Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Varaždinci na placu u redu čekali da bi plastične vrećice zamijenili za platnene

Objavljeno:

- dana

NA DAN PLANETA ZEMLJE

Akcija koju su udruga Medenjak i Gradska tržnica danas organizirale povodom Dana planeta Zemlje protekla je uz velik interes Varaždinaca koji su dvadesetak plastičnih vrećica imali prigodu zamijeniti za jednu rukom rađenu platnenu, djelo varaždinske šnajderice. Dio platnenih vrećica donirala je i varaždinska Srednja strukovna škola.

– Akcijom se željelo upozoriti na štetnost plastičnih vrećica i promovirati češću upotrebu alternativne ambalaže. Samo jedna plastična vrećica razgrađuje se tisuću godina, pa su svi koji su danas sudjelovali u akciji i postali vlasnici platnenih vrećica, učinili veliko dobro djelo za spas Zemlje – ističu organizatori.

Članice udruge Medenjak su na placu podijelile i papirnate “škarnicle”, koje su rukom oslikali učenici V. osnovne škole, a održana je i tombola, a glavna nagrada bio je varaždinski ceker Tanje Košćec.

Posjetitelji placa mogli su kušati i voćne energetske pločice te druge zdrave zalogaje iz Medenjakove kuhinje. 

Organizatori akcije zahvalili su svim građanima na odazivu te najavljuju i skore nove aktivnosti u cilju osvješćivanja važnosti čuvanja našega planeta.

Izvor: Foto: GRADSKA TRŽNICA

Život i društvo

Iz Cestice otišao i treći dio pomoći za stradale u potresu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Cestica

Nakon tragičan potresa koji je, potkraj prosinca 2020. godine, pogodio Sisačko-moslavačku županiju i Sisačku biskupiju te okolna područja, članovi Udruge mladih Hiperaktivni Cestica potaknuli su prikupljanje pomoći za stradale.

Prikupljanje pomoći organizirano je uz podršku Općine Cestica, u zgradi Kulturnog centra, a priključili su se i članovi ostalih cestičkih udruga i brojni građani s cijelog područja.

Prikupljanje pomoći započelo je u srijedu, 30. prosinca, a prvi puta prikupljena pomoć u dva kombi vozila otpremljena je zahvaljujući tvrtkama Fibis i Al-tim, na staru godinu, 31. prosinca. Druga pošiljka pomoći otpremljena je, 2. siječnja, kombi vozilima DVD-a Babinec i Lovrečan Dubrava, a tog dana vatrogasci su za potrebe stradalih u potresu otpremili i kamp kućicu koju je poklonio Ivan Butija iz Cestice.

Kako je u dvorani Kulturnog centra Cestica ostalo još prikupljene humanitarne pomoći za stradale u potresu članovi udruge Hiperaktivni Cestica istu su u nedjelju, 17. siječnja utovarili u vozilo tvrtke „Jambrek-transporti“, a potom je, u ponedjeljak otpremljena u Hrastovicu kod Petrinje.

Cijela akcija otpreme pomoći dogovorena je s mještanima Hrastovice, rekao je Nikola Milec, predsjednik Udruge Hiperaktivni Cestica, a ista je prema riječima tajnice Ane Kutnjak, isporučena na dvije lokacije, u dva sabirna centra, iz kojih će se dalje distribuirati u udaljenija i teško pristupačna naselja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Danas je Vincekovo, ali uobičajenih vinogradarskih proslava nema

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Danas je, 22. siječnja, blagdan svetog Vinka, jednog od najvećih zaštitnika vinara i vinograda.

Popularno „Vincekovo“ ove se godine zbog pandemije neće obilježiti tradicionalnim proslavama u vinogradima diljem Varaždinske i Međimurske županije.

U Međimurju PD “Bundek” organizira virtualni Vincekov pohod.

No, zasigurno će mnogi vinari obići svoje vinograde i u najužem krugu zaliti koji trs vinom, darivati ga domaćom kobasicom ili špekom, odrezati prve rozgve s reznika te ih ponijeti kući kako bi im, nakon dva-tri tjedna u peharčeku s vodom, na toplom, propupale i pokazale kakav bi mogao biti ovogodišnji urod grožđa.

Evo što im je poručio varaždinski notar Krunoslav Čolo:

Svim pripadnicima “Vinske pastve” od srca, jetre i bubrega čestitam blagdan Sv. Vinka. Sa tugom u srcu, bolom u duši i suhoga grla mirim se sa činjenicom da primjereni obred i pričest u hramovima tradicijske kulture neće biti mogući zbug “MJERA”. Preporuka je da se obredi obave u goričnim kapelicama! Vu ime Bakusa boga vina, njegovog sina Martina i duha od terega mošt kuha. Almeljulja!!!

Nastavite čitati