Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Turistički vodiči: Varaždin je otkriće turistima iz Japana, SAD-a i Obale Bjelokosti

Objavljeno:

- dana

DAN TURISTIČKIH VODIČA

Povodom Međunarodnog dana turističkih vodiča, koji se obilježava 21. veljače, za sve zainteresirane danas je organizirano besplatno vođenje po Varaždinu uz stručnog pratitelja – turističkog vodiča. Brojni Varaždinci su imali priliku bolje upoznati vlastiti grad. 

– Već deset godina zaredom u Varaždinu se obilježava Međunarodni dan turističkih vodiča. Građani često šeću gradom, a da nisu ni svjesni važnosti kulturnog i povijesnog bogatstva koje ih okružuje – rekla je Ivana Žnidarić Kajić, turistička vodičica.

Najviše grupa Varaždin posjećuje u svibnju i lipnju kada dolaze školske ekskurzije, a Ivana ističe da je strancima ovaj grad pravo otkriće.

– Imam iskustvo vođenja grupa na engleskom i francuskom jeziku, pa sam vodila goste iz Amerike, Japana i Obale Bjelokosti. Njima je Varaždin doista iznenađenje – ističe.

Varaždin uz bok Dubrovniku

Dodaje da turisti koji su na putovanju po Hrvatskoj, uvijek spominju dva grada koji su im se najviše dojmili, a to su Dubrovnik i Varaždin.

Iako posao turističkog vodiča mnogi smatraju zanimljivim i atraktivnim, Ivana Žnidarić-Kajić kaže da je riječ o vrlo stresnom poslu jer vodiči uvijek moraju biti spremni odgovoriti na brojna pitanja koje ljudi postave. 

– Važno je stalno biti informiran. Lijep je to i zanimljiv posao. Upoznajete nove ljude i kulture drugih država. Ako ste dobro odradili posao, onda osjetite zahvalnost čovjeka kojemu ste predstavili grad i koji je zahvalan jer je nešto vidio i doživio – ističe. 

Besplatno vođenje po gradu organiziralo je Društvo turističkih vodiča i pratitelja Varaždin u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Varaždina i Glazbenom školom. 

– Svaki dan šećem ulicama grada, a ne znam njegovu povijest, znamenitosti i tajne. Zato sam se odlučila za ovu turu – rekla je Martina Pažur. 

Izvor: Foto: MG

U fokusu

Hrvati od žestica najviše vole popiti likere, a snažan rast bilježi rakija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovo blagdansko vrijeme koje je pred nama donijet će i pregršt lijepih prigoda koje se uvijek obilježavaju s čašicom nekog dobrog pića, bilo da to popijemo čisto ili pomiješamo s nekim drugim pićima u odlične kombinacije i mikseve.

To je isto tako dobro vrijeme za upitati odrasle potrošače za njihove preferencije kada je riječ o konzumaciji i stavovima spram jakih alkoholnih pića, a dobivene odgovori uspoređeni su s rezultatima istog istraživanja od prije dvije godine. Istraživanje su tijekom listopada 2023. godine proveli JaTRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina.

Od tada nije bilo nekih velikih promjena u broju konzumenata; zabilježen je mali rast od 2 % pa sada imamo ukupno 58 % onih koji ističu da konzumiraju jaka alkoholna pića.

Među njima svaki 20 konzumira ova pića svakodnevno pri čemu je tih 5 % značajno više od 2 % zabilježenih u istraživanju iz 2021. U porastu je i broj onih koji jaka alkoholna pića piju nekoliko puta tjedno i to za 4 %, na ukupno 20 %. Dok jednom tjedno ova pića konzumira 18 % ispitanih te je njih 6 % manje. Nešto veću polovicu čine malo rjeđi konzumenti pa tako imamo 37% onih koji ova pića konzumiraju nekoliko puta mjesečno te 20 % koji ih konzumiraju nekoliko puta godišnje.

Likeri su stabilni na prvom mjestu što su potvrdili rastom od 2 % i ukupno 37% udjela kao jako alkoholno piće koje konzumenti kategorije najčešće piju. Međutim, snažan rast bilježi rakija koja je u odnosu na ranije istraživanje porasla za 8 % i sada je na 31 % preferiranog udjela. Zatim slijede džin s 11 %, viski s 11 %, vodka sa 7 % te rum s 3 % udjela.

I sada da se referiramo na tezu s početka priče: Pijemo li čisto ili u nekoj kombinaciji s drugim pićima? Ukupno je 4 % više onih koji jaka alkoholna pića piju čista, bez miješanja s bilo kojim drugim pićem, te ih sada ima nešto više od dvije trećine, točnije 67 %. Preostala trećina konzumenata ipak voli svoje jako alkoholno piće pomiješati s nekim drugim pićem i tako zadovoljiti svoje nepce.

Zadnje se pitanje odnosilo na mjesto konzumacije i tu nije bilo nekih značajnih promjena u odnosu na prethodno istraživanje. I dalje se najčešće pije kod kuće (svoje kuće ili kod prijatelja, rođaka i sl.), što kao svoj odgovor navodi 55 % konzumenata kategorije. Daljnjih 30 % najčešće pije izvan kuće (kafić, restoran i sl.).

Nastavite čitati

U fokusu

Objavljen popis Najdoktora za 2023. godinu – evo kome je pripala titula u Čakovcu i Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Domagoj Butigan

Portal Najdoktor objavio je danas popis najboljih liječnika u Hrvatskoj prema glasovima pacijenata.

Ovo je deseta godina objave popisa najboljih doktora i doktorica, a kako pojašnjavaju kriteriji po kojima je portal birao najbolje doktorice i doktore su ukupan broj komentara; odnos broja pozitivnih i negativnih komentara i kvaliteta samih komentara.

Neki su sa sjevera Hrvatske, a mi donosimo popis.

FIZIJATAR: Ivan Kos i Vladimir Knež iz Varaždinskih Toplica

NEUROKIRURG: Vječeslav Kčira-Fideršek iz Varaždina

OBITELJSKA MEDICINA: Silvija Cikač, Bojana Škvorc i Sanja Škudar-Popović iz Varaždina

ORTOPED: Marko Labaš iz Čakovca

OTORINOLARINGOLOG: Tajana Gudlin-Sbull i Domagoj Butigan iz Varaždina

REUMATOLOG: Vesna Budišin iz Čakovca

ORALNI KIRURG: Damir Roki iz Varaždina

ORTODONT: Mirna Weber iz Varaždina

STOMATOLOG: Ivana Ereš-Dugalija iz Varaždina

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje