Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Turistički vodiči: Varaždin je otkriće turistima iz Japana, SAD-a i Obale Bjelokosti

Objavljeno:

- dana

DAN TURISTIČKIH VODIČA

Povodom Međunarodnog dana turističkih vodiča, koji se obilježava 21. veljače, za sve zainteresirane danas je organizirano besplatno vođenje po Varaždinu uz stručnog pratitelja – turističkog vodiča. Brojni Varaždinci su imali priliku bolje upoznati vlastiti grad. 

– Već deset godina zaredom u Varaždinu se obilježava Međunarodni dan turističkih vodiča. Građani često šeću gradom, a da nisu ni svjesni važnosti kulturnog i povijesnog bogatstva koje ih okružuje – rekla je Ivana Žnidarić Kajić, turistička vodičica.

Najviše grupa Varaždin posjećuje u svibnju i lipnju kada dolaze školske ekskurzije, a Ivana ističe da je strancima ovaj grad pravo otkriće.

– Imam iskustvo vođenja grupa na engleskom i francuskom jeziku, pa sam vodila goste iz Amerike, Japana i Obale Bjelokosti. Njima je Varaždin doista iznenađenje – ističe.

Varaždin uz bok Dubrovniku

Dodaje da turisti koji su na putovanju po Hrvatskoj, uvijek spominju dva grada koji su im se najviše dojmili, a to su Dubrovnik i Varaždin.

Iako posao turističkog vodiča mnogi smatraju zanimljivim i atraktivnim, Ivana Žnidarić-Kajić kaže da je riječ o vrlo stresnom poslu jer vodiči uvijek moraju biti spremni odgovoriti na brojna pitanja koje ljudi postave. 

– Važno je stalno biti informiran. Lijep je to i zanimljiv posao. Upoznajete nove ljude i kulture drugih država. Ako ste dobro odradili posao, onda osjetite zahvalnost čovjeka kojemu ste predstavili grad i koji je zahvalan jer je nešto vidio i doživio – ističe. 

Besplatno vođenje po gradu organiziralo je Društvo turističkih vodiča i pratitelja Varaždin u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Varaždina i Glazbenom školom. 

– Svaki dan šećem ulicama grada, a ne znam njegovu povijest, znamenitosti i tajne. Zato sam se odlučila za ovu turu – rekla je Martina Pažur. 

Izvor: Foto: MG

U fokusu

U Lepoglavi razočarani HDZ-ovci na izbore izlaze s nezavisnim listama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz poruku “ZAJEDNO za naš grad”, 17. je travnja u Lepoglavi svoju kandidaturu, kao nezavisni kandidat, za gradonačelnika Grada Lepoglave istaknuo Robert Maček.

Riječ je o osobi koja je svoju političku karijeru gradila u HDZ-u, obnašajući u tom periodu dužnosti predsjednika Gradskog vijeća Grada Lepoglave te gradskog i županijskog vijećnika. Nakon unutarstranačkih promjena odlučio se za samostalan politički put, na kojem će, kako ističe, svojim angažmanom i djelovanjem i dalje pridonositi boljitku i razvoju Grada Lepoglave.

– Želim da Grad Lepoglava bude sredina koja će građanima pružati sve uvjete potrebne za ugodan i kvalitetan život. Svojim iskustvom, angažmanom, djelovanjem i, što je izuzetno važno, u zajedništvu s građanima, to mogu i ostvariti – objasnio je Robert Maček razloge svoje kandidature.

Predstavljajući svoju kandidaturu, istaknuo je da je ona nastavak, odnosno nadogradnja svega što je tokom svog prethodnog političkog djelovanja radio za dobrobit Grada Lepoglave i njenih građana. Daljnje rješavanje infrastrukturne problematike, prije svega vodoopskrbe i elektroopskrbe, važna je odrednica tog programa, kojim se, kad je komunalna infrastruktura u pitanju, najavljuje i nastavak cestogradnje. U planu je i plinofikacija gradskih područja koja nemaju opskrbu plinom.

Nastavite čitati

U fokusu

Liga za Varaždin: Ukidanje prireza je uvjet za sastavljanje gradske većine! I točka.

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Liga za Varaždin izlazi na predstojeće lokalne izbore i najavljuje potpuno ukidanje prireza u Gradu Varaždinu.

PRIREZ U VARAŽDINU = NULA KUNA

— Ili ćemo samostalno sastavljati gradsku većinu ili ćemo onome koji će ju sastavljati našu podršku uvjetovati potpunim ukidanjem prireza. I točka — rekao je prvi čovjek Lige za Varaždin, gospodarstvenik Davor Patafta.

Objasnio je i zašto:

— Aktivacija trenutno neaktivne imovine Grada Varaždina, koja otprilike vrijedi tri milijarde kuna, godišnje može nositi prihod od jednog cijelog proračuna. Zašto da onda građani plaćaju prirez? Nekome to svake godine može biti novi televizor, a nekome jednom godišnje nova investicija.

U gradu s prosječno najnižim plaćama, a onda i mirovinama, prirezom se građanima dodatno izbija iz džepova još najmanje dva milijuna eura. Sramotno i točka.

Nastavite čitati