pak nastanka više sile, poput primjerice pandemije, poslodavac može bez izmjene ugovora o radu s radnikom dogovoriti rad na izdvojenom mjestu rada, ali najviše do 30 dana. Roditelji djece do osam godina mogu zatražiti rad od kuće, a poslodavac ih može odbiti samo iznimno, i to pisanim obrazloženjem.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci sve više mijenjaju imena, a sklopljeno je nešto manje brakova nego prošle i pretprošle godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mladenci diljem Varaždinske županije s veseljem su, ali i nestrpljenjem dočekali ljetne mjesece kako bi konačno izrekli sudbonosno “da”, s obzirom na to da su neki unazad dvije godine zbog koronavirusa i aktualnih epidemioloških uvjeta svadbenu svečanost odgađali nekoliko puta.

Ljubav kroz statistiku

Je li stoga ljetos, prije dva do tri mjeseca, u ovom kraju obavljen rekordan broj vjenčanja, crkvenih i građanskih, provjerili smo kod matičnih ureda Varaždinske županije, odnosno nadležnoga Upravnog odjela za opću upravu, na čijem je čelu privremeni pročelnik Miljenko Plukavec.

Naime, ove je godine sklopljeno 245 crkvenih i 271 građanski brak. Građanski oblik braka podrazumijeva sklapanje braka pred matičarem, dok se u vjerskom obliku s učincima građanskog braka sklapa pred službenikom vjerske zajednice koja s Hrvatskom ima uređene pravne odnose. Tako je ukupan broj svih brakova sklopljenih 2019. godine 752, dok je u 2020. godini sklopljeno nešto manje, 676 brakova.

Nadalje, pročelnika Plukavca upitali smo i o najvećem dnevnom broju sklopljenih brakova u Varaždinskoj županiji, na što odgovara da je ovoga kolovoza u jednom danu vjenčano čak sedam parova. Nevjesta i ženik mogu se vjenčati i u inozemstvu, a ukupan broj brakova sklopljenih izvan granica Hrvatske u 2021. godini iznosi 62.

Izvan službenih prostorija, odnosno matičnih ureda, u ovoj je godini održano ukupno 10 vjenčanja, što se, naravno, i dodatno naplaćuje. Cijena se izračunava prema prosječnoj bruto plaći zaposlenih u Hrvatskoj za mjesec u kojem se radi zapisnik za vjenčanje, prema danu u tjednu i satu održavanja vjenčanja, a raspon cijena je od 2500 do čak 6500 kuna.

U Varaždinskoj županiji trenutno djeluje 10 matičara, a ako želite da vas jedan od njih vjenča, za upravne pristojbe potrebno je izdvojiti 210 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka i 140 kuna za čin sklapanja braka pred matičarem).

Odlučite li se na brak u vjerskom obliku s učincima građanskog braka, to će vas stajati nešto manje – 90 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka, odnosno upravnu pristojbu propisanu za sastavljanje zapisnika prijave o sklapanju braka, te 20 kuna za izdavanje dviju potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku).

Ove godine je izdano i 245 potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka, a brakova stranih državljana nije bilo. Unutar tri godine sklopljena su i dva životna partnerstva, oba u 2020. godini, a riječ je o hrvatskim državljanima.

Zanimljiv je i podatak da je ove godine zabilježen jedan slučaj u kojem je ženik uzeo prezime nevjeste, s obzirom na to da u većini slučajeva nevjesta uzima prezime ženika ili dodaje svom prezimenu i prezime ženika, izvijestio je Plukavec.

Promjena imena

Osim što nadležni upravni odjel obavlja djelatnosti vezane uz maticu vjenčanih, izdaje i druge isprave i dokumente, poput zahtjeva za promjenu osobnog imena. U 2019. godini takvih je zahtjeva bilo 83, u 2020. godini 89, a do 30. rujna 2021. godine upućen je čak 121 zahtjev za promjenu osobnog imena.

– Razlozi promjene osobnog imena su različiti, najčešći razlog je vraćanje na prezime prije sklapanja braka (ako je prošao rok od godine dana od dana razvoda) – objašnjavaju iz matičnih ureda Varaždinske županije.

Pritom napominju da nema određenog popisa zabranjenih imena u Hrvatskoj te da se promjena osobnog imena neće odobriti ako se, primjerice, predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral i slično.

Ove je godine provedeno i 1119 upisa djece u maticu rođenih. Unazad tri godine dvoje djece je rođeno kod kuće (jedno 2020. godine i jedno ove godine), a ostala u nadležnim ustanovama, bolnicama. Provedena su i ukupno 93 upisa djece rođene u inozemstvu u ovoj godini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje