Povežite se s nama

Zabava & Stil

FOTO Varaždinci i Međimurci uživali u adrenalinskom programu AirPowera u Austriji

Objavljeno:

- dana

Brojni atraktivni sudionici dvodnevnog programa međunarodnog aeromitinga u austrijskom Zeltwegu još su jednom bili dovoljan razlog da zaljubljenici u zračne vratolomije iz Međimurja i Varaždina krenu na cjelodnevno putovanje.

“Leteći bikovi”

Naime, Austrijske oružane snage, Red Bull i Savezna zemlja Štajerska su 6. i 7. rujna već deveti put ugostili zrakoplovnu priredbu koja je, podsjećamo, 2000. godine krštena imenom AirPower. Ovogodišnji moto organizatora bio je „Letimo u Austriju“, u kojoj su u vojnoj zrakoplovnoj bazi (Fliegerhorst Hinterstoisser) više od 180.000 posjetitelja dočekali tmurni oblaci i kiša. – Ovu zrakoplovnu priredbu redovito posjećujem od kraja 90-ih godina prošlog stoljeća i pomalo sam razočaran. Organizatori su, nažalost, termin održavanja AirPowera pomaknuli u rujan i pokazalo se da to nije dobro. Niska naoblaka s bazom oblaka ispod 300 metara je prisilila vrhunske pilote na prilagođavanje letačkog programa slaboj vidljivosti – ističe Robert Keretić, član Aerokluba Međimurje, koji je od 2017. godine ponosni vlasnik dozvole sportskog pilota.

U Muzeju vojnog zrakoplovstva u zračnoj bazi “stanuje” i kamuflažni hrvatski MiG-21

Dodajmo da smo u brojnoj karavani zrakoplovnih entuzijasta pristiglih iz svih krajeva Hrvatske zamijetili Roberta Mišaka, neumornog organizatora tradicionalnoga varaždinskog aeromitinga CIAV, ali i izleta na ovakve spektakle. – U Zeltweg su ove godine uz članove Aerokluba Varaždin putovali zainteresirani službenici PU međimurske (Regionalni klub IPA Međimurje) i PU varaždinske. Iako je loše vrijeme djelomično omelo najavljeni program, organizatorima treba čestitati jer je sve prošlo uz samo jedan manji incident pri slijetanju dvokrilaca, koji su vjerno uprizorili zračni dvoboj iz Prvoga svjetskog rata – rekao je tajnik Aerokluba Varaždin, čiji su predstavnici u Zeltwegu uručili uramljene fotografije i zahvalnice pilotu bojniku Christianu Sagfriedmülleru za dojmljiv nastup na CIAV-u 2018. Posjetitelji ovogodišnjeg AirPowera mogli su razgledati i uživati u letovima 200-tinjak različitih zrakoplova, a akrobatska skupina HRZ-a „Krila Oluje“ u Zeltwegu je odlično odradila svoj 199. nastup (55. u inozemstvu!).

Zabava & Stil

VIDEO Mlada Varaždinka Lana Lovreković objavila novu pjesmu i spot

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mlada Varaždinka Lana Lovreković (19) snimila je svoj drugi singl i spot ‘Dalje plešeš sam’.

Novi hit za mlade uslijedio je osam mjeseci nakon prve pjesme i spota ‘Bivša’.

Pjesmu je radila uigrana ekipa – Marko Tomasović, Nevia Korpar, Saša Valenčić, a za spot su i ovaj put zaslužne Ana Borić i Marija Tadić, ovaj put pod okriljem diskografske kuće Menart.

Lana je trenutno studentica prve godine Sveučilišta u Zadru, smjer Kultura i turizam, a glazbom se bavi praktički od vrtićkih dana. Završila je i osnovnu glazbenu školu, smjer gitara, pjevala pod mentorstvom Sofije Cingule i Zdenke Knapić, pjevala u dva varaždinska benda – Romantix i The Fakin Lajsne.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

FOTO Varaždinci su na placu rado kušali zdrave napitke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

U organizaciji Gradske tržnice i Udruge hrvatskih tržnica, danas je na varaždinskome placu održan Obiteljski dan pod motom “zajedno za zdrav život”.

Namjera organizatora bila je promovirati dobrobiti svakodnevne konzumacije zelenih hladno prešanih sokova koji su odlično oružje u borbi protiv aktualne korone, ali i idealan saveznik svima koji žele smršaviti ili održati idealnu tjelesnu težinu i ojačati imunitet. U degustaciji sokova građanima se pridružio varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok te time podržao ovu ideju, a prisustvovali su i direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar, te tajnik Udruge hrvatskih tržnica Miljenko Ernoić koji i sam već dugo u krugu obitelji prakticira svakodnevnu konzumaciju ovih sokova te osobno svjedoči svim njihovim dobrim stranama.

Priprema hladno prešanog soka zahtjeva nešto više truda i vremena, no koristi za organizam su višestruke, pa Ernoić naglašava: “Bit prešanja zelenog lisnatog povrća je izvuči najkorisniji nutritivni sastojak, a to je klorofil. Klorofil inače unosimo u organizam u vrlo malim količinama, a on je bitan za povećanje alkaliteta, odnosno sposobnosti organizma da se odkiseli. Naša standardna prehrana bazirana je na mesu, kavi, žitaricama, ugljikohidratima, kruhu, pšenici, brašnu i sličnim namirnicama koje zakiseljuju naš organizam. Da bismo povratili ravnotežu moramo unijeti nešto alkalnoga, a zeleni hladno prešani sokovi su upravo to. Za najbolje rezultate, preporuča se piti ih ujutro natašte.”

Razlika između klasičnog blendanja i hladnog prešanja je u tome što se prešajući odvajaju vlakna koja sama po sebi nisu loša, ali nepotrebna su u velikim količinama. Cijeđeni sok sadrži veće količine klorofila, vitamina i minerala, a malo ili ništa vlakana zbog čega je i lakše probavljiv. Drugim riječima, može ga se popiti malo, da bi se iz njega dobilo puno.

Direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar naglasio je kako se današnjom degustacijom željelo potaknuti ljude da aktivno razmišljaju o jačanju imuniteta i svome zdravlju, što je najbolja zaštita od raznih bolesti uključujući aktualnu koronu: “Trudimo se našim posjetiteljima u ova teška i komplicirana vremena približiti tržnicu. Svi znamo situaciju pa današnjim Obiteljskim danom želimo promovirati proizvode s našeg placa i što se od njih može činiti za zdravlje i jak imunitet. Pripremili smo hladno prešani sok od mnoštva povrća i voća koji posjetitelji mogu besplatno degustirati, kako bismo podigli svijest o tome da je u ova komplicirana vremena itekako bitno ono što svatko od nas čini za svoje zdravlje.”

Nastavite čitati