Brojni atraktivni sudionici dvodnevnog programa međunarodnog aeromitinga u austrijskom Zeltwegu još su jednom bili dovoljan razlog da zaljubljenici u zračne vratolomije iz Međimurja i Varaždina krenu na cjelodnevno putovanje.

“Leteći bikovi”

Naime, Austrijske oružane snage, Red Bull i Savezna zemlja Štajerska su 6. i 7. rujna već deveti put ugostili zrakoplovnu priredbu koja je, podsjećamo, 2000. godine krštena imenom AirPower. Ovogodišnji moto organizatora bio je „Letimo u Austriju“, u kojoj su u vojnoj zrakoplovnoj bazi (Fliegerhorst Hinterstoisser) više od 180.000 posjetitelja dočekali tmurni oblaci i kiša.

– Ovu zrakoplovnu priredbu redovito posjećujem od kraja 90-ih godina prošlog stoljeća i pomalo sam razočaran. Organizatori su, nažalost, termin održavanja AirPowera pomaknuli u rujan i pokazalo se da to nije dobro. Niska naoblaka s bazom oblaka ispod 300 metara je prisilila vrhunske pilote na prilagođavanje letačkog programa slaboj vidljivosti – ističe Robert Keretić, član Aerokluba Međimurje, koji je od 2017. godine ponosni vlasnik dozvole sportskog pilota.

U Muzeju vojnog zrakoplovstva u zračnoj bazi “stanuje” i kamuflažni hrvatski MiG-21

Dodajmo da smo u brojnoj karavani zrakoplovnih entuzijasta pristiglih iz svih krajeva Hrvatske zamijetili Roberta Mišaka, neumornog organizatora tradicionalnoga varaždinskog aeromitinga CIAV, ali i izleta na ovakve spektakle.

– U Zeltweg su ove godine uz članove Aerokluba Varaždin putovali zainteresirani službenici PU međimurske (Regionalni klub IPA Međimurje) i PU varaždinske. Iako je loše vrijeme djelomično omelo najavljeni program, organizatorima treba čestitati jer je sve prošlo uz samo jedan manji incident pri slijetanju dvokrilaca, koji su vjerno uprizorili zračni dvoboj iz Prvoga svjetskog rata – rekao je tajnik Aerokluba Varaždin, čiji su predstavnici u Zeltwegu uručili uramljene fotografije i zahvalnice pilotu bojniku Christianu Sagfriedmülleru za dojmljiv nastup na CIAV-u 2018.

Posjetitelji ovogodišnjeg AirPowera mogli su razgledati i uživati u letovima 200-tinjak različitih zrakoplova, a akrobatska skupina HRZ-a „Krila Oluje“ u Zeltwegu je odlično odradila svoj 199. nastup (55. u inozemstvu!).

Komentari

Komentara